Benedikto kiaušiniai. Pusryčiai, kurie paperka ne tik A. Užkalnį

Jeigu ne Volstrito pensininkas Lemuelis Benedictas, šiandien šio patiekalo nebūtų. Jeigu ne Andrius Užkalnis, prisipažinęs, kad tai jam - tobuliausias pusryčių patiekalas, šiandien apie kiaušinius marškinėliuose galbūt ir nežinotumėte.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 13, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:00 AM

Kaip knygoje „Dievų maistas" rašo italų verslininkas, restoranų savininkas Antonio Meschino, šį pusryčių patiekalą Lemuelis Benedictas sukūrė atsitiktinai - kažkada jis ieškojo vaisto nuo pagirių ir netyčia atrado šiuos kiaušinius.

Tokius pat marškinėliuose virtus kiaušinius mielai kerta ir kompozitorius Hansas Zimmeris. „Daug lengviau galėčiau išvardinti filmus, kuriems H. Zimmeris nekūrė muzikos, nei visus tuos, kuriems muziką parašė būtent jis, - rašo A.Meschino. - Bet vis dėlto pabandysiu: „Liūtas karalius“, „Plonytė raudona linija“, „Gladiatorius“, „Paskutinis samurajus“, „Tamsos riteris“, „Pradžia“, „Karibų piratai“. Kuris nors vienas primena filme skambėjusią melodiją? (...)

H.Zimmeris man patinka ir todėl, kad vertina maistą. „Man labiausiai patinka itališka virtuvė. Italams tiesiog niekas negali nepasisekti“, – yra sakęs kompozitorius, o aš kukliai primenu, jog pusryčiams jis vis dėlto labiausiai mėgsta kiaušinius marškinėliuose", - rašo A.Meschino.

Taigi, skambant puikiai muzikai imamės darbo ir ruošiame Benedikto kiaušinius pagal A.Meschino knygoje skelbiamą receptą.

„Eggs Benedict“ reikės:

3 šaukštų baltojo vyno acto

4 didelių kiaušinių

2 bandelių

4 Parmos kumpio riekių

olandiško padažo

Olandiškam padažui reikės:

4 kiaušinių trynių

1 šaukšto citrinų sulčių

1/2 stiklinės ištirpinto sviesto

šiek tiek Kajeno paprikų miltelių ir druskos

1. Pasigaminsime tai, kas sudėtingiausia – olandišką padažą. Taigi, energingai ranka plakame trynius ir citrinų sultis tol, kol jų tūris padvigubėja. Indą su plakiniu dedame virš puodo su vos vos burbuliuojančiu vandeniu (indo dugnas negali liesti vandens!). Toliau plakame ir lėtai pilame ištirpintą sviestą. Padažo pasidaro dar dvigubai daugiau. Beriame druską ir Kajeno paprikų  miltelius. Padažą laikome šiltai ir einame virti kiaušinių.

2. Puode užverdame mažiausiai du litrus vandens, supilame baltojo vyno actą. Kaušinius skeliame ir atsargiai supilame į mažus puodelius. Jų turinį lygiai taip pat atsargiai įleidžiame į verdantį vandenį. Baltymas pamažu turėtų virsti tarsi marškinėliais aplink trynį. Verdame apie 3 minutes, tada atsargiai išimame šaukštu.

3. Bandelę pjauname pusiau, aptepame padažu, dedame Parmos kumpio, ant viršaus kiaušinį, ir, jeigu liko, dar užpilame padažo.

Sakau jums, jog tai ne pusryčiai, o tiesiog simfonija.

Daugiau - mūsų  Facebook"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.