Vyniotinis su aguonomis primins žiemos šventes

Aguonų vyniotinis

Daugiau nuotraukų (1)

Vitalija Kolisova

2015-01-12 12:47, atnaujinta 2022-01-24 11:32

Iš nurodyto kiekio išeis 4 vyniotiniai.

Tešlai reikės:

  • 1 kg miltų
  • 250 ml pieno
  • 60 g mielių
  • 6 kiaušinių
  • 120 g sviesto
  • 230 g cukraus
  • citrinos žievelės
  • žiupsnelio druskos

Įdarui:

  • 500 g aguonų
  • 100 g sviesto
  • 2 saujų razinų
  • saujos graikinių riešutų
  • apelsino žievelės
  • 1 kiaušinio
  • 200 ml cukraus
  • 10 ml apelsinų skonio esencijos
  • 1-2 kiaušinių patepimui

Pirmiausiai užminkoma tešla. Sviestas ištirpinamas. Į jį suberiamas cukrus, žiupsnelis druskos. Įmušami kiaušiniai ir supilamos piene išleistos mielės, taip pat nutarkuota vienos citrinos žievelė. Viskas sumaišoma ir įdedama miltų. Jei tešla pernelyg drėgna ar lipni, t.y. lengvai neatkimba nuo rankų, įdedama daugiau miltų. Tešla pastatoma šiltai, kad pakiltų.

Kol tešla kyla, baigiamas ruošti įdaras. Aguonas rekomenduotina iš vakaro pamerkti į vandenį. Kitą dieną vanduo nukošiamas, aguonos sudedamos į verdantį vandenį, trumpai pavirinamos ir vėl nukošiamos.

Nusausintos aguonos tris kartus sumalamos. Tuomet jos sudedamos į išlydytą sviestą, įberiamos razinos, sauja smulkintų graikinių riešutų, ir nutarkuota vieno apelsino žievelė. Visa tai trumpai pakepama. Mišiniui atvėsus, įmušamas kiaušinis, suberiamas cukrus ir įpilama apelsinų skonio esencijos, viskas gerai išmaišoma.

Tešlai pakilus, ji suplėšoma į keturias dalis. Kiekviena dalis iškočiojama ant miltais pabarstyto stalo. Iškočiotas lakštas patepamas plaktu kiaušiniu, ant jo sudedama dalis aguonų įdaro. Lakšto kraštai turi likti švarūs.

Lakštas suvyniojamas taip, kad sujungimo vieta būtų per vidurį. Vyniotiniai padedami ant sviestu pateptos skardos ir jiems leidžiama pakilti.

Pakilę pyragai patepami plaktu kiaušiniu ir kepami vidutinio karštumo (160-170 C) orkaitėje 30-40 minučių. Ar vyniotiniai iškepę, patikrinama mediniu pagaliuku. Iš orkaitės ištraukti vyniotiniai paliekami atvėsti, jų papildomai nešaldant ir nejudinant.

Galiausiai vyniotinis supjaustomas riekelėmis ir tiekiamas į stalą. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.