Slyvų pyragas puikus tiek šaltas, tiek šiltas, ypač jei patieksite jį su ledais. O jį pagaminti tikrai nesunku – jis nereikalauja ypatingų įgūdžių.
Receptas nusižiūrėtas iš food52.com – ten renkasi tikri gero maisto žinovai ir vertintojai. Šis receptas dalyvavo geriausių slyvų receptų konkurse ir tapo jo nugalėtoju. Tad tikrai verta išbandyti!
Pastaba: prieš kepdami visus produktus ištraukite iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje. Ir nesistebėkite, kad tešlai pakildinti naudojama ir soda, ir kepimo milteliai – soda reikalinga tuomet, kai tešloje yra rūgščių produktų, šiuo atveju tai grietinė. O kadangi didesnis sodos kiekis gali jaustis tešloje, dalis jos pakeičiama kepimo milteliais.
Slyvų pyragas
Reikės:
- 1,5 puodelio miltų (puodelis – 250 ml);
- 1 arb. š. kepimo miltelių;
- pusės arb. š. druskos;
- ketvirtadalio arb. š. sodos;
- 30 g sviesto;
- 2/3 puodelio cukraus;
- 2 didelių kiaušinių;
- 3/4 puodelio grietinės;
- pusės arb. šaukštelio vanilės ekstrakto;
- 2 valg. š. rudojo cukraus;
- slyvų, perpjautų pusiau;
- citrinos žievelės (arba verbenos lapų).
Kaip gaminti
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardą ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais.
Inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską.
Kitame inde plaktuvu suplakite sviestą su baltuoju cukrumi. Kai gerai išplaksite, įmaišykite po vieną kiaušinius, grietinę, citrinos žievelę (smulkintus verbenos lapelius), supilkite miltų masę ir išmaišykite.
Pusę tešlos pilkite į formą, tuomet išėliokite slyvų puseles nupjautąja puse žemyn, apibarstykite šaukštu rudojo cukraus. Supilkite visą tešlą ir viršų vėl apdėliokite slyvomis, tačiau šįkart – nupjautąja puse aukštyn. Slyvų labai nespauskite į tešlą – ji puikiai pakyla. Paviršių apibarstykite likusiu ruduoju cukrumi. Jei norite – migdolų plokštelėmis.
Kepkite, kol paruduos – praeis maždaug 50-55 minutės. Ištraukite iš orkaitės ir palikite 20 minučių atvėsti.
Dar šiltą patiekite su ledų kaušeliu. Jeigu jo liks, pamatysite, kad šis pyragas skanus iš šaltas.
Skanaus rudens!