Trupinių pyragas su obuoliais ir serbentais pagal N. Degutienės receptą

Žinau, kad ruduo yra pats geriausias metas namus kvėpinti obuolienėmis su cinamonu, ir, žinoma, obuolių pyragais… Bet kas sakė, kad kiti mėnesiai – netinkami tokiems gardiems malonumams? Dažnai vienintelė atsvara darganotam vaizdeliui pro langą – namai, kvepiantys šviežiu obuolių pyragu!

Obuolių ir serbentų trupininis pyragas.<br>N.Degutienės nuotr.
Obuolių ir serbentų trupininis pyragas.<br>N.Degutienės nuotr.
Obuolių ir serbentų trupininis pyragas.<br>N.Degutienės nuotr.
Obuolių ir serbentų trupininis pyragas.<br>N.Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

2016-03-15 09:54, atnaujinta 2023-03-19 19:58

Šis trupininis pyragas – tai žiemiška obuolių pyrago versija, pagardinta serbentų uogiene ir riešutais. O vasarą jis nepaprastai skanus vien su šviežiais serbentais.

Tad šaltuoju metų laiku, kol ant mūsų stalų karaliauja į stiklainėlius uždarytas vasaros uogų derlius, tai bus tarsi saldus saulėtų dienų prisiminimas su mielais aromatais ir netikėtais skoniais. 

Ingredientai

Trapiai tešlai:

  • 400 g miltų;
  • 60 g cukraus pudros;
  • 1,5 šaukštelis kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 200 g labai šalto sviesto;
  • 4 kiaušinių tryniai;
  • 2 šaukštai kakavos.

Obuolių įdarui:

  • 3 rūgštūs obuoliai;
  • 1,5 šaukšto krakmolo;
  • 0,5 šaukštelio cinamono.

Baltymų masei:

  • 4 kiaušinių baltymai;
  • 200 g cukraus pudros.

O taip pat:

  • 7 šaukštai juodųjų serbentų džemo arba uogienės;
  • 70 g stambiai skaldytų riešutų (graikinių arba migdolų).

Gaminimo eiga

Dubenyje sumaišykite persijotus miltus, cukraus pudrą, druską ir kepimo miltelius. Sudėkite gabalėliais supjaustytą šaltą sviestą ir trynius, labai greitai užminkykite tešlą.

Atidėkite apie 2/3 tešlos, o į likusią įberkite kakavą ir išminkykite, kad kakava įsimaišytų. Abu tešlos gabalėlius atskirai susukite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą mažiausiai valandai, kad gerai sustingtų.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo formą (apvalią su nuimamais kraštais arba 20 x 20 cm) išklokite kepimo popieriumi arba ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais.

Obuolius nulupkite, perpjaukite į ketvirčius, išimkite sėklas, tada supjaustykite labai plonomis juostelėmis. Pabarstykite cinamonu ir krakmolu ir viską gerai sumaišykite.

Supilkite baltymus į švarų indą ir plakite plaktuvu, kol suputos. Tada dalimis pilkite cukraus pudrą ir nuolat plakite, kol baltymai taps vientisa tiršta mase.

Atidėkite 1/3 baltos tešlos į šalį, o likusią tešlą sutarkuokite stambia trintuve ant paruoštos kepimo formos dugno. Paskirstykite tolygiai, tada pirštais lengvai paspauskite prie dugno.

Ant tešlos tolygiai sutepkite juodųjų serbentų džemą, o ant jo išdėliokite obuolius. Tada ant obuolių tarkuokite rudąją tešlą per trintuvę stambiomis akelėmis. Tarkuodami tešlą pamaišykite ją su riešutais. Užtepkite baltymų masę ir ant jos pabarstykite stambia trintuve užtarkuotos atidėtos baltos tešlos gabalėlius.

Kepkite apie 50-60 min. Jei ima svilti viršus, uždenkite aliuminio folijos gabalėliu. Pyragą labai gerai atvėsinkite prieš pjaustydami.

Šaltinis – nidosreceptai.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.