Ką iš grybų gamina užkietėję grybautojai? Sužinokite

Miškuose aidi grybautojų šūksniai, virtuvėse kunkuliuoja puodai, sandėliukuose rikiuojasi stiklainiai su miško gėrybėmis. Pagaliau grybų sezonas prasidėjo!

Daugeliui užkietėjusių grybavimo entuziastų pats skaniausias patiekalas – su šonine ir svogūnais pakepinti grybai grietinės padaže.<br>123rf nuotr.
Daugeliui užkietėjusių grybavimo entuziastų pats skaniausias patiekalas – su šonine ir svogūnais pakepinti grybai grietinės padaže.<br>123rf nuotr.
Vištienos keksiukai su baravykais.<br>Nuotr. iš „Facebook“.
Vištienos keksiukai su baravykais.<br>Nuotr. iš „Facebook“.
Ūmėdžių traškučiai.<br>Nuotr. iš „Facebook“.
Ūmėdžių traškučiai.<br>Nuotr. iš „Facebook“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2015-09-28 12:11, atnaujinta 2017-10-13 03:41

Ką ruošiate iš grybų? Daugeliui užkietėjusių grybavimo entuziastų pats skaniausias patiekalas – su šonine ir svogūnais pakepti grybai grietinės padaže.

O gal išbandykite grybus kitaip? Pateikiame keletą receptų, kuriais užkietėję grybavimo entuziastai dalinasi socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Grybautojai“.

Trinta baravykų sriuba (Ieva Nakvišėlė)

Reikės:

kelių baravykų, bet galima naudoti ir kitokius grybukus (maždaug 300-400 g),

vidutinio dydžio svogūno,

poros česnako skiltelių,

baltojo vyno ~ 100 ml (galima nedėti),

litro sultinio (naudojau sultinį iš kubelių, „Kostiljos“ – man skaniausias),

lauro lapelio pipirų,

druskos,

sviesto apkepimui (maždaug šaukštelio).

Patiekimui – mėlynojo pelėsinio sūrio, skrebučių.

Iš pradžių pasigaminkite sultinį – užvirkite vandenį ir ištirpinkite jame sultinio kubelius (2 kubeliai litrui vandens). Puode, kuriame virsite sriubą, ištirpdykite ir įkaitinkite sviestą, jame kelias minutes apkepkite svogūnus ir česnakus. Vėliau dėkite supjaustytus grybus. Kepkite dar keletą minučių. Vėliau supilkite vyną ir pavirkite, kad nugaruotų. Po to – sultinio eilė. Supilkite jį, dėkite lauro lapelį ir virkite 20 min.

Išvirusią sriubą sutrinkite trintuvu (nepamirškite išimti lauro lapo. Kartą buvau jį pamiršusi, teko „džiaugtis“ pastarojo gabaliukais kiekviename sriubos šaukšte).

Sriubą patiekite su pelėsinio sūrio gabalėliais ir skrebučiais.

Grybai žiemai (Re Mar-Ali)

Reikės:

1 stiklainio (500 g) pomidorų padažo,

maždaug 1,5 kg jau išvirtų voveraičių ar kitokias grybų (aš dedu įvairius),

panašiai tokio pat kiekio ar net daugiau – svogūnų ir morkų,

druskos, juodųjų maltų pipirų pagal skonį,

nemažai aliejaus kepimui.

Taip pat reikia stiklainių ir dangtelių.

Svogūnus supjaustykite norimo dydžio kubeliais ar plonais griežinėliais. Į keptuvę negailėdami pilkite aliejaus (kad aliejumi pasidengtų visas keptuvės plotas), suberkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės.

Kol kepa svogūnai, nuskuskite ir stambiai sutarkuokite morkas. Iškepusius svogūnus sukrėskite į didelį puodą ar troškintuvą. Į keptuvę vėl pilkite nemažai aliejaus ir kepkite morkas, kol suminkštės. Morkas ir grybus irgi sukrėskite į tą patį puodą, kuriame pas svogūnus, supilkite pomidorų padažą, viską gerai išmaišykite ir troškinkite maišydami ant nedidelės ugnies maždaug 20-25 minutes.

Man prireikė dar aliejaus, tai kelis kartus dar įpyliau po šlakelį. Nepamirškite pasūdyti ir pagardinti pipirais, vis ragaukite – pastarųjų berti teks nemažai, nes mišrainės gaunasi nemažai. Ir nuolat maišykite.

Pasiruoškite stiklainius ir dangtelius, sukrėskite paruoštą mišrainę ir sandariai uždarykite. Laikykite vėsiai.

Šią mišrainę galima valgyti su duona šaltą ar pašildytą. Taip pat labai skanu patroškinti ją su bulvėmis ar net panaudoti sriubai!

Grybų blynai (Ine Sa)

Virtus grybus sumalkite mėsmale. Į gautą masę įmuškite kiaušinį, dėkite mėgstamų prieskonių, svogūnų, pipirų. Berkite šiek tiek miltų, kad sukibtų, tačiau nepadauginkite. Aliejuje suvilgytu šaukštu dėkite į įkaitintą keptuvę, į kurią įpilta šiek tiek aliejaus. Kepkite kaip blynus. Galima valgyti ir kaip kotletus – su bulvėmis ir šviežiais agurkais.

Baravykų sviestas (Jūratė Kaupienė)

Smulkiai supjaustykite nuvalytus, nuplautus ir nusausintus jaunus baravykus. Apkepkite svieste, atvėsinkite ir sumaišykite su kambario temperatūros sviestu. Maišydami įberkite druskos, šiek tiek pipirų. Sudėkite į dėžutę ar suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldiklį.

Žiemą turėsite puikaus padažo prie virtų bulvių ar makaronų: ištraukite iš šaldiklio baravykų sviesto, atsipjaukite, kiek reikia, ir gardinkite patiekalus.

Ūmėdžių traškučiai (Vaida Mipra)

Šiam patiekalui reikalingos tik ūmėdžių galvos – nulupkite jas, nuplaukite. Į keptuvę dėkite sviesto ir šiek tiek alyvuogių aliejaus, kad sviestas nedegtų. Sudėkite ūmėdes, joms susitraukus, dėkite dar, kol prisipildys keptuvė. Kepkite, kol gražiai apkepa iš abiejų pusių, pabarstykite druska.

Iškeptas ūmėdes dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius, paskaninkite juodaisiais pipirais. Nerealus skonis, kas nebandė – siūlau pabandyti!

Vištienos keksiukai su baravykais (Vaida Mipra)

Plonai išmuškite vištienos file ir išklokite ja keksiukų formeles, berkite šiek tiek druskos ir pipirų.

Keptuvėje pakepinkite porą smulkiai supjaustytų svogūnų ir tris skilteles česnako, berkite druskos, šaukštą miltų, pakepinkite ir supilkite 200 ml grietinėlės. Visą masę dėkite į keksiukus.

Keptuvėje su sviestu šiek tiek pakepinkite baravykų galvutes ir pjaustytus kotus, berkite druskos. Kotelius dėkite į formeles, ant „keksiuko“ viršaus uždėkite po baravyko kepurėlę.

Kepkite 180 laipsnių orkaitėje maždaug 45 min.

Apibarstykite smulkintais krapais, petražolėmis, kietuoju sūriu.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.