Meškinių česnakų pagardas – lyg tonikas organizmui pavasarį

Ar pastebėjote turguje močiutes, pardavinėjančias ryšulėlius lapų, panašių į pakalnutes? Tai meškinis česnakas – vienas seniausių pasaulyje vaistinių augalų, itin vertinamas dėl teigiamo poveikio organizmui.

Meškinių česnakų pesto.<br>123rf nuotr.
Meškinių česnakų pesto.<br>123rf nuotr.
Meškiniai česnakai puikiai auga ir darže, o jų lapai vartojami iki žydėjimo pradžios, balandžio ir gegužės mėnesiais.<br>123rf nuotr.
Meškiniai česnakai puikiai auga ir darže, o jų lapai vartojami iki žydėjimo pradžios, balandžio ir gegužės mėnesiais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 14, 2016, 12:42 PM, atnaujinta Apr 19, 2023, 7:01 PM

Meškinis česnakas daugelyje tautų naudojamas kaip pavasarinis tonikas, stiprinantis imunitetą, valantis venas ir kraują, mažinantis cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą, turintis teigiamo poveikio kepenims, tulžiai, žarnynui ir skrandžiui.

Teigiama, kad pabudę po žiemos miego šio augalo ieško rudieji lokiai – paėdus česnakais atsiduodančių augalo lapų dingsta žiemos mieguistumas, grįžta jėgos.

Beje, pasakojama, kad meškinis česnakas išsaugojo ne vieno lietuvio, ištremto į Sibirą, gyvybę. Atšiauriame krašte tremtiniai valgė šviežius šių augalų lapus, o taip pat juos sūdė.

Meškiniai česnakai puikiai auga ne tik miške, bet ir darže, o jų lapai vartojami iki žydėjimo pradžios, balandžio ir gegužės mėnesiais. Beje, jų pavalgius iš burnos nesklinda česnako kvapas.

Ką skanaus galima iš jų pasigaminti? Dėkite lapų į salotas, sriubas, daržovių patiekalus.

Tinklaraščio „Aguonėlė“ autorė Raimonda pasakoja trintus meškinio česnako lapus sumaišiusi su sviestu ir užšaldžiusi: „Tokiu sviestu labai skanu gardinti padažus. Šis augalas taip intensyviai kvepia česnaku ir suteikia jo skonio, kad net neįtikėtina“.

Savo tinklaraštyje ji siūlo ir kitą puikų receptą – meškinių česnakų pesto padažą. Jį skanu tepti ant duonos riekės ar pagardinti išvirtus makaronus.

Meškinių česnakų pesto padažas

Reikės:

  • 100 g migdolų arba graikinių riešutų;
  • geros saujos meškinių česnakų (~ 60 g );
  • 50 g kietojo sūrio;
  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • 1 a. š. druskos;
  • 3 a. š. citrinos sulčių;
  • šviežių maltų pipirų.

Migdolus nuplikyti ir nulupti odeles (užpilti karštu vandeniu ir palaikius kelias minutes, užpilti šaltu. Tuomet odelės labai lengvai nusilupa). Į trintuvą dėti riešutus ir sutrinti kartu su tarkuotu sūriu.

Meškinius česnakus nuplauti ir nuvarvinus grubiai susipjaustyti. Lieka sutrinti kartu su riešutais ir sūriu. Jeigu turite mažą trintuvą, teks viską sutrinti per kelis kartus.

Lieka viską paskaninti aliejumi, citrinos sultimis, druska bei pipirais. Susimaišyti ir sudėti į gerai sterilizuotą stiklainį. Šaldytuve galima laikyti porą savaičių.

„Ko gero, visi žino, kad pesto labai skanu su makaronais. O aš vieną saulėtą popietę pasikepinau itališkos baltos duonos ant sausos grilinės keptuvės (galite duoną apkepti ir orkaitėje – palaikyti porą minučių 220° temperatūroje), tada užsitepiau ant jos pesto ir uždėjusi smulkiai pjaustytų pomidorų bei plonai pjaustyto kumpio, mėgavausi“, – rašo Raimonda.

Šaltinis – Aguonėlė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.