Teigiama, kad šiuos sausainius Australijos ir Naujosios Zelandijos moterys kepė ir siuntė savo vyrams, išvykusiems į Pirmąjį pasaulinį karą. Daliniai buvo pavadinti Anzako (ANZAC) vardu – todėl šiems sausainiams prilipo šis pavadinimas.
Kiti šaltiniai nurodo, kad šie sausainiai buvo kepami ir pardavinėjami siekiant surinkti lėšų kariams ir jų šeimoms paremti.
Nesvarbu, kuri versija yra tikroji, tačiau tiesa yra ta, kad šie sausainiai – tikrai skanūs. Jie lengvesni, trapesni už lietuviškus tradicinius avižinius sausainius. Išbandykite ir įsitikinkite!
Anzako sausainiai
Reikės:
- 85 g avižinių dribsnių,
- 85 g kokosų drožlių,
- 100 g miltų,
- 100 g cukraus,
- 100 g sviesto,
- 1 valgomojo šaukšto auksaspalvio sirupo (jei neturite, pakeiskite medumi, klevų ar agavų sirupu),
- 1 arbatinio šaukštelio sodos.
Kaip gaminti
Visus sausus ingredientus sudėkite į dubenį ir išmaišykite.
Sviestą išlydykite, į jį supilkite sirupą ir sumaišykite su miltų mase. Tešla bus byranti, trupanti, bet kepdama ji plėsis ir sulips.
Skardą išklokite kepimo popieriumi ir kiek patepkite sviestu. Iš tešlos delnais formuokite rutulėlius, juos kiek suspauskite, dėkite į skardą ir suplokite. Palikite 2,5 cm tarpus, nes kepdami sausainiai plėsis.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8-10 minučių. Pabaigoje stebėkite, nes iškepę sausainiai ima labai greitai ruduoti.
Ataušinkite ir skanaukite!