Kaip paruošti lydeką? Atsakymą žino Seimo narys Arminas Lydeka

Protokolo ir etiketo žinovas Arminas Lydeka (46 m.) virtuvėje dažnai ruošia žuvį. Kaip jis galėtų nemėgti žuvies? Juk net pavardė išduoda jo kulinarinį pasirinkimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas"

Dec 22, 2014, 1:14 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 2:27 PM

Kadangi Lietuvos upėse ir ežeruose paplitusios lydekos – plėšrios, ryjančios kitas smulkesnes žuvis, tai ir A.Lydeka juokaudamas tikino labai mėgstąs valgyti ne tik keptą lydeką. Seimo narys neretai namuose ruošia lašišą ar jūrų ešerį, tuo labiau kad šiuos patiekalus labai mėgsta ir žmona Brigita, duktė Armintė.

Kaip kepti žuvį, A.Lydeka turi savo receptus ir netgi nusistatymą.

„Jeigu žuvis lengvo skonio, ji negali būti sudarkyta kitais ryškiais skoniais. Kitaip nepajusite, kad tai žuvis. Nors daug kam įprasta prie žuvies patiekti citrinos, jos niekada nenaudoju ir kritikuoju tokį sumanymą.

Juk citrina savo ryškiu skoniu užmuša žuvies kvapą, todėl ruošiant žuvį reikėtų naudoti švelnius prieskonius, žoleles ar daržoves“, – įsitikinęs A.Lydeka.

Nors dėl skonio nesiginčijama, politikas išdorotą ir išvalytą lydeką dažniausiai įtrina tik druska ir pipirais, todėl jai iškepus juntamas natūralus žuvies skonis ir aromatas.

Prie švelnios žuvies A.Lydeka mėgsta patiekti sodraus skonio garnyrą ir daržovių. Politikui patinka net įmantrūs deriniai – prie orkaitėje keptos lydekos jis neseniai patiekė avienos paštetu gardintų ryžių ir marinuotų agurkų, pomidorų ir paprikų. Ir skoniai, ir spalvos subtiliai derėjo.

Protokolo ir etiketo žinovas lydeką šeimai kepa kas dvi ar tris savaites. Kur kas dažniau A.Lydeka patiekia lašišą ir jūrų ešerį. Tačiau per šventes nei lydeka, nei kitos žuvys nėra pagrindinis patiekalas.

Kalėdoms A.Lydeka įprastai kepdavo žvėrienos kumpį. Bet ši tradicija keičiasi – pernai negavus stirnos kumpio jis buvo pakeistas veršelio. O šįmet politikas ketina orkaitėje kepti ėriuko kumpį. Ant stalo, žinoma, bus ir žuvies, nes šeimininko pavardė įpareigoja ja pasirūpinti.

„Visas žuvis mėgstu, matyt, pavardė užprogramavo, kad be mėsos galėčiau išsiversti. Be žuvies tikrai neišsiverčiu. Po kelių dienų, jeigu jos nevalgiau, iškart pasigendu.

O įvairiuose furšetuose mane žuvies patiekalai traukia lyg magnetas. Visos žuvys skanios, todėl, jeigu pamato žuvį, Lydeka tuoj ir griebia, net jei tai lydeka“, – pasakodamas juokėsi A.Lydeka.

Ar Lydekos pavardė Lietuvoje dažna? „Karoso pavardė kur kas populiaresnė nei Lydekos. Karosų šalyje gali būti tūkstančiai, Lydekų – vos kelios šeimos“, – įsitikinęs A.Lydeka. Jo pavardė kilusi iš Suvalkijos, nors jis pats gimė Alytuje.

Pasidomėjus Lietuvos Respublikos gyventojų registre paaiškėjo, kad šiuo metu gyvenamąją vietą šalyje yra deklaravę 34 piliečiai, turintys Lydekos pavardę, ir 273 žmonės, kurių pavardė Karosas.

„Lydekos pavardė man netrukdo, greičiau net padeda. Lietuviams ji aiški ir įsimintina. Tačiau ir dirbant Europos Parlamente Briuselyje personalas greičiausiai išmoko tarti ir įsiminė mano pavardę todėl, kad jiems tai atrodė prancūziškai skambanti pavardė“, – įsitikino A.Lydeka.

Orkaitėje kepta lydeka

Reikės:

1,5 kg šviežios lydekos

druskos, pipirų pagal skonį

1 morkos

saujos žiedinių kopūstų

storo cukinijos griežinėlio

Įtrinkite žuvį druska ir pipirais. Daržoves nuplikykite verdančiu vandeniu – sumažės jų aitrumas, aromato intensyvumas ir jos bus minkštesnės, tuomet bus paprasčiau jomis įdaryti žuvį.

Lydekos vidų prikimškite smulkintų lengvo skonio daržovių: tarkuotos morkos, cukinijos, kapotų žiedinių kopūstų.

A.Lydeka dažnai vietoj daržovių į lydekos vidų prideda prieskoninių žolelių: petražolių ir krapų arba svogūnų laiškų ir krapų. Politikui patinka lydeką gardinti ir rozmarinais. Į vidų įdėjus šviežių žolelių, žuvis gauna šiek tiek kvapo, bet jis neužgožia visos lydekos skonio, kaip tada, kai ji įtrinama sausais džiovintais aitriaisiais prieskoniais.

Skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo dėkite paruoštą kepti lydeką. Pašaukite žuvį į iki 120 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 45 minutes.

„Pats mėgstu žaisti keisdamas orkaitės kaitrą. Iš pradžių orkaitę įjungiu iki 150 laipsnių, o į kepimo pabaigą sumažinu iki 100 laipsnių. Bet kitiems patarčiau daryti paprasčiau – nusistatyti pastovią 120 laipsnių temperatūrą ir kepti“, – lydekos kepimo orkaitėje ypatumais dalijosi A.Lydeka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.