Ispaniškos virtuvės karalienė – tortilija. Išbandykite ir jūs – ji to verta

Vos tik ji pasiekia mūsų skonio receptorius, kūną užlieja palaima. Ji gundomai salsva. Burnoje tirpsta lyg sviestas. Ją valgant kyla apetitas ir norisi dar kąsnelio, ir dar vieno. Kai ji garuoja ant vakarienės stalo mūsų namuose, neabejoju, jog rytojaus pusryčiams, deja, neliks nė trupinio.

Nebijokite leistis į tortilijos kepimo ritualą. Gal puikių rezultatų pasieksite ne iš karto, bet pamačius, jog jūsų kūrinys kasdien tobulėja, bus smagu. Ir labai skanu.<br>„123rf.com“ nuotr.
Nebijokite leistis į tortilijos kepimo ritualą. Gal puikių rezultatų pasieksite ne iš karto, bet pamačius, jog jūsų kūrinys kasdien tobulėja, bus smagu. Ir labai skanu.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė, „Lietuvos rytas“

Jul 29, 2015, 12:19 PM, atnaujinta Mar 20, 2019, 2:02 PM

Apie ką aš čia? Ji – tai ispaniškos kulinarijos karalienė, tortilija iš kiaušinių, bulvių ir svogūnų. Tačiau tobula ji bus tik tada, jeigu tinkamai ją iškepsite.

Tortiliją ispanai pradėjo kepti kolonizacijos laikais Lotynų Amerikoje, ten užtikę bulvių.

Ispanijoje tortilija išpopuliarėjo XIX amžiuje. Pasakojama, jog Navaros regione vienoje skurdžiai gyvenančioje šeimoje karo metais apsistojo generolas Tomas de Zumalacarregui.

Jam šeimininkė paruošė valgį iš tų produktų, kurių turėjo namie, – kaušinių, bulvių ir svogūnų. Generolas iškart susižavėjo plokštainiu ir įsakė kariuomenės virėjams jį kepti kariams.

Atrodo, kokia paslaptis čia galėtų glūdėti – juk tai omletas su bulvėmis ir svogūnais. Bet tortilija – ne paprastas omletas, o vientisas, burnoje kaip sviestas tirpstantis kiaušinių ir bulvių plokštainis.

Svarbiausias tortilijos komponentas – kantrybė. Nusiteikite, jog iš pažiūros tokį paprastą patiekalą teks ruošti mažiausiai valandą.

Ispaniška tortilija

Reikės:

3–4 vidutinio dydžio bulvių,

1 vidutinio svogūno,

8 didelių kiaušinių,

200–300 ml tyro alyvuogių aliejaus,

druskos pagal skonį.

Daugiausia laiko atima bulvių pjaustymas. Jei norite, kad jūsų tortilija būtų tobula, jas reikia supjaustyti labai smulkiais kvadratėliais. Be to, reikės daug gero, gryno alyvuogių aliejaus. Neišsigąskite – tą patį aliejų galėsite vėliau atidėti ir panaudoti dar kelis sykius.

Supilkite alyvuogių aliejų į keptuvę ir įkaitinkite neaukštoje temperatūroje. Dėmesio: gera keptuvė gerai tortilijai taip pat labai svarbu. Rinkdamiesi keptuvę turite būti tikri, jog paskutiniame etape tortilija prie jos neprikibs ir neiširs.

Į šiltą aliejų sudėkite pjaustytas bulves ir įberkite druskos. Aliejus bulves turi visiškai apsemti. Bulvės turi ne kepti, o lėtai virti. Prisimenu, mano mama, pirmą sykį pamačiusi, kiek aliejaus įpilu tortilijos bulvėms kepti, pasibaisėjo. Ji niekaip negalėjo patikėti, jog bulvės nebus šlykščiai riebios. Tačiau galutinis rezultatas ją įtikino. Jei aliejus geras, bulvės jame tinkamai verdamos ir vėliau nusunkiamos, riebalų prieskonis tikrai nekankins.

Štai pirmoji nuostabios tortilijos paslaptis – ją ruošiant labai svarbu nesuskrudinti bulvių. Antroji – naudokite gryną alyvuogių aliejų, nes nuo jo priklauso tortilijos skonis.

Kol bulvės lėtai verda aliejuje, smulkiai supjaustykite svogūną ir sudėkite į keptuvę su bulvėmis. Trečioji tortilijos paslaptis – nepakartojamas jos salsvumas priklauso nuo svogūno. Lėtai ir ilgai kepdamas svogūnas bulvėms atiduoda saldžią savo sielą.

Praėjus pusvalandžiui pradėkite tikrinti bulvių minkštumą.

Jos turi būti lyg sviesto konsistencijos, jokiu būdu nesuskrudusios, bet ir ne minkštos kaip vandenyje virtos. Kai bulvės jau geros, o svogūnas atidavęs joms visą saldumą, supilkite viską į kiaurasamtį ir nusunkite aliejų. Galėsite jį panaudoti dar ne vienai tortilijai kepti.

Tuomet išplakite kiaušinius. Turėkite kantrybės, paplakite juos kaip reikiant – tortilija bus puresnė. Pigiuose restoranuose į tortiliją virėjai deda net kepimo miltelių, tačiau aš tam nepritariu. Į išplaktus kiaušinius berkite druskos. Nusunktas bulves su svogūnu pilkite į išplaktus kiaušinius. Svarbu, kad gauta masė nebūtų tiršta. Jeigu taip atsitiko, įmuškite dar vieną kiaušinį.

Paskutiniam tortilijos kepimo etapui reikia beveik tiek pat pastangų ir susikaupimo, kaip ir gaminant naminį majonezą. Jei skubate, esate susinervinę, pikti ir pavargę, nesiimkite šio darbo – rezultatas tik dar labiau išmuš jus iš pusiausvyros. Gerai tortilijai paruošti būtina dvasios ramybė.

Dabar įkaitinkite keptuvę ant didelės ugnies ir įpilkite į ją truputį nuo bulvių likusio aliejaus. Į karštą keptuvę supilkite kiaušinių ir bulvių masę ir pakepkite maždaug 5 minutes.

Sudėtingiausia akimirka – tortiliją apversti. Paimkite lėkštę, kuri apversta tilptų į keptuvę, nepalikdama laisvo tarpelio.

Uždėkite apverstą lėkštę ant keptuvės ir geriausia virš kriauklės išverskite tortiliją ant lėkštės. Neišsigąskite – į kriauklę tikrai išsilies kažkiek kiaušinio. Pusiau iškeptos tortilijos viduje turi būti kažkiek skysto kiaušinio, kitaip ji sudegs, bus sausa.

Apverstą tortiliją dėkite atgal į keptuvę drėgnąja puse žemyn. Pakepkite dar 5 minutes. Jei norite pasitreniruoti, galite darkart apversti tortiliją, kiaušinis jau nebeišsilies, o vartaliojamas kelis kartus plokštainis įgaus gražią apvalią formą. Ketvirtoji tortilijos paslaptis – jos neperkepkite!

Tortilija šauni ir tuo, jog vietoj bulvių ir svogūno galima naudoti ir daugybę kitų gamtos gėrybių – cukinijas, baklažanus, paprikas, grybus. O svarbiausia – viską smulkiai supjaustyti ir kaitinti aliejuje taip pat kaip ir bulves.

Nebijokite leistis į tortilijos kepimo ritualą. Gal puikų rezultatą pasieksite ne iš pirmo sykio, bet pamačius, jog jūsų kūrinys kasdien tobulėja, bus labai smagu. Ir nepaprastai skanu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.