Turbūt pats geriausias kada nors ragautas morkų pyragas

Morkų pyragas su maža paslaptimi, kurią sužinojau ragaudama paties skaniausio Vilniuje kepamo morkų pyrago. Vienoje sostinės centre esančioje konditerijos parduotuvėje morkų pyragas graibstyte graibstomas – jį perka turbūt visų aplinkinių įstaigų darbuotojai. Tik pavėluok kelias minutes, ir rytinės ar popietinės kavos gėrimo ritualai sugrius.

Morkų pyragas.<br>123rf nuotr.
Morkų pyragas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintė Š.

2016-02-20 17:01, atnaujinta 2023-02-28 11:00

Tas morkų pyragas – kažkas tobulo: purus, minkštas, drėgnas, jo saldumas puikiai dera su citrininiu ar apelsininiu glajumi.

Bet kiek gi galima pirkti kažkieno keptus pyragus? Nutariau pati pamiklinti rankas ir įvaldyti tobuliausio morkų pyrago kepimo procesą.

Morkų pyragų receptų internete – gausybė. Išbandžiusi keletą jų užtikau beveik tokį, koks kepamas mano pamėgtoje kepyklėlėje. Kodėl beveik? Nes tai ir yra maža paslaptis, kurią perkandau skanaudama to garsiojo pyrago. Ta paslaptis – tai į tešlą beriami avižiniai dribsniai. Vos vienas ingredientas, ir pyrago struktūra – visai kitokia.

Tad recepte, kurį užtikau BBC „Good Food“, dalį miltų pakeičiu avižiniais dribsniais, ir turiu skaniausią morkų pyragą. Beje, tobulas ir tokiu atveju, jeigu kepti reikia iš anksto – šis morkų pyragas išlieka drėgnas net keletą dienų.

O tiems, kurie nesupranta, kaip galima valgyti pyragus su morkomis, galiu pasakyti: kirstumėte pilna burna ir net nesuvoktumėte, kad jame yra morkų.

Morkų pyragas

Reikės:

  • 175 g rudojo cukraus,
  • 175 ml rapsų ar saulėgrąžų aliejaus,
  • 3 didelių kiaušinių,
  • 170 g tarkuotų žalių morkų,
  • 100 g razinų (tinka ir džiovintos spanguolės ar vyšnios),
  • tarkuotos vieno apelsino žievelės,
  • 150 g miltų,
  • 1 arbatinio šaukštelio sodos,
  • ketvirtadalio arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono,
  • pusės arbatinio šaukštelio muskato riešuto,
  • geros saujos avižinių dribsnių.
  • glajui – 175 g cukraus pudros ir 1,5-2 šaukštų apelsinų ar citrinų sulčių.

Kaip gaminti

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (jeigu su vėjeliu – iki 160). Kepimo skardą ištepkite aliejumi ir išklokite kepimo popieriumi.

Morkas sutrinkite, jeigu turite, ne pačia smulkiausia trintuve, bet ir ne ta, kuri skirta burokams – plonyčiais šiaudeliais. Bei jeigu neturite tokios trintuvės, tik ir smulkiausia.

Sumaišykite cukrų, kiaušinius ir aliejų, suberkite trintas morkas, razinas, apelsino žievelę. Jeigu norite berkite paskrudintų ir susmulkintų graikinių riešutų branduolių.

Miltus sumaišykite su soda, prieskoniais, avižiniais dribsniais, suberkite į kiaušinių masę ir sumaišykite. Nereikia maišyti ilgai – tik kol sudrėks sausi ingredientai. Tešla turi būti minkšta ir krentanti nuo šaukšto.

Supilkite tešlą į formą ir kepkite maždaug 45 minutes.

Kai iškeps ir atauš, aptepkite glajumi, kuriam tiesiog sumaišykite cukraus pudrą su apelsinų sultimis.

Skanaus pyrago!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.