Paprastas, bet neprastas tortas pagal Beatą „Senelio sapnas“

Tai pirmas mano gamintas Beatos tortas. Likau visai patenkinta rezultatu, skanus, gaivus, ne per saldus tortukas. Paprastas, bet neprastas.

Tortas „Senelio sapnas“.<br>Nuotr. iš backingsecrets.com
Tortas „Senelio sapnas“.<br>Nuotr. iš backingsecrets.com
Tortas „Senelio sapnas“.<br>Nuotr. iš backingsecrets.com
Tortas „Senelio sapnas“.<br>Nuotr. iš backingsecrets.com
Daugiau nuotraukų (2)

Ernesta Videikienė, „Baking secrets“

Oct 31, 2015, 10:18 AM, atnaujinta Nov 4, 2022, 11:48 AM

Jei reiktų pasikapstyti ir atrasti minusų, atsakyčiau, gal jis net kiek per švelnus. Man norėtųsi kažkokio stipresnio skonio, gal kokių uogų rūgštelės kreme. Bet tai mano subjektyvi nuomonė.

Tortas „Senelio sapnas“

Receptas adaptuotas iš Beatos Nicholson knygos „Beatos virtuvė: kepinių knyga“

Ingredientai

20 cm torto formai

Torto biskvitams:

  • 5 kiaušiniai;
  • 250 g cukraus;
  • 100 ml grietinėlės (35 proc.);
  • 40 g aguonų;
  • 160 g miltų;
  • 1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos.

Kremui:

  • 500 ml grietinėlės (35 proc.);
  • 500 ml natūralaus jogurto;
  • 1/2 indelio (200 g) saldaus kondensuoto pieno;
  • 3 šaukštai (30 g) želatinos + 100 ml vandens ištirpinti;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto.

Sirupui

  • 50 ml romo ar degtinės;
  • 100 g saldaus kondensuoto pieno.

Kiaušinius sumaišykite su cukrumi ir plakite mikseriu, kol masė padvigubės ir pabals. Pamažu supilkite grietinėlę, įmaišykite.

Miltus, kepimo miltelius, druską ir aguonas sumaišykite atskirame dubenyje. Suberkite į kiaušinių-cukraus mišinį. Išmaišykite.

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite tris 20 cm kepimo formas (arba kepkite vieną biskvitą, o vėliau supjaustykite į tris dalis).

Tešlą supilkite į paruoštas formas ir dėkite kepti apie 15 minučių (jei kepsite vieną biskvitą, kepimo laikas padvigubės 30-40 minučių) arba kol įsmeigus medinį pagaliuką, jis liks sausas ir švarus.

Biskvitus išimkite iš orkaitės, 10 minučių palikite formose, o tuomet išimkite, nulupkite popierių ir visiškai atvėsinkite.

Kremui želatiną paruoškite kaip nurodyta ant pakuotės (ištirpinkite 100 ml karštame vandenyje). Grietinėlę lengvai išplakite. Supilkite kondensuotą pieną, vanilę, išmaišykite. Įmaišykite jogurtą ir pravėsusią ištirpintą želatiną. Dubenį su kremu dėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite visą kitą.

Sirupui kondensuotą pieną sumaišykite su alkoholiu.

Jei biskvitą kepėte vieną, dabar pats laikas jį supjaustyti į tris dalis.

Tortinėje sluoksniuokite tortą. Dėkite biskvito sluoksnį, sulaistykite sirupu, užtepkite trečdalį kremo. Vėl biskvitas, sirupas, kremas. Tuomet dėkite paskutinį biskvitą, sulaistykite sirupu, užtepkite kremo.

Dėkite į šaldytuvą sustingti.

Patarimai, pastebėjimai. Aš kepiau tris atskirus biskvitus 20 cm formose. Jei norite, galite daryti ir dviejų biskvitų tortą, arba kepti vieną biskvitą ir perpjauti jį į 2-3 dalis. Tik atminkite, kad jei kepsite vieną biskvitą, kepimo laikas bus daug ilgesnis.

Kremą gaminkite, kai biskvitai bus visiškai atvėsę, nes kremas labai greitai stingsta, sunku bus tepti. Aš pradėjau gaminti biskvitams baigiant kepti, reikėjo greitai suktis, nes kremas tikrai greitai tirštėjo ir stingo.

Aš sirupo dariau tiek, kiek nurodžiau (dvigubai mažiau nei buvo nurodyta recepte), buvo pakankamai. Bet jei norite stipresnio alkoholio skonio, darykite dvigubai ir laistykite didesniu kiekiu. Alkoholį keiskite paprastu vandeniu, jei jo nenorite.

Gaminau tortą įprastai dienai, desertui, todėl tik apliejau šokoladu.

Iš tiesų visas tortas vos sutilpo į mano 20 cm skersmens ir 9 cm aukščio formą. Gavosi tikrai aukštas tortas! Atkreipkit dėmesį į savo formos dydį.

Sudėtingumas: reikia pasistengti. Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, galbūt kartosiu.

Šaltinis – bakingsecrets.lt

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.