Varškės pyragas su slyvomis
Receptas adaptuotas iš Širšių lizdas
Ingredientai
23 cm skersmens apvaliai torto formai
Tešlai:
- 250 g miltų;
- 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- 125 g šalto sviesto;
- 125 g cukraus;
- 1 1/2 šaukšto grietinės.
Įdarui:
- 500 g varškės;
- 125 g tirpinto sviesto;
- 125 g cukraus;
- 3 kiaušiniai;
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
- 1/2 citrinos tarkuotos žievelės;
- žiupsnelis druskos.
Viršui:
- truputis abrikosų džemo ar skysto medaus;
- kelių slyvų.
Gaminimo eiga
Miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų sumaišykite. Šaltą sviestą įtarkuokite arba supjaustykite nedideliais kubeliais. Trinkite viską tarp pirštų, kol gausis trupinių masė. Dėkite grietinės, užminkykite tešlą. Suvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą.
Įdarui trynius išplakite su cukrumi, vanile ir druska. Supilkite tirpintą sviestą, sudėkite citrinos žievelę ir varškę. Gerai išsukite. Baltymus išplakite atskirai iki standumo ir palengva įmaišykite į įdarą.
Orkaitę įkaitinkite iki 165-170 laipsnių, kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
3/4 tešlos sutarkuokite į formą, suformuokite kraštelius. Ant viršaus supilkite varškės įdarą. Kepkite 25-30 minučių.
Išimkite iš orkaitės. Pyrago viršų aptepkite džemu ar skystu medumi, išdėliokite puselėmis supjaustytas slyvas. Ant viršaus užtarkuokite likusią tešlą. Dėkite atgal į orkaitę ir dar kepkite 20-25 minutes, kol gražiai pagels.
Patarimai, pastebėjimai. Aš kepiau iš pusės normos 18 cm skersmens formoje.
Pagal orginalų receptą į įdarą reikėjo įdėti šaukštą krakmolo, tik aš jį visai užmiršau. Viskas puikiai gavosi ir be jo.
Pyragą aptepiau skystu medumi ir tuomet išdėliojau slyvas. Taip slyvos geriau laikosi.
Slyvas pjausčiau per pusę, išėmiau kauliuką ir sudėjau ant pyrago. Sunaudojau 3-4 slyvas.
Mano recepto ir skonio vertinimas – keturi balai iš penkių. Labai skanu, kartosiu.
Daugiau – bakingsecrets.lt