Plėšoma pica. Išbandykite – neliks nė trupinėlio

Skonis puikus, patiekimas ir išvaizda viliojanti, įdomi idėja! Bandykite būtinai! 

Plėšoma pica.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt.
Plėšoma pica.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt.
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Videikienė, „Baking secrets“

Jul 20, 2015, 2:04 PM, atnaujinta Nov 4, 2021, 9:14 AM

Jei versčiau pažodžiui iš anglų kalbos šio recepto pavadinimą, tai turėtų skambėti taip: plėšoma picos duona. O ir į tešlą pilamas pienas, mušami kiaušiniai, ko paprastai picos tešloje nedaroma. Tačiau man pasirodė, kad tai tiesiog tobulai minkšta pica, patiekta kitaip.

Tešla labai minkšta, labai skani. Plėšosi kuo puikiausiai! Tinka tiek pusryčiams, tiek pietums, tiek užkandžiui, tiek šiaip... Skani tiek šilta, tiek šalta. Dar kitą rytą buvo minkšta ir tokia pat skani.

Receptas adaptuotas iš „Just a Taste“

Pastaba: iš šių ingredientų išeis pica, telpanti į nedidelę pailgą formą. 

Matavimui naudojamas puodelis – 250 ml

Tešlai reikalingi produktai

  • 400 g miltų;
  • 1 šaukštelis druskos;
  • 1/3 puodelio (80 ml) pieno;
  • 80 g sviesto;
  • 1/4 puodelio (60 ml) vandens;
  • 2 šaukšteliai cukraus;
  • 2 šaukšteliai (apie 8 g) sausų mielių;
  • 2 kiaušiniai.

Įdarui reikalingi produktai

  • 1/2 puodelio picos padažo (pomidorų tyrės);
  • 1 puodelis tarkuotos mocarelos;
  • 1 puodelis tarkuoto čederio sūrio;
  • „Peperoni“ dešros. 

Picai aptepti reikalingi produktai

  • 2 šaukštai sviesto;
  • 2 skiltelės česnako.

Kaip gaminti

Pieną ir sviestą pakaitinkite, kol sviestas ištirps. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Tuomet supilkite šiltą vandenį, dėkite cukraus ir mieles, išmaišykite ir leiskite pastovėti keletą minučių, kol mielės pradės veikti, rūgti, putoti.

Į dubenį suberkite miltus, druską. Supilkite šiek tiek šakute paplaktus kiaušinius. Pilkite pieno-mielių mišinį, išmaišykite ir užminkykite tešlą. Minkykite apie 5-10 minučių, kol tešla taps glotni ir švelni. Dėkite tešlą į aliejumi pateptą dubenį, aptepkite šlakeliu aliejaus, kad nesusidarytų plutelė, dubenį apvyniokite plėvele ir palikite valandai ar dvi pakilti.

Kai tešla pakils, iškočiokite 25x50 cm stačiakampį.

Aptepkite tešlą pomidorų tyre, apibarstykite sūriais, išdėliokite dešrą.

Supjaustykite tešlos stačiakampį į penkias lygias dalis (kiekviena dalis 10 cm ilgio), o tuomet kievieną dalį dar į 3 dalis. Į vieną krūvelę sudėkite po 3-4 picos kvadratėlius. Sustatykite juos per vidurį į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Uždenkite formą plėvele ir palikite apie 30 minučių, kad pakiltų.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (160 laipsnių orkaitę su ventiliatoriumi). Kepkite picą 15 minučių.

Kol pica keps, ištirpinkite sviestą ir susmulkinkite česnaką bei viską sumaišykite.

Po 15 minučių kepimo picos viršų aptepkite česnakiniu sviestu ir dar kepkite 15-20 minučių, kol viršus gražiai apskrus.

Išėmę iš orkaitės picą bent 10 minučių palaikykite formoje ir tik tuomet išimkite.

Patarimai, pastebėjimai. Pakaitinę pieną su sviestu, palaukite, kol pravės. Jokiu būdu nepilkite mielių į per karštą pieną, nes mielės žus ir nesuveiks. Pienas turi būti šiltas. Patikrinkite įkišę švarų (!) pirštą ir palaikę apie 10-20 sekundžių. Jei nejaučiate deginimo, pienas šiltas, viskas puiku. 

Subėrę mieles, palaukite, kol jos pradės putoti, rūgti, paskleis rūgštų kvapą. Tai reiškia, kad mielės aktyvavosi ir galite naudoti, tešla iškils! 

Kaip picos padažą aš naudojau pomidorų tyrę. Į ją įdėjau šiek tiek druskos, pipirų, malto džiovinto svogūno, itališkų prieskonių mišinio. Skonis superinis. Jei dėsite paprastą kečupą be prieskonių, už skonį neatsakau.

Tešlą iškočiokite į 25x50 cm stačiakampį. Horizontaliąją-ilgąją pusę supjaustykite į penkias lygias dalis po 10 cm, o trumpąją apie 8-9 cm pločio. Gausite 15 vienodo dydžio kvadratėlių. Sudėliokite po 3-4 kvadratėlius vieną ant kito ir dėkite į kepimo formą. Dėkite viską per vidurį, kad tešla turėtų vietos kilti. Kuomet dar kartą 30 minučių pakildinsite tešlą, kvadratėliai išsipūs. 

Kepkite 15 minučių, tuomet aptepkite česnakiniu sviestu ir kepkite toliau. Česnakiniam sviestui česnaką galite ir sutrinti. Aš neturiu česnako trintuvės, todėl pasmulkinau ir tiek. 

Išėmę iš orkaitės, nepulkite picos iškart išiminėti. Palaukite bent 10 minučių, peiliu apipjaukite kraštus ir atsargiai išimkite.  Man šiek tiek dugnas prilipo, todėl teko pasistengti išimti. Matyt prikepė padažas. Tačiau rankomis atkrapščiau ir visai neblogai pavyko, nesutrupėjo. Bet atkreipkite į tai dėmesį ir gerai riebalais ištepkite formą, pabarstykite miltais.

Šaltinis – bakingsecrets.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.