Kauno žydų silkės receptas mena dar prieškario laikus

Silkė ant Rytų Europos žydų stalo visuomet užėmė ypatingą vietą. Būdamos vienomis pigiausių žuvų, sūdytos silkės statinėse keliavo iš Norvegijos, Olandijos, Anglijos ir Škotijos. Lietuvos žydai buvo vieni labiausiai įsitraukusių į silkių prekybą, nes būtent per Lietuvą sūrios šiaurinių jūrų žuvys keliaudavo toliau į Rusijos platybes.

Kapota silkė.<br>N.Degutienės nuotr.
Kapota silkė.<br>N.Degutienės nuotr.
Kapota silkė.<br>N.Degutienės nuotr.
Kapota silkė.<br>N.Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Dec 14, 2015, 1:00 PM, atnaujinta Dec 11, 2022, 12:02 PM

Anuomet tai buvo vargšų kasdienis valgis, o šiomis dienomis silkės patiekalais prekiaujama spindinčiose Niujorko ar Londono delikatesų krautuvėse ir graibstomos turtingųjų!

Teigiama, kad Lietuvos žydai suvalgydavo bent po vieną silkę kasdien. Būtent todėl yra galybė receptų, kaip šeimininkės tas silkes ruošdavo: ir marinuodavo, ir kapodavo, ir net kepdavo!

Kapotos silkės – vienas tradicinių litvakų patiekalų, visuomet užimantis garbingą vietą tarp kitų šventinių valgių. Kiekviena šeimininkė turi savo versiją, kuo ji gardina kapotų silkių užkandį – smulkintais svogūnais, obuoliais, džiūvėsiais, actu, grietine ar citrinų sultimis.

Lenkijos žydai šį patiekalą gardindavo cukrumi, o Pietų Afrikos litvakai į kapotų silkių salotas įmaišo trupintus imbierinius arba paprastus saldžius sausainius.

Šis klasikinis kapotų silkių užkandžio receptas atkeliavo iš Tėjos Lanienės virtuvės. Būtent tokias salotas prieš karą Kaune ruošdavo jos mama. Šis receptas skelbiamas knygoje „Izraelio skoniai. Šventės ir kasdiena“.

Kapotos silkės užkandis (6-8 asm.)

Ingredientai:

  • 2 silkių filė,
  • 2 maži svogūnai,
  • 2 kietai virti kiaušiniai,
  • 1 rūgštus obuolys,
  • 2-4 šaukštai baltos duonos džiūvėsių,
  • 2 šaukštai acto arba citrinos sulčių,
  • 3 šaukšteliai cukraus,
  • Žiupsnelis cinamono.

Silkes, svogūnus, kiaušinius ir obuolį smulkiai sukapokite aštriu peiliu. Šiuos ingredientus galima susmulkinti ir elektriniu smulkintuvu, tačiau visus juos kapokite atskirai, ir tą darykite pulsuojančiais judesiais, kad nevirstų tyre.

Sumaišykite sukapotus ingredientus su džiūvėsiais, pašlakstykite actu, pagardinkite cukrumi ir cinamonu ir viską gerai sumaišykite. Patiekite su duona.

Receptu pasidalijo  nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.