Žalias ir dryžuotas dilgėlių vyniotinis

Pavasarėjant visuose patvoriuose paupiuose staiga, nei iš šio, nei iš to visur atsiranda maisto – nemokamo, neakcijinio ir dar skanaus. O galvoje vis daugėja įvairių lengvų ir spalvotų debesėlių.

Dilgėlių vyniotinis.<br>Nuotr. iš „Slenyje“.
Dilgėlių vyniotinis.<br>Nuotr. iš „Slenyje“.
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Šidlaitė (slenyje.lt)

Apr 16, 2015, 7:29 PM, atnaujinta Apr 4, 2023, 11:09 AM

O kuomet tie debesėliai susijungia su žaliu maistu – atsiranda dryžuoti patiekalai.

O iš tiesų, kadangi vis kolekcionuoju patiekalus iš laukinių augalų, tai dilgėlės yra rekordininkės – esu radusi daugiausia patiekalų iš jų. Bet pernai susidūriau su problemėle – rengiau dilgėlių pietus, ir neradau jokio deserto… Teko galvoti pačiai.

Pernai iškepiau dvispalvį keksą, o va šiemet dar labiau pasistengiau – ir va, prieš jus dryžuotas, kaip pavasarinis tigras, vyniotinis. Nepaisant tokios spalvos, jis yra visiškai valgomas ir net skanus. Čia ne aš pati taip sugalvojau – man pasakė visi šeimos vyrai.

Receptas

Ingredientai biskvitui:

  • 1 stiklinė miltų;
  • 3 kiaušiniai;
  • 1 stiklinė cukraus;
  • 2/3 stiklinės dilgėlių tyrės (kaip ją gaminti – žemiau);
  • 1 šaukštelis sodos.

Įdarui:

  • 200 g varškės;
  • ½ stiklinės grietinės arba grietinėlės;
  • ½ stiklinės svarainių sirupo;
  • 4 šaukšteliai želatinos;
  • cukraus arba cukraus pudros pagal skonį;
  • arba tiesiog paprasta plakta grietinėlė.

Iš pradžių reikia pasigaminti dilgėlių tyrę – jaunas dilgėles pavirti porą minučių ir greitai panardinti į ledinį vandenį – tuomet dilgėlės išlaiko ryškiai žalią spalvą.

Dilgėles pertrinti kaip galima smulkiau, į vientisą žalią tyrę. Tuomet išplakame kiaušinius su cukrumi, po truputį sudedame miltus, sodą ir tik tuomet tyrę.

Tešlą pilame ant kepimo popieriumi išklotos didelės skardos ir kišame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie 15 minučių arba kol biskvitas tampa tamprus ir sausas. Iškepusį iš karto verčiame ant cukrumi pabarstyto rankšluosčio (jei nepabarstysit, viršus prilips ir vyniotinis nebus toks gražus, jau bandžiau) ir gražiai suvyniojate. Su rankšluosčiu. Vyniotinį palikite atvėsti ir gaminkite įdarą.

Išbrinkinkite ir ištirpdykite želatiną sirupe, varškę ištrinkite su grietine bei cukrumi, tuomet supilkite pravėsusią želatiną. Masė turi būti poskystė. Tuomet išvyniokite biskvitą, supilkite įdarą, palaukite porą minučių, kol skystis susigers, ir atsargiai suvyniokite vyniotinį.

Galima vyniotinį įvynioti į foliją ar maistinę plėvelę ir kišti valandai į šaldytuvą. O galima tiesiog suplakti plakamą grietinėlę ir aptepti vyniotinį, nesikamuojant su želatina ar varške.

Skanaus. O jei dar vaišinsite svečius, tai tikrai tapsite vakarėlio karaliene :)

Šaltinis - „Slėnyje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.