Hitas nuo pirmojo kąsnio: raudonųjų ryžių ir burokėlių paplotėliai

Ar esate ragavę raudonųjų ryžių? Ar žinote, kad ryžiai – tai kruopa, kurią savo tradiciniame valgiaraštyje turi bene kiekviena tauta: italai gamina rizotą, japonai suka sušius, tailandiečiai ir indai patiekia ryžius su savo kario padažais, o bendrai tai visa Azija ryžius valgo tarsi duoną kasdieninę. Jei paskaičiuotumėm, kiek žmonių pasaulyje kasdien valgo ryžius, tai tokių būtų didžioji dauguma.

Raudonųjų ryžių ir burokėlių paplotėliai.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Raudonųjų ryžių ir burokėlių paplotėliai.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Raudonųjų ryžių ir burokėlių paplotėliai.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Raudonųjų ryžių ir burokėlių paplotėliai.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Raudonųjų ryžių ir burokėlių paplotėliai.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Raudonųjų ryžių ir burokėlių paplotėliai.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Nida Degutienė.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Nida Degutienė.<br>Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Nuotr. iš „Nidos receptai“.
Daugiau nuotraukų (5)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

Aug 23, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Sep 13, 2022, 4:14 PM

Raudonieji ryžiai – viena laukinių ryžių rūšių, turinti švelnų riešutinį skonį. Kadangi ryžiuose nėra glitimo, jie tinkami dietinei mitybai.

Na, o šie vegetariški paplotėliai mūsų šeimoje tapo tikru hitu jau po pirmo kąsnio! Nespėjau dorai net nufotografuoti, kaip visi jie išgaravo nuo stalo. Teko kepti skubiai antrą porciją. Tie burgeriai, kurie liko nesuvalgyti, rytojaus dieną buvo kuo puikiausias užkandis į pietų dėžutę.

Šiuos paplotėlius galite valgyti vienus, pagardinę padažais – ypač skanu su garstyčių ir medaus padažu, kuriame įmaišyta truputis aitriojo pipiro. Galite drąsiai rodyti liežuvį mėsėdžiams, nes jie savo skoniu ir maistinėmis medžiagomis nė kiek nenusileidžia tradiciniams mėsainiams.

Raudonųjų ryžių ir burokėlių paplotėliai

Ingredientai

  • 2/3 stiklinės raudonųjų ryžių
  • 2 kiaušiniai, lengvai suplakti
  • 1 stiklinė šviežių burokėlių, sutarkuotų burokine tarka (prireiks apie 2 nedidelių burokų)
  • 1 stiklinė sutrupinto fetos sūrio (apie 150 g)
  • 2-3 šaukštai smulkių avižinių dribsnių
  • ½ stiklinės susmulkintų žaliųjų svogūnų laiškų
  • ½ stiklinės susmulkintų šviežių krapų
  • ½-1 šaukštelis aitriųjų paprikų padažo (arba pagal skonį, priklausomai kaip toleruojate aštrumą)
  • Žiupsnelis druskos ir žiupsnelis grūstų juodųjų pipirų
  • Aliejaus

Gaminimo eiga

Pirmiausia pasiruoškite raudonuosius ryžius (juos išsivirti galite iš vakaro arba prieš kelias dienas, ir laikyti šaldytuve). Ryžius suberkite į puodą, įpilkite 1.5 stiklinės vandens. Užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir uždengę virkite 25 minutes. Visas skystis turėtų būti susigėręs. Išjunkite ugnį ir palikite uždengtame puode dar pabrinkti 10 minučių. Tada atvėsinkite.

Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius. Suberkite likusius produktus: tarkuotus burokus, atvėsintus virtus ryžius, fetos sūrį, avižinius dribsnius, smulkintus žalumynus, čili, įberkite druskos ir pipirų. Viską sumaišykite (geriausia – rankomis, ir negailėkite, energingai paspauskite masę maišydami). Jei matote, kad masė pernelyg šlapia, nesiklijuoja, įberkite dar žiupsnelį avižinių dribsnių.

Kepimo skardą ištieskite pergamentiniu popieriumi ir lengvai patepkite aliejumi. Šlapiomis rankomis formuokite paplotėlius ir juos dėkite į kepimo skardą. Pašlakstykite taip suformuotus paplotėlius aliejumi. Jei tik turite galimybę, padėkite skardą šaltai pusvalandžiui, ir tik tada kepkite.

Įkaitinkinte orkaitę iki 200 C. Pašaukite skardą su paplotėliais ir kepkite 10-14 minučių kiekvieną pusę. Burgeriai turi būti traškūs išorėje ir minkšti, sultingi viduje.

Pastabos:

Burgerius galima kepti ir keptuvėje: prireiks apie 6 minučių abiems pusėms apkepti. Tik labai atsargiai juos verskite plačia mentele, kad nesubyrėtų!

Garstyčių ir medaus padažas

  • 3 šaukštai Dijon garstyčių
  • 1 šaukštas medaus
  • 1.5 šaukštas smulkiai sukapotų marinuotų agurkėlių
  • apie ½ šaukštelio (arba pagal skonį) Buga’s čili padažo

Visus ingredientus sumaišykite tarpusavyje. Palikite pastovėti keletą minučių, kad skoniai susimaišytų.

Šaltinis – nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.