„Tarpukaris – jau ne XVIII a., ir pieno produktai pasninko metu nebebuvo laikomi „nuodėme“. Tačiau – tai vis tiek savotiškas iššūkio metas ne vien valgytojams, bet ir šeimininkėms“, – teigia mokslininkas. Tarpukario Lietuvos spaudoje jis užtiko ne vieną patarimą, kuo Advento metu gardžiai valgydinti šeimyną.
Štai kokius pasiūlymus jis užtiko Lietuvių katalikių moterų draugijos leistame mėnesiniame moterims skirtame laikraštyje „Moteris“.
Šio leidinio 1937 metų 12 numeryje yra J. Bitinaitienės siūlomi „Pasninko pietūs“: duoninė sriuba pirmajam patiekalui, grietinėlės kremas – trečiajam, o antrajam – pakankamai įdomus silkių patiekalas – savotiška silkių ir bulvių „lazanija“ – „Silkių užkepimas“.
Kas norite – galite išbandyti. Tuo labiau, kad lietuvių virtuvėje yra mėgstamas silkių ir bulvių derinys. Kalba netaisyta.
„5-6 silkes išmirkyti, nulupti, išimti kaulus, supjaustyti į 4 dalis. Bulves su lupynom išvirti atskirai, nulupti supiaustyti apskritais gabaliukais, į emaliuotą dubenį. Dėti eilę bulvių, eilę silkių ir bulvėmis užbaigti.
Ant viršaus užpilti tokiu padažu: 2 šaukštus sviesto išlydyti, į karštą sudėti 3 svogūnus supiausčius ritinėliais, pakepinti, pridėti 1 šaukštą miltų, truputį pipirų, pusę litro rūgščios grietinės, užvirinti ir užpilti ant anksčiau paruoštų bulvių ir silkių. Kepti karštoje orkaitėje apie 1 val. laiko. Duodame į stalą su tuo pačiu indu, kuriame kepė.“
Šaltinis – „Lietuvos kulinarinis paveldas“