Parduotuvėse pasirodė netradicinių salotų. Ką iš jų pagaminti?

Atėjus pavasariui, kai norisi vis gaivesnių patiekalų, garnyrui renkamės jau nebe raugintus kopūstus ar marinuotus agurkėlius, o šviežias, ką tik nuskintas salotas. Tačiau salotų rūšių įvairovė šiandien tokia didelė, kad nebežinome, kaip ir su kuo jas geriausia derinti.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Salotos „Lollo Rosso“.<br>123rf nuotr.
Salotos „Lollo Rosso“.<br>123rf nuotr.
Salotos „Pak Choi“.<br>123rf nuotr.
Salotos „Pak Choi“.<br>123rf nuotr.
Sultenės.<br>123rf nuotr.
Sultenės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 14, 2016, 10:11 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 7:14 PM

Apie tai pasakojo prekybos tinklo „IKI“ kulinarė Aistė Rasmussen ir pateikė tris gardžius receptus, kuriuose dominuoja neįprastos salotos, tokios kaip „Lollo Rosso“, „Pak Choi“ ir sultenės.

Naujo pavasario derliaus gėrybės visuomet sulaukia didelio susidomėjimo, ypač populiarios šviežios salotos. Tai patvirtina ir prekybos tinklo „IKI“ duomenys, rodantys, jog praėjusiais metais salotų buvo parduota beveik penktadaliu daugiau nei užpernai. Be to, pastebimas ir jų sezoniškumas: salotos populiariausios pavasarį, kai dauguma po žiemos išsiilgę šviežių gėrybių.

Todėl prekybos tinklo maisto ekspertai nusprendė pasidalinti keletu salotų receptų su tais, kurie jau nekantrauja išbandyti šiemetinį derlių.

Karštos salotos su garbanotais ir rausvais lapeliais

Salotos „Lollo Rosso“ – tai klasikinių itališkų salotų rūšis. Sodrios burokėlių raudonumo spalvos, švelniai susiliejančios su žalio atspalvio koteliu. Jų lapai smulkiai garbanoti, net šiek tiek primenantys dekoratyvinį augalą.

A.Rasmussen teigimu, šių salotų skonis išties subtilus: „Jos išsiskiria savo traškia tekstūra, švelniu kartumu ir net truputėlį riešutus primenančiu skoniu, puikiai derančiu ruošiant karštąsias salotas bei troškinius.“

Kulinarė pateikė gardų receptą, kurio sudėtyje esančios „Lollo Rosso“ salotos patiekalui suteikia traškumo ir gaivos.

Jums reikės: 1 ryšulėlio „Lollo Rosso“ rūšies salotų, 300 g vištienos filė, 200 g pievagrybių, 1 raudonojo svogūno, 100 g konservuotų ananasų, 100 g konservuotų persikų, balzaminio acto, sviesto kepimui, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas: svieste apkepinkite smulkintą svogūną ir griežinėliais supjaustytus pievagrybius, tuomet įdėkite kubeliais supjaustytą vištienos filė. Kai ji iškeps, suberkite susmulkintus vaisius ir dar šiek tiek pakepinkite. „Lollo Rosso“ salotas nuplaukite ir stambiai suplėšykite rankomis tiesiai į dubenį, ant jų užberkite pakepintą vištieną bei vaisius, viską apšlakstykite balzaminiu actu ir pagardinkite druska bei pipirais pagal skonį.

Kaip panaudoti kininio „Pak Choi“ stiebą ir lapus

Salotos „Pak Choi“ – kitaip dar vadinamos kininiu bastučiu – tikrai labai įdomios. Traškūs tamsiai žalios spalvos lapai ir stori sultingi stiebai. Anot kulinarės, šias dalis galima naudoti atskirai: „Koteliai labai tinka verdant sriubas ar ruošiant patiekalus su jūros gėrybėmis. O štai lapinė dalis – puikus garnyras ar ingredientas, derantis su kepta paukštiena ar sūdyta mėsa.“

A.Rasmussen pateikė azijietiškos sriubos receptą. Šiam valgiui prireiks abiejų šios kiniškos daržovės dalių.

Jums reikės: 1 l vištienos sultinio (pasūdyto), 1 valg. šaukšto sojos padažo, 1 vnt. raudonosios aitriosios paprikos, 2 morkų, 100 g Šitake grybų, 150 g žirnelių (žalių ar šaldytų), 400 g vištienos (keptos ant grotelių), 1 ryšulėlio kalendrų, 2 vnt. „Pak Choi“ salotų gūžių.

Gaminimas: sultinį, 2 stiklines vandens, sojos padažą ir smulkiai supjaustytą aitrųjį pipirą užvirinkite dideliame puode. Tuomet nuo „Pak Choi“ salotų atskirkite lapus, kotus supjaustykite pailgomis juostelėms ir sudėkite į verdantį sultinį, taip pat į jį suberkite šiaudeliais pjaustytas morkas, grybus, žirnelius ir stambesniais gabalėliais supjaustytą vištieną.

Sumažinkite ugnį ir virkite, kol daržovės taps minkštesnės (bet ne visiškai suminkštėjusios). Tada suberkite nesmulkintus „Pak Choi“ salotų lapus, saujelę smulkintų kalendros lapelių ir dar pavirkite apie porą minučių. Supilstykite sriubą į lėkštes, apibarstykite likusiais kalendros lapeliais ir patiekite.

Sultenės iš Versalio daržo ant mūsų tautiečių stalo

Tai gaivios, ko gero, universaliausios salotos, išsiskiriančios sultingumu ir švelnumu.

„Sultenės tinka su bet kuo: kaip garnyras prie mėsos ar makaronų, picų arba sveikuoliškiems kokteiliams paskaninti. Nors mums tai dar visai nauja salotų rūšis, Prancūzijos virtuvėje ji naudojama jau nuo XVII amžiaus. Už tai reikėtų dėkoti Liudviko XIV sodininkui, kuris pradėjo sultenes auginti Versalio soduose“, – pasakojo kulinarijos istorija besidominti maisto ekspertė A.Rasmussen.

Ji pateikė prancūzų mėgstamo valgio receptą – jie sultenių neįsivaizduoja be virtų burokėlių.

Jums reikės: 4 didelių saujų sultenių, 2 vnt. vidutinio dydžio virtų burokėlių, 2 vnt. kietai virtų kiaušinių, 2 arbat. šaukštelių garstyčių, 2 arbat. šaukštelių medaus, 2–3 valg. šaukštų citrinos sulčių, 2–3 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas: sultenes nuplaukite, virtus burokėlius nulupkite ir sutarkuokite arba supjaustykite jums patinkančia forma, virtus kiaušinius nulupkite ir padalinkite į keturias dalis. Šiuos tris ingredientus gražiai išdėliokite lėkštėse. Tuomet į puodelį supilkite garstyčias, medų, citrinos sultis, aliejų ir viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Gautu padažu apliekite salotas ir jas apibarstykite druska bei pipirais. Šių produktų kiekio turėtų užtekti dvejoms porcijoms.

Įvairios salotų rūšys skiriasi ne tik savo išvaizda – kiekviena jų turi unikalų skonį, kvapą ir tekstūrą. Tinkamai parinkus ingredientus, kurie padeda atsiskleisti vienas kito išskirtinėms savybėms, galima pagaminti itin gardžius patiekalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.