Etnologė patarė, kaip Kalėdoms paruošti tikrą smetonišką silkę

Lietuviai per Kalėdas į šventinį stalą tiekia gana naujoviškus ir įprastus patiekalus: mišraines, moderniai paruoštas silkes, mėsą ir būtinai patiekalus gardina majonezu. Tačiau yra tokių, kurie prisimena ir tarpukario ar dar ankstesnes tradicijas ir per šventę ragauja virto liežuvio, silkių suktinukų, kalėdinio pyrago ar netgi šustinio arba ant žarijų keptos silkės.

Silkę mėgsta, jei ne kiekvienas, tai tikrai dažnas Lietuvos gyventojas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Silkę mėgsta, jei ne kiekvienas, tai tikrai dažnas Lietuvos gyventojas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Dec 3, 2015, 5:22 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 11:46 AM

„Kaimuose tos tradicijos, patikėkite manimi, tikrai puoselėjamos.

Blogiausia, kad nepaklausiame savo močiučių apie senus patiekalus, o kai jos nueina į aukštą kalnelį, būna per vėlu“, – kalbėjo etnologė Eglė Plioplienė, „Maxima“ tinklui pristatant Kalėdų išlaidų tyrimą.

Virtas liežuvis ar žuvis su drebučiais?

Lietuviai įprastai prieš Kalėdas perka šviežių daržovių ir vaisių, silkės, duonos, šviežios mėsos ir majonezo. Toks pirmasis pirkinių penketukas. Tuomet rikiuojasi vynas, kiaušiniai, šokoladas ir kiti saldumynai, šviežia žuvis, sviestas ar margarinas, džiovinti vaisiai ir riešutai, aliejus, miltai, pienas, konservuotos daržovės ir vaisiai.

Dalis „Maxima“ apklausoje dalyvavusių pirkėjų sakė ruošiantys tradicinių lietuviškų tarpukario patiekalų, tarkim, virtą liežuvį, silkių suktinukus, kalėdinį pyragą, aguoninį vyniotinį, žasį, keptą su obuoliais, šiltas bandeles, spanguolių girą, bulvių plokštainį su vištiena, meduolius, kimštą žuvį su drebučiais, kalėdinę bobą.

Rečiau ant stalo išvysi aguoniečius, kiaulieną su obuoliene, mielinius kukulius su mėsa, virtą sūrį, tikrinį medoką (virta cukrinių runkelių sirupo masė, panaši į dirbtinį medų), šutintą menkę su krienais ar tešloje keptą rūkytą žuvį.

Ar lietuviai linkę laikytis regioninių tradicijų, tarkim, ar pamena ir valgo dzūkiškus Kalėdų valgius, o gal aukštaitiškus, žemaitiškus ar suvalkietiškus?

Kaip ruošti smetonišką silkę

Kaip parodė „Maxima“ tyrimas“, 33 proc. apklaustųjų tinka ir patinka dzūkiški valgiai – įvairūs grybai ir grikių patiekalai. 26 procentams patrauklūs suvalkiečių valgiai – virtinukai su aguonų įdaru, riestainiai. 22 proc. artimos aukštaičių vaišės – virti kviečiai ar kiti grūdai, šustinis (avižinių miltų košė). O žemaičių valgiai – kanapės ir ant žarijų kepta silkė – įtinka 19 proc. apklaustųjų.

Tačiau silkė, anot etnologės E.Plioplienės, patinka dažnam lietuviui. Ji priminė, kaip paruošti tikrą smetonišką silkę.

„Morkytės, svogūnėlis, silkės. Taip ruošia silkę dažnas. O kad ji būtų smetoniška, dar reikia ir pomidorų padažo“, – vardijo etnologė.

Ji spėjo, kad Smetonos laikais šeimininkės gamindavo padažą iš konservuotų pomidorų.

Smulkintas morkas, svogūną reikia apkepinti, sumaišyti su pomidorų padažu, o kai atvės kloti ant pjaustytos gabalėliais ir silkinėje išdėliotas silkės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.