Ypatingas užkandis, kurį paragauti išdrįs ne kiekvienas

Skaitytojas Justas Žiupsnys pasiūlė kitokį, nei įprasta, šventinį patiekalą, kurį be galo mėgsta visa jo šeima, o ypač – vyresnioji dukrelė.

Karpačas – ypatingas užkandis, kuris vieniems labai patinka, o kiti jo nė nedrįsta paragauti.<br>Justo Žiupsnio nuotr.
Karpačas – ypatingas užkandis, kuris vieniems labai patinka, o kiti jo nė nedrįsta paragauti.<br>Justo Žiupsnio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-02 09:40, atnaujinta 2017-10-01 18:23

Tai – karpačas (it. carpaccio) – itališkas užkandis iš žalios jautienos. Galbūt dėl pagrindinės sudedamosios patiekalo dalies jo paragauti išdrįs ne visi. Bet paragavę gali likti maloniai nustebinti.

Justas paaiškino, kad karpačas gaminamas iš išpjovos – paties brangiausio jautienos gabalėlio, kuriuo, atsiradus progai, galima pasilepinti

„Aš dariau šį patiekalą iš įvairių jautienos rūšių išpjovų, pradedant nuo parduotuvinės „karvienos“ išpjovos, limuzino, anguso, baigiant 90 dienų brandinta. Skirtumas, žinoma, yra, bet pasakysiu, kad ir iš paprastos „karvienos“ išpjovos pagamintas karpačas būna žiauriai skanus“, – patikino Justas.

Mėsos plėveles reikia apipjaustyti. Justas patarė neskubėti patiekalui sunaudoti viso mėsos gabalo, bet padalinti į tris dalis, kad vėliau, kai norėsite valgyti, galėtumėte pasigaminti užkandžio tik tiek, kiek jo tuo metu norėsis.

Tada mėsą reikia suprieskoniuoti: apibarstyti druska, grūstais pipirais, džiovintomis žolelėmis (čiobreliu, rozmarinu, mairūnu, dašiu, raudonėliu, baziliku). Papildomai galite paskaninti džiovinto česnako ir svogūno granulėmis ar kitais jūsų pamėgtais prieskoniais.

Vėliau paimkite maistinę plėvelę ir paklokite ją ant pjaustymo lentos, o ant viršaus padėkite po vieną suprieskoniuotą mėsos gabalą.

Kiekvieną gabalėlį reikia gerai paspausti ir po to suvynioti į plėvelę. Justas kartais mėsos gabaliuką pašlaksto ir brendžiu, konjaku ar kalvadosu. Bet tai nėra būtina.

Suvyniotus į plėvelę gabalėlius reikia įdėti į šaldymo kamerą, kurioje jie gali gulėti net ir visą mėnesį. Jau po paros vieną gabaliuką galima ištraukti ir, padėjus ant lėkštės bei palaukus pusvalandį, kol atvės, pjaustyti.

Pjaustyti mėsą reikia aštriu peiliu ir kuo ploniau. Mėsytės gabaliukas neturi būti visiškai atšilęs – tik jos paviršius. Pjaunant turi jaustis ledas jos viduje – tada pavyks mėsą supjaustyti labai plonai.

Supjausčius mėsą likęs ledas ištirps per 15 minučių. Patiekti pjaustytą karpačą su ledu viduje nebūtų labai skanu. Tada, pasak Justo, nesijaustų jokio skonio – tik ledas.

Visiškai atšilusios mėsos gabaliukus galima išdėlioti ant didelės lėkštės vienu sluoksniu ir, apšlaksčius padažu, valgyti – taip karpačas patiekiamas daugumoje restoranų.

Kitas variantas – uždėti ant mėsos viršaus kelis kaparėlius, kelis gražgarstės lapelius, pusę skiltelės smulkiai supjaustyto česnako, pjaustyto čili pipiro, padažo ir visą tai užtarkuoti parmidžano sūriu. Taip karpačas, pasak Justo, patiekiamas tik gerame restorane.

Karpačui, anot Justo, naudojami du standartiniai padažai. Vienas – grūdėtų garstyčių, citrinos, medaus ir alyvuogių aliejaus užpilas. Antrasis – citrinų sulčių balzamiko acto ir alyvuogių aliejaus.

Beje, jei dedamas sūris, padažą reikėtų pilti prieš tai. Sūris turi visada likti ant viršaus.

O Justui skaniausias yra taip pateiktas karpačas: ant lėkštės sudėkite įvairių lapinių daržovių, tokių, kaip gražgarstės, gūžinių salotų, paprastosios trūkžolės, taip pat plonai pjaustyto raudonojo svogūno ir pjaustytų pomidoriukų. Užbarstykite šiek tiek druskos, pipirų ir ant viršaus padėkite pjaustytą jautienos karpačą.

Šį užkandį pagardinkite smulkiai pjaustytu česnaku, čili pipiriuku, apšlakstykite citrina, balzamiko actu ir alyvuogių aliejumi. Paskutinis potėpis – parmidžano sūris, nors Justui patinka ir „Džiugo“ sūris. Skanaus!

Šis receptas dalyvauja „Skonio“ rubrikos konkurse „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“.

Konkurse gali dalyvauti visi, norintys pasidalinti geriausiais savo receptais su portalo lrytas.lt skaitytojais ir laimėti vertingų prizų.

Mes laukiame bet kokių gardžiausių jūsų švenčių patiekalų receptų, nesvarbu, kas tai būtų – silkė, salotos, kepsnys ar pyragas.

Penkių geriausių receptų ir jų nuotraukų autoriai bus apdovanoti Nidos Degutienės knyga „Izraelio skoniai“, kurioje gausybė vienos seniausių ir tradiciškiausių – žydų virtuvės – receptų.

O vieno paties geriausio recepto autoriaus, be knygos, laukia dar ir 30 eurų vertės „Akropolio“ dovanų čekis.

Pagrindinio prizo laimėtoją rinks N.Degutienė, o kitus keturis – skaitytojai.

Apdovanoti bus autoriai, kurių receptai sulauks didžiausio lrytas.lt skaitytojų ir mūsų paskyros „Facebook/Receptai„ sekėjų susidomėjimo.

Patiekalų receptus su nuotraukomis siųskite iki gruodžio 27 dienos adresu skonis@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.