Neapsakomai skanus graikiškas pyragas, kurį kepsite ne kartą

Mūsų skaitytoja Monika bando sužavėti graikiškais kepiniais. Ji atsiuntė pyrago, valgomo sutinkant Naujuosius, receptą.

Graikiškas naujametinis pyragas.
Graikiškas naujametinis pyragas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 30, 2021, 11:27 AM, atnaujinta Nov 29, 2022, 12:40 PM

„Aš net neabejoju, kad nepasigailėsite išbandę ir norėsite jį kepti dar ne kartą“, – tikina Monika.

Štai jos receptas

Trifti Vasilopita

Pyragui reikės: 24 cm skersmens kepimo formos

  • 700 g miltų
  • 340 g sviesto (minkšto)
  • 200 g miltelinio cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 100 ml pieno
  • 20 g kepimo miltelių
  • vanilės ankšties
  • tarkuotos apelsino žievelės ir šviežių apelsinų sulčių
  • 4–5 valgomųjų šaukštų „Amaretto“ likerio 

Pyrago dekoravimui:

  • migdolų (be žievelės)  
  • 1 stiklinės miltelinio cukraus
  • 2 v. š. „Amaretto“ 
  • citrinų sulčių

Gamyba:

Plaktuvu išplakame ištirpintą, bet šiek tiek atvėsintą sviestą, cukrų ir kiaušinio trynius (baltymus išplaksime atskirai), pieną, kepimo miltelius, vanilę, apelsino sultis ir įtarkuojame apelsino žievelės bei įpilame „Amaretto“.

Tuomet atskirai išplakame kiaušinio baltymus iki standumo ir su mediniu šaukštu įmaišome į tešlą. Maišydami tešlą, lėtai įsijojame miltus. Neišsigąskite – tešla turi gautis standi, ne skysta. Čia ir yra didžiausia šio pyrago staigmena. Jis gausis labai kietas, standus ir sunkus, bet iškepęs bus trapus, lengvai įkandamas ir neapsakomai skanus.

Gerai įmaišius miltus, dedame į kepimo formą, išteptą sviestu ir išklotą sviestiniu popieriumi. Kadangi tešla yra sunki, ir ją sunku tolygiai paskirstyti po kepimo formą, aš naudoju guminę lopetėlę arba išsitepu ranką aliejumi ir tešlą lyginu delnu.

Tuomet dedame į įkaitintą orkaitę iki 200 laipsnių ir kepame 45 minutes.

Kol kepa, galite pasiruošti glajų. Sudedame į indą miltelinį cukrų ir įpilam 2–3 valgomuosius šaukštus vandens, citrinos sultis ir amaretą (jei glajus gavosi skystokas, tuomet atitinkamai įdėkite dar miltelinio cukraus, o jei gavosi per sausas, tuomet įpilkite dar šiek tiek vandens).

Kai pyragą ištrauksite iš orkaitės ir atvėsinsite, tuomet aptepkite jį visą (ir kraštus) glajumi ir dekoruokite šiek tiek keptuvėje paskrudintais migdolais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.