Paruošk Kalėdoms kalakutą kaip XIX a. didikas!

Keptas kalakutas neatsiejama – Amerikoje populiarios šventės – Padėkos dienos, dalis. Tačiau vis dažniau šventiniam stalui kalakutą ar kalakutienos patiekalus renkasi ir lietuviai. Bet kas galėjo pagalvoti, jog įmantriai paruoštą paukštieną XVI a. valgė ir mūsų didikai, niekuo neatsilikdami nuo Vakarų Europos aukštuomenės.

Kalakutieną pagal XIX a. receptus gali pasigaminti kiekvienas.<br>123rf nuotr.
Kalakutieną pagal XIX a. receptus gali pasigaminti kiekvienas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2015, 9:18 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 8:58 AM

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius, knygos „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ autorius bei kulinarinio paveldo tinklaraščio „kulinarinispaveldas.blogspot.com“ kūrėjas Rimvydas Laužikas pasakoja, jog pirmasis europietis, XVI a. išvydęs kalakutus, buvo keliautojas Kristupas Kolumbas. Būtent tuo metu į Ispaniją iš Centrinės Amerikos, Hondūro, buvo atvežti šie paukščiai. Kalakutai kaipmat išpopuliarėjo ir tame pačiame amžiuje puikavosi ir ant Abiejų Tautų Respublikos (Žečpospolitos) didikų stalo.

„Kalakutas, kaip ir bet kuris paukštis, buvo valgomas visas. XVI-XVIII amžiais nebuvo mados tiekti jau supjaustytą maistą. Tai buvo laikoma nepagarba svečiui. Juk, jei patiekiami supjaustyto kalakuto gabalai, gal tai tik kažkieno puotos likučiai? O gal kažkas, prieš patiekdamas, išrinko skaniausius gabalėlius?“, – pasakojimu dalinasi R.Laužikas. Anot pašnekovo, kalakutienos receptų randama jau pirmosiose Abiejų Tautų Respublikos gastronomijos knygose, o XIX a. receptuose jau minimos ir atskiros kalakuto dalys.

Kulinarinės knygos autorius teigia, jog paskutiniojo Abiejų Tautų Respublikos Stanislavo Augusto Paniatovskio virėjas Janas Šytleris leido gastronomines knygas, kurioje aprašė keptų kalakutų, jaunų kalakučiukų bei kalakuto krūtinėlės paruošimo receptus.

O vėlesnėse, XIX a. vidurio ir antrosios pusės Anos Ciundzievickos, Vincentinos Zavadzkos ir Karolinos Bielozierskos lietuviškų receptų knygose kalakutienos patiekalų jau gausu. R.Laužikas keliais autentiškais receptais sutiko pasidalinti su skaitytojais (kalba netaisyta):

Kalakutienos sultinys. Įdėk kalakutą dailiai nupeštą ir nušutintą į rundelį, geresniam skoniui įdėk truputį jaučio kaulų ir, užpylus vandeniu, virink per ketvirtį valandos, graibstydama putas; paskui perkošk per sietą į puodą, kuriame bus virinama. Kalakutą reik supjaustyti į dalis, apiberti druska, pridėti truputį sviesto, seleros, petruškos, supjaustytų morkų, kelis grūdelius angl. pipirų ir virinti, kad skystimas nenubėgtų ir nenustotų savo baltumo ir tyrumo. Prieš paduodant int stalą įdėk į vazą skyrium virtų ryžių ar makaronų. Atmainai galima beverdant įberti perlinių ar ryžinių kruopų, tai bus sriuba balta ir tystanti.

Keptas kimštas kalakutas. Nupešk, nuvalyk kalakutą ir pakabink kelioms dienoms šaltoje vietoje, kad pasidarytų trapus; pasūdyk, prikimšk gūžį, o jei nori, ir vidurį, ir iškepk ant jiešmo arba britvone, laistydama sviestu. Kamšalą teip daro: suvirink ir supjaustyk smulkiai kepenas, įsūdyk, sumaišyk jas su išmirkytu piene ir išspaustu pyragu arba sausainiu, įdėk tris trynius, du čielu kiaušiniu, sviesto šaukštą, truputį smulkių radzinkų, angliškųjų pipirų ir cukraus, sumaišyk tai į daiktą ir prikimšk tuo kalakutą.

Kalakutas arba gaidys su ryžiais prancūziškai. Pritaisyk, kaip paprastai, kalakutą, išplauk keliuose vandenyse, įdėk į rundelį, kurio apačia turi buti išklota lašiniais, teippat viršum apdėk lašiniais, įdėk įvairių supjaustytų daržovių, išskyrus selerus (nes jie gadina skonį), daugiausia morkų, truputį angliškųjų pipirų, liaurų lapelių, teip uždengus šutink ant lengvos ugnies, tankiai vartydama, kad neprikeptų. Atskirame rundelyje virk ryžius pirmiausia vandenyje, o kaip bus pusiau išvirę, nupilk, įdėk sviesto gabalėlį ir šutink. Kada jau kalakutas bus minkštas, išskirstyk jį į dalis, apačioje sudėk sparnus, kulšis ir nugarą, o ant viršaus vieną krutinę, apdėk aplinkui pusbliudį ryžiais, pabarstyk truputį trinto muškatinio rutulėlio ir apliek padažu nuo kalakuto, nuo kurio pirmiausia turi buti nugriebti taukai.

Valgymėlis su baltuoju padažu iš kalakuto, vištos arba paršelio. Nuvalytą kalakutą supjaustyk į gabalėlius, pasūdyk ir užkaisk, vandeniu užpylus, įdėk tik įvairių daržovių, angliškųjų pipirų ir truputį muškatinio žiedo. Kaip jau kalakutas bus minkštas, ištarpink sviesto šaukštą, sumaišyk su dviem miltų šaukštais, praskiesk, perkošk nuo kalakuto sunką ir, maišydama, užvirink; suplak porą trynių su kaviniu šaukščiuku vandens, išspausk citriną, sumaišyk su padažu, sušildyk, bet neužvirink ir užpilk tuo kalakutą. Jeigu nėra citrinos, sekas dėti geros rūgusios grietinės porą šaukštų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.