Anuomet tai buvo vargšų kasdienis valgis, o šiomis dienomis silkės patiekalais prekiaujama spindinčiose Niujorko ar Londono delikatesų krautuvėse ir graibstomos turtingųjų!
Teigiama, kad Lietuvos žydai suvalgydavo bent po vieną silkę kasdien. Būtent todėl yra galybė receptų, kaip šeimininkės tas silkes ruošdavo: ir marinuodavo, ir kapodavo, ir net kepdavo!
Kapotos silkės – vienas tradicinių litvakų patiekalų, visuomet užimantis garbingą vietą tarp kitų šventinių valgių. Kiekviena šeimininkė turi savo versiją, kuo ji gardina kapotų silkių užkandį – smulkintais svogūnais, obuoliais, džiūvėsiais, actu, grietine ar citrinų sultimis.
Lenkijos žydai šį patiekalą gardindavo cukrumi, o Pietų Afrikos litvakai į kapotų silkių salotas įmaišo trupintus imbierinius arba paprastus saldžius sausainius.
Šis klasikinis kapotų silkių užkandžio receptas atkeliavo iš Tėjos Lanienės virtuvės. Būtent tokias salotas prieš karą Kaune ruošdavo jos mama. Šis receptas skelbiamas knygoje „Izraelio skoniai. Šventės ir kasdiena“.
Kapotos silkės užkandis (6-8 asm.)
Ingredientai:
- 2 silkių filė,
- 2 maži svogūnai,
- 2 kietai virti kiaušiniai,
- 1 rūgštus obuolys,
- 2-4 šaukštai baltos duonos džiūvėsių,
- 2 šaukštai acto arba citrinos sulčių,
- 3 šaukšteliai cukraus,
- Žiupsnelis cinamono.
Silkes, svogūnus, kiaušinius ir obuolį smulkiai sukapokite aštriu peiliu. Šiuos ingredientus galima susmulkinti ir elektriniu smulkintuvu, tačiau visus juos kapokite atskirai, ir tą darykite pulsuojančiais judesiais, kad nevirstų tyre.
Sumaišykite sukapotus ingredientus su džiūvėsiais, pašlakstykite actu, pagardinkite cukrumi ir cinamonu ir viską gerai sumaišykite. Patiekite su duona.
Receptu pasidalijo nidosreceptai.lt