Tobulam savaitgaliui – tobulas šokolado ir karamelės tortas

Šokoladinis karamelinis tortas vienareikšmiškai yra pats populiariausias receptas mano tinklaraštyje, tačiau man jis per saldus ir nėra mėgstamiausias! O taip. Todėl šį kartą kremą pasistengiau patobulinti pagal savo skonį.

Šokoladinis karamelinis tortas su lazdynų riešutais.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Šokoladinis karamelinis tortas su lazdynų riešutais.<br>Nuotr. iš bakingsecrets.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Videikienė, „Baking secrets“

Nov 15, 2015, 12:23 PM, atnaujinta Nov 15, 2021, 11:39 AM

Išėjo nuostabus tortas! Galvojau pasikuklinti ir neklijuoti jam „tobulas“ etiketės, bet tiesiog negaliu! Man jis labai labai skanus. Nėra per saldus, šokoladinis, su karamele ir lazdynų riešutais. Minkštas, drėgnas. Mano skoniui ir natūrai. Tai et, kam čia kuklintis, taip ir nusprendžiau: „Tortas tobulas“.

Šokoladinis karamelinis tortas su lazdynų riešutais

Biskvito receptas adaptuotas iš tinklaraščio „Aguonėlė“

Ingredientai 18 cm torto formai

Biskvitui:

  • 125 g minkšto sviesto
  • 220 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 200 g miltų
  • 40 g kakavos
  • 1 1/4 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
  • 2 šaukštai paruoštos stiprios kavos (kavos granules sumaišykite su karštu vandeniu)
  • 175 ml pieno

Kremui:

  • 400 g kreminio sūrio (tokio kaip 'Philadelphia')
  • 300 ml grietinėlės (bent 35 proc.)
  • 1/2 indelio (200 g) karamelės (tokios kaip 'Rududu')
  • 100 g paskrudintų lazdyno riešutų
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Papuošimui:

  • Šokoladinio glajaus
  • 100 g pieniško šokolado
  • 25 g sviesto
  • 35 ml pieno
  • Saujelė lazdyno riešutų

Gaminimo eiga:

Miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską sumaišykite ir persijokite. Persijoti galima kelis kartus. Pieną sumaišykite su paruošta kava.

Sviestą ir cukrų išplakite iki baltumo. Po vieną muškite kiaušinius, gerai po kiekvieno išplakite. Viso plakite ne mažiau 5 minučių.

Į sviesto ir cukraus masę berkite pusę miltų mišinio, atsargiai išmaišykite.

Po truputį pilkite pusę pieno, palengva, atsargiai išmaišydami. Berkite likusius miltus ir supilkite likusį pieną, maišykite, kol viskas susimaišys.

Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Pilkite tešlą į 18 cm apvalią torto formą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite apie 50 minučių, arba kol įsmeigus medinį pagaliuką į biskvito centrą, jis liks sausas ir švarus.

Iškeptą biskvitą atvėsinkite ir supjaustykite į keturias dalis.

Lazdynų riešutus suberkite į nedidelę skardelę, dėkite į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę 5-8 minutėms, kad riešutai paskrustų. Išimkite iš orkaitės, leiskite riešutams truputį atvėsti, tuomet nuvalykite luobeles ir pasmulkinkite peiliu.

Kremui kreminį sūrį sumaišykite su karamele, vanile ir riešutais. Grietinėlę išplakite iki standumo ir palengva įmaišykite į kremą.

Surinkite tortą. Dėkite vieną biskvitą į torto formą, užtepkite kremo, dėkite kitą biskvitą ir kartokite, kol visi biskvitai bus sutepti. Viršus turi būti biskvitas.

Dėkite tortą į šaldytuvą bent kelioms valandoms, o geriau nakčiai.

Šokoladinį glajų ruoškite taip: ištirpinkite viską dubenyje pastatytame ant puodo su verdančiu vandeniu, išmaišykite, leiskite truputį atvėsti ir sutirštėti.

Puoškite šokoladiniu glajumi ir smulkintais lazdyno riešutais.

Patarimai, pastebėjimai. Biskvitą kepiau vieną ir supjausčiau į keturias dalis. Iškilo didelė 'kuprelė', bet ją nupjoviau ('Chef's treat'), o biskvitą atsargiai supjausčiau į 4 sluoksnius.

Gavosi ploni sluoksniai (apie 1-1,5 cm storio) ir gana minkšti. Reikėjo atsargiai elgtis, kad nesulūžtų. Man pavyko puikiai. Tačiau jei nesat tikri, kad galit taip lengvai viską padaryti, kepkite du atskirus biskvitus ir pjaustykite per pusę. Deja, aš to pati nebandžiau, todėl sunku įvertinti ar tikrai lengviau. Teoriškai taip.

Kas svarbu kepant biskvitą? Persijoti miltus ir kitus sausus produktus. Galima persijoti net kelis kartus (aš sijojau porą kartų). Svarbu gerai išplakti sviestą su cukrumi iki baltumo, o vėliau po kiekvieno kiaušinio viską gerai išplakti. Reiktų plakti mikseriu viso apie 5 minutes. Vėliau pakaitomis berkite miltų ir pieno/kavos mišinius. Maišykite viską atsargiai mentele (nebe mikseriu).

Kremui lazdyno riešutus paskrudinau orkaitėje ir nuvaliau luobeles. Paėmiau saujelę riešutų ir patryniau tarp delnų. Kiek nusiėmė, tiek. Susmulkinau peiliu.

Tiesa, riešutukai nuo kremo šlapumo šiek tiek suminkštėja. Ar čia minusas spręsti Jums. Man skanu ir buvo gerai.

Naudojau kreminį sūrį, bet tinka čia ir maskarponė. Aš labiau mėgstu kreminį sūrį ir jo visada turiu šaldytuve, todėl būtent jį ir naudojau.

Daugiau – bakingsecrets.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.