Neapsakomai skanus graikiškas pyragas, kurį kepsite ne kartą

Mūsų skaitytoja Monika bando sužavėti graikiškais kepiniais. Ji atsiuntė pyrago, valgomo sutinkant Naujuosius, receptą.

Graikiškas naujametinis pyragas.
Graikiškas naujametinis pyragas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 30, 2021, 11:27 AM, atnaujinta Dec 15, 2021, 4:02 PM

„Aš net neabejoju, kad nepasigailėsite išbandę ir norėsite jį kepti dar ne kartą“, – tikina Monika.

Štai jos receptas

Trifti Vasilopita

Pyragui reikės: 24 cm skersmens kepimo formos

  • 700 g miltų
  • 340 g sviesto (minkšto)
  • 200 g miltelinio cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 100 ml pieno
  • 20 g kepimo miltelių
  • vanilės ankšties
  • tarkuotos apelsino žievelės ir šviežių apelsinų sulčių
  • 4–5 valgomųjų šaukštų „Amaretto“ likerio 

Pyrago dekoravimui:

  • migdolų (be žievelės)  
  • 1 stiklinės miltelinio cukraus
  • 2 v. š. „Amaretto“ 
  • citrinų sulčių

Gamyba:

Plaktuvu išplakame ištirpintą, bet šiek tiek atvėsintą sviestą, cukrų ir kiaušinio trynius (baltymus išplaksime atskirai), pieną, kepimo miltelius, vanilę, apelsino sultis ir įtarkuojame apelsino žievelės bei įpilame „Amaretto“.

Tuomet atskirai išplakame kiaušinio baltymus iki standumo ir su mediniu šaukštu įmaišome į tešlą. Maišydami tešlą, lėtai įsijojame miltus. Neišsigąskite – tešla turi gautis standi, ne skysta. Čia ir yra didžiausia šio pyrago staigmena. Jis gausis labai kietas, standus ir sunkus, bet iškepęs bus trapus, lengvai įkandamas ir neapsakomai skanus.

Gerai įmaišius miltus, dedame į kepimo formą, išteptą sviestu ir išklotą sviestiniu popieriumi. Kadangi tešla yra sunki, ir ją sunku tolygiai paskirstyti po kepimo formą, aš naudoju guminę lopetėlę arba išsitepu ranką aliejumi ir tešlą lyginu delnu.

Tuomet dedame į įkaitintą orkaitę iki 200 laipsnių ir kepame 45 minutes.

Kol kepa, galite pasiruošti glajų. Sudedame į indą miltelinį cukrų ir įpilam 2–3 valgomuosius šaukštus vandens, citrinos sultis ir amaretą (jei glajus gavosi skystokas, tuomet atitinkamai įdėkite dar miltelinio cukraus, o jei gavosi per sausas, tuomet įpilkite dar šiek tiek vandens).

Kai pyragą ištrauksite iš orkaitės ir atvėsinsite, tuomet aptepkite jį visą (ir kraštus) glajumi ir dekoruokite šiek tiek keptuvėje paskrudintais migdolais.

Šis receptas dalyvauja skaitytojų receptų konkurse, kurį skelbia portalas lrytas.lt su „Viči“.

Su vėjo nešamomis snaigėmis artėja laukiamos didžiausios metų šventės. Štai ir prasideda galvos skausmas dėl šventinio stalo.

Projektas „Skanios Kalėdos“ su portalu lrytas.lt ne tik paskatins gaminti gardžius patiekalus, bet ir kvies dalyvauti konkurse bei laimėti prizus!

Kūčioms ruošiate ypatingą silkę pagal močiutės receptą, o gal galite pasigirti naujovišku receptu, dėl kurio aikčioja visi svečiai? Kalėdoms kepate brandintą pyragą, o gal stebinate kitokiais gurmaniškais patiekalais?

Dalinkitės idėjomis, receptais ir nuotraukomis – ir mūsų visų švenčių stalas bus įdomesnis!

Laukiame Jūsų gardžiausių šeimos patiekalų receptų su nuotraukomis ir aprašymu adresu skonis@lrytas.lt iki gruodžio 16 d. Siųsdami receptus, bent trumpai parašykite, kuo jie jums ypatingi. Taip pat pažymėkite, iš kokio miesto esate.

Penkių daugiausia skaitytojų dėmesio sulaukę receptų autoriai bus apdovanoti partnerio „VIČI“ produktų rinkiniais Kūčių ir Kalėdų stalui.

Laimėtojai bus skelbiami gruodžio 17 d.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.