Švediškai kepta bulvė – tiems, kam pabodo įprastas receptas

Šio Švedijoje atsiradusio patiekalo receptas tarsi virusas išplito po visą pasaulį. Mat jis ne tik gražus, bet ir skanus, lengvai pagaminamas ir gali būti vis kitoks – nelygu kokius produktus naudosite – česnakus, rozmarinus, traškius šoninės gabalėlius, dešrą, sūrį ar grietinę.

Hasselbacko bulvės.<br>123rf nuotr.
Hasselbacko bulvės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2018, 10:47 AM, atnaujinta Dec 18, 2022, 9:09 PM

Hasselbacko bulvė – tai bulvė, supjaustyta taip, kad primena „armonikėlę“. Kadangi ji aplaistoma riebalais, iškepusi būna traški iš išorės, minkšta viduje. Ji gali būti patiekta ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas.

Teigiama, kad Hasselbacko bulvės pirmą kartą buvo patiektos dar XVIII amžiuje, Stokholmo viešbučio „Hasselbacken“ restorane – todėl joms prilipo toks pavadinimas. 

Jos gaminimo principas toks: bulvę reikia supjaustyti griežinėliais, tačiau neperpjauti iki galo – padaryti savotišką „armonikėlę“. Kad būtų lengviau, patartina pjaustant ją laikyti tarp dviejų pagaliukų. Beje, bulvės nebūtina nuskusti – odelė suteiks tam tikro skonio. Bet, žinoma, ją reikia gerai nuplauti. 

Pasiruošti aromatingo aliejaus – į puodelį įpilti alyvuogių aliejaus, dėti česnako, rozmarinų ir kiek pakaitinti. Šiuo aliejumi aplieti bulves, įpilant aliejaus tarp griežinėlių. Bulves dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, apibarstyti druska, pipirais.

Dėti į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepti 60 minučių.  

Supjaustyti laiškinį česnaką. Inde, kuriame šildėte aliejų su prieskoniais, ištirpinti sviesto ir juo aptepti bulves, apibarstyti žolelėmis ir patiekti. 

Tai – turbūt pats paprasčiausias, bazinis Hasselbacko bulvės receptas. 

Taip pat šį patiekalą galima kepti su šonine, dešra, sūriu, kitais priedais – kokius tik mėgstate ar turite šaldytuve. 

Jeigu gaminsite bulvę su šonine, jos gabalėlius galima pakepti orkaitėje, kol taps traškūs, ir dėti tarp beveik iškepusių bulvės griežinėlių. Ir dar kartą dėti bulvę į orkaitę. Pabaigoje galima apibarstyti tarkuotu sūriu ir kepti, kol sūris išsilydys.  

Hasselbacko bulvė dažnai patiekiama su grietine. 

Išbandykite ir atraskite sau labiausiai patinkantį receptą!

Turinys pirmą kartą publikuotas 2015 metų gruodžio 28 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.