Beždžionių duona. Receptas, kurį privalote išbandyti šiemet

Astrologai teigia, kad 2016-aisiais, kurių valdove pagal kinų kalendorių vasario 8-ąją taps Beždžionė, reikia valgyti daugiau produktų ir patiekalų, kurie patiktų šiam gyvūnui. Pirmiausia – vaisių. 

Beždžionių duoną labai mėgsta vaikai.<br>123rf nuotr.
Beždžionių duoną labai mėgsta vaikai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2016, 3:51 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 12:25 AM

Ir nesvarbu – tikite astrologais, ar ne, šis pyragas, vadinamas Beždžionių duona (Monkey Bread), sužavės visus saldžių kepinių mėgėjus. Jis kepamas neįprastai – tarsi mažų bandelių tortas, gausiai pagardintas cinamonu.

Valgomas taip pat neįprastai – rankomis plėšiant po vieną bandelę. Kitaip tariant, valgydami jį kaip beždžioniukai džiaugiasi ne tik vaikai.

Skaniausias dar šiltas. Išbandykite! 

Beždžionių duona

Reikės: 

4 valgomųjų šaukštų sviesto (2 šaukštai minkšto ir 2 – lydyto)

250 ml puodelio pašildyto pieno

trečdalio puodelio šilto vandens

ketvirtadalio puodelio cukraus

7 g sausų mielių

500 g miltų (papildomai reikės pabarstymui)

žiupsnelio druskos

Tešlos rutuliukams apvolioti reikės:

puodelio rudojo cukraus

2 arb. šaukštelių cinamono

8 valgomųjų šaukštų lydyto sviesto 

Taip pat galima tarp bandelių dėti džiovintų uogų, pavyzdžiui, spanguolių. 

Gaminimo eiga

Apvalią formą su skyle ištepkite 2 šaukštais minkšto sviesto.

Į mieles įpilkite porą šaukštų šilto pieno. Kai jos ims skleisti kvapą, sumaišykite su likusiu šiltu pienu, vandeniu, lydytu sviestu, cukrumi ir mielėmis.

Kitame inde sumaišykite miltus, druską. Į šią masę palengva pilkite pieno, sviesto ir mielių mišinį ir užminkykite tešlą. Jeigu tešla per drėgna, berkite porą šaukštų miltų. Minkykite, kol taps minkšta, vientisa, tąsi.

Uždenkite indą lipnia plėvele ir padėkite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Laikykite 1-2 valandas, o jei norite eigą paspartinti, dėkite tešlą į 100 laipsnių orkaitę.

Kol tešla kyla, pasiruoškite pavilgus – cukrų sumaišykite su cinamonu, į atskirą indą supilkite lydytą sviestą.

Tešlai pakilus ją iškočiokite iki maždaug 1,5 cm storio. Supjaustykite į aštuonias juosteles, ir kiekvieną jų padalinkite į 8 dalis. Nesijaudinkite, jeigu tešlos gabalėliai bus nevienodo dydžio.

Imkite po vieną, pavoliokite tarp rankų – suformuokite rutuliukus. Kiekvieną jų pamirkykite lydytame svieste ir apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje. Ir dėkite į kepimo formą, formuodami pyragą. Jeigu norite, į tarpus galite dėti spanguolių. 

Kai sudėsite visus rutuliukus, uždenkite pyragą ir palikite šiltai 1-2 valandoms, kol pakils.

Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepkite pyragą, kol karamelė ims gražiai burbuliuoti – tai užtruks 30-35 minutes. Ištraukite pyragą, palaikykite jį formoje 5 minutes, išverskite į didelę lėkštę ir skanaukite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.