Riešutų pynė gali nukonkuruoti net šventinį tortą

Riešutai dažną patiekalą pakylėja į nepaprastas kulinarines aukštumas. Paprasčiausias mielinis pyragas, pagardintas riešutais, virsta ypatingu kepiniu. O jei dar susuktas į išvaizdžią pynę, jei įdaras pagardintas cinamonais, gvazdikėliais, muskatu, medumi ir romo bei migdolų kvapais?... Toks kepinys ant stalo rizikuoja nukonkuruoti net šventinį tortą!

Riešutų pynė.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Riešutų pynė.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

Apr 23, 2015, 3:29 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:47 AM

Riešutų pynė

Tešlai:

200 ml pieno;

425 g miltų;

20 g šviežių mielių;

75 g sviesto;

50 g cukraus;

1/2 šaukštelio smulkios druskos;

1 kiaušinis.

Įdarui:

100 g sumaltų migdolų;

100 g sumaltų lazdynų riešutų;

1,5 šaukštelio cinamono;

1/8 šaukštelio maltų gvazdikėlių;

1/8 šaukštelio malto muskato riešuto;

100 ml pieno;

25 g sviesto;

50 g rudojo cukraus;

1/4 šaukštelio smulkios druskos;

1-2 šaukštų medaus;

1 šaukšto romo;

1 šaukšas Amaretto likerio;

1/2 citrinos nutarkuotos žievelės.

Glazūrai reikės:

1 kiaušinio;

2 šaukštų pieno;

30 g migdolų plokštelių arba skaldytų lazdyno riešutų;

3-4 šaukštų apelsinų (arba abrikosų) džemo;

1-2 šaukštų vandens.

Užminkykite tešlą: Pašildykite pieną mažame puodelyje (iki 40C, ne daugiau). Į didelį dubenį suberikte miltus ir viduryje padarykite duobelę. Į tą duobelę sutrupinkite mieles, užberkite ant mielių 1 šaukštą cukraus ir užpilkite trečdalį šilto pieno. Lengvai pamaišykite pirštų galiukais, kad mielės susimaišytų su pienu, uždenkite rankšluosčiu ir palikite apie 15 minučių, kad suputotų. Per tą laiką į likusį pieną sudėkite sviestą ir kartu lengvai pašildykite, kol sviestas ištirps. Atidėkite į šalį (kat temperatūra nebūtų aukštesnė nei 40C).

Sudėkite likusius ingredientus į miltų ir mielių masę, supilkite pašildytą pieną su sviestu ir išminkykite tešlą. Jokiais būdais nepridėkite daugiau miltų, net jei atrodys, kad tešla pernelyg lipni – antraip pyragas gausis per kietas ir per sausas. Tešlą sulipdykite į rutulį, pabarstykite trupučiu miltų ir paliktite šiltai, kad pakiltų, tūris padvigubėtų.

Pasigaminkite įdarą: Įdarą pradėkite gaminti kai jau tešla bus pakankamai pakilus – kitaip jis sukietės ir bus sunku jį ištepti ant pagrindo. Pirmiausia sausoje didelėje keptuvėje pakepinkite maltus riešutus (migdolus ir lazdynų) kartu su prieskoniais – cinamonu, gvazdikėliais ir muškatu. Nuolat maišykite ir neatsitraukite nuo keptuvės, nes nė nepastebėsite, kaip riešutai sudegs:) Kai riešutai ims tamsėti ir paskleis malonų aromatą, išberkite juos į dubenį.

Tada nedideliame puodelyje užkaiskite pieną, sudekite sviestą, cukrų ir druską ir maišydami kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus visiškai ištirps. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite medų, romą ir Amaretto likerį, nutarkuotą citrinos žievelę ir visą šią masę sumaišykite su pakepintais riešutais. Atvėsinkite apie 5-10 minučių prieš užtepant ant tešlos, kad masė nebūtų per karšta. Jei masė pernelyg kieta, atskieskite ją keliais šaukštasi pašildyto pieno.

Suformuokite pynę: Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį su pienu, pasidėkite šalia. Darbastalį pabarstykite trupučiu miltų ir ant jo iškočiokite į kvadratą (35X35 cm). Tolygiai paskirstykite riešutų įdarą, palikdami po porą centimetrų iš kraštų. Susukite visą lakštą į tamprų vyniotinį ir atsargiai perkelkite jį į kepimo skardą.

Dideliu peiliu perpjaukite vyniotinį per pusę, viename jo gale palikdami apie 5cm neperpjautos tešlos. Gausis apversta V forma su dviem pyrago „kasom“. Pinkite šias dvi „kasas“ tarpusavy, nuolat stengiantis atvirą atpjautą pusę su pyrago sluoksniais laikyti viršuje. Gausiai patepkite kiaušinio plakiniu (pradėkite nuo tešlos, ir vėliau tepkite atsidariusį įdarą. Padėkite skardą šiltoje vietoje, kad pyragas dar šiek tiek pakiltų (kol įkais orkaitė)

Įkaitinkite orkaitę iki 180C ir kepkite pynę orkaitės viduryje, apie 30-35 min.

Glazūra: Kol pyragas kepa, nedideliame puodelyje pakaitinkite džemą kartu su vandeniu, kad jis suskystėtų. Skaldytus riešutus lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Išėmę iškepusį pyragą gausiai patepkite glazūra ir pabarstykite paskrudintais riešutais.

Šaltinis – nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.