„Laumių keksiukai“, kurie į jūsų namus gali privilioti laimę

Trys moterys – mama Jorūnė ir dukros Marija bei Morta kalėdiniam rubrikos „Skonis“ konkursui „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“ pasiūlė savo ištobulintą „Laumių keksiukų“ receptą.

Teigiama, kad „Laumių keksiukai“ yra ne tik gardūs, bet ir turi mistinių savybių.<br>Jorūnės Liutkienės nuotr.
Teigiama, kad „Laumių keksiukai“ yra ne tik gardūs, bet ir turi mistinių savybių.<br>Jorūnės Liutkienės nuotr.
Teigiama, kad „Laumių keksiukai“ yra ne tik gardūs, bet ir turi mistinių savybių.<br>Jorūnės Liutkienės nuotr.
Teigiama, kad „Laumių keksiukai“ yra ne tik gardūs, bet ir turi mistinių savybių.<br>Jorūnės Liutkienės nuotr.
Teigiama, kad „Laumių keksiukai“ yra ne tik gardūs, bet ir turi mistinių savybių.<br>Jorūnės Liutkienės nuotr.
Teigiama, kad „Laumių keksiukai“ yra ne tik gardūs, bet ir turi mistinių savybių.<br>Jorūnės Liutkienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 30, 2015, 12:54 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 2:47 AM

„Tai labai moteriškas, pilnas burtų ir ritualų procesas, kuriame dalyvauja ir du vyrai tėtis Raimondas ir sūnus Kostas. Reikia gi, kad skardas palaikytų ir prie dekoracijų padėtų“, – parašė receptą konkursui atsiuntusi mama Jorūnė Liutkienė. Šie keksiukai yra mažučiai ir kvapnūs, Liutkų šeimynos moterų ištobulinti ir išgražinti. Juos mama su dukromis gamina tik iš naminių miltų ir laisvai vaikštančių vištų kiaušinių bei margarino „Vilnius“.

„Dar dedame po svajonę į kiekvieną kąsnelį. Žvilgsniu paglostome. Nedailiname. Juk viską vis tiek suvalgome“, – rašo mama ir pataria norint laumę priviliot, keksiukus puošti žaliai, nes laumės mėgsta žalią spalvą.

Prikepus keksiukų vakare, šiukštu negalima jų ragauti, nes laumės prie stalo ir skanumynų turi būti pirmos. Naktį jos puotauja, o žmogui valia tik tai, kas nuo jų liko paimti.

„Geruos namuos prikepus keksiukų kaskart vakare jų būna mažiau, o ryte, žiūrėk, randi ir daugiau. Kepei žalius, o pamatai raudonus, geltonus, mėlynus. Tai laumės vietoj vienų kitų atneša, o mūsiškius pagražina, nudažo, taip mūsų laimę gausindamos“, – teigia J.Liutkienė.

Jeigu ir jūs norite laumes prisivilioti, pasigriebkite iš spintelių ir sandėliukų 500 g miltų, 3 kiaušinius, 250 g cukraus, 250 g margarino ir šaukštą grietinės. Taip pat kepimo miltelių, šaukštelį romo, žiupsnelį kardamono.

Tada dar 125 gr. sviesto, citriną ir 500 g pakelį cukraus pudros.

O tada dar: formelių ir spalvotų sijonėlių kepimui.

Atskirkite baltymus nuo trynių, išsukite atskirai su cukrumi ir vienus, ir kitus.

Į dubenį sudėkite minkštą margariną, supilkite išsuktus su cukrumi trynius. Viską gerai ištrinkite mediniu šaukštu.

Supilkite baltymus, įdėkite šaukštą grietinės, įberkite žiupsnį druskos. Po truputėlį dėkite miltus, kad masė darytųsi minkšta vientisa ir puri.

Įberkite prieskonių ir įpilkite romo bei sudėkite kepimo miltelius.

Paskutinis išsukimas ir imkite sijonėlį. Pripilkite jį iki pusės tešlos, įdėkite keksiuką su tešla į metalinę kepimo formelę.

Sudėkite ant skardos ir pašaukite kepti į 200 laipsnių karštumo orkaitę, kol gražiai iškils ir paruduos. Maždaug apie 20 minučių.

Tada išimkite keksiukus su sijonėliais iš formelės, gražiai sudėkite ir atvėsinkite.

Sviestą kremui išsukite su cukraus pudra, jos vis po truputį pridėdami tol, kol pradės darytis vientisa lygi masė. Įpilkite išspaustų citrinos sulčių, išmaišykite ir dar įsukite į masę cukraus pudros.

Puoškite keksiukus glajumi ir padabinkite kokiu nors akcentu: žirniuku, gėlyte ar kuo tik sugalvosite. Puošdami galvokite norus, svajokite ir linkėkite.

Šis receptas dalyvauja „Skonio“ rubrikos konkurse „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“.

Konkurse gali dalyvauti visi, norintys pasidalinti geriausiais savo receptais su portalo lrytas.lt skaitytojais ir laimėti vertingų prizų.

Mes laukiame bet kokių gardžiausių jūsų švenčių patiekalų receptų, nesvarbu, kas tai būtų – silkė, salotos, kepsnys ar pyragas.

Penkių geriausių receptų ir jų nuotraukų autoriai bus apdovanoti Nidos Degutienės knyga „Izraelio skoniai“, kurioje gausybė vienos seniausių ir tradiciškiausių – žydų virtuvės – receptų.

O vieno paties geriausio recepto autoriaus, be knygos, laukia dar ir 30 eurų vertės „Akropolio“ dovanų čekis.

Pagrindinio prizo laimėtoją rinks N.Degutienė, o kitus keturis – skaitytojai.

Apdovanoti bus autoriai, kurių receptai sulauks didžiausio lrytas.lt skaitytojų ir mūsų paskyros „Facebook/Receptai„ sekėjų susidomėjimo.

Patiekalų receptus su nuotraukomis siųskite iki gruodžio 27 dienos adresu skonis@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.