Skaniai ir taupiai: šeimos stalui – vištienos patiekalų receptai

Bene svarbiausia dienos dalis – visos šeimos susibūrimas prie bendro stalo. Tačiau dėl laiko stokos pastaruoju metu toks ritualas tampa vis didesne prabanga. Jei darbo dienomis to įgyvendinti neišeina, savaitgalio šeimos pietūs – idealus metas.

Greitas vištienos ir ryžių troškinys.<br>S.Valantiejūtės/“Sigita Cooks“ nuotr.
Greitas vištienos ir ryžių troškinys.<br>S.Valantiejūtės/“Sigita Cooks“ nuotr.
Greitas vištienos ir ryžių troškinys.<br>S.Valantiejūtės/“Sigita Cooks“ nuotr.
Greitas vištienos ir ryžių troškinys.<br>S.Valantiejūtės/“Sigita Cooks“ nuotr.
Ryžių troškinys su vištiena.<br>B.Garuckės/“Cukrinis avinėlis“ nuotr.
Ryžių troškinys su vištiena.<br>B.Garuckės/“Cukrinis avinėlis“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 26, 2016, 4:55 PM, atnaujinta May 27, 2017, 1:56 PM

Gardžiais vištienos ir ryžių pietų receptais dalinasi „Rimi“ organizuoto maisto tinklaraštininkių konkurso dalyvės, tinklaraščių „Cukrinis avinėlis“ ir „Sigita Cooks“ autorės.

„Nors šiuolaikinis gyvenimo tempas neretai apverčia bendrų pietų ar vakarienės planus, būtina pasistengti, kad tokios akimirkos taptų kuo dažnesnės.

Asmeniškai man laikas, kai visa šeima susirenka kartu papietauti ar pavakarieniauti, – nuostabus. Manau, tai stiprina tarpusavio santykius, leidžia neskubant pasikalbėti, pabūti kartu. Šeimos pietų tradiciją puoselėjame su tėvais ir seneliais, nekantraujame, kada prie mūsų vakarienės stalo prisės ir dukrytė“, – pasakojo tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė. Anot Bertos, gerai apsvarsčius, galima sėkmingai pasirinkti tuos patiekalus, kurie nereikalauja nei didelio biudžeto, nei daug laiko virtuvėje, tačiau skoniu ir išvaizda nenusileidžia tiems, kurie pareikalauja daugiau dėmesio ir pinigų.

„Jei virtuvėje ruošiant pietus ar vakarienę sukiojasi visa šeima, laiko sąnaudos išvis sutrumpėja“, – patarimais dalinosi B.Garuckė.

„Bendri šeimos pietūs privalo prasidėti skaniu patiekalu, tačiau ne mažiau svarbus ir pats šeimos susibūrimas prie stalo, kai gali pasipasakoti apie praėjusią dieną, išklausyti, kaip sekėsi kitiems.

Pati augau gausioje šeimoje, kur abu tėvai turėjo nuolatinius darbus, tačiau kiekvieną dieną ant pietų stalo garuodavo vis naujas ir labai skanus patiekalas.

Manau, jog galima paruošti pigius ir skanius pietus, svarbu tik atrasti kelis naujus skonių derinius, apie kuriuos daugybę informacijos galima rasti internete, bei nebijoti eksperimentuoti ir pasitelkti savo kūrybiškumą“, – sakė tinklaraščio „Sigita Cooks“ autorė Sigita Valantiejūtė.

Patiekalas viename puode: ryžių troškinys su vištiena

Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorės B.Garuckės šeimos pietų receptas

Jums reikės:

600 g vištienos filė;

1 a. š. Dižono garstyčių;

žiupsnelio juodųjų pipirų ir citrinos prieskonių;

žiupsnelio žolelių ir pipirų prieskonių;

1 a. š. alyvuogių aliejaus;

gabalėlio sviesto;

1  nedidelio svogūno;

2 didesnių česnako skiltelių;

390 g smulkiai pjaustytų konservuotų pomidorų;

žiupsnelio druskos;

žiupsnelio džiovintų raudonėlių;

žiupsnelio džiovintų bazilikų;

200-250 g „Jasmine“ ryžių;

30-50 g kietojo sūrio;

saujos mėgstamų žalumynų.

1.Vištienos filė supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Pagardinkite prieskoniais, Dižono garstyčiomis ir alyvuogių aliejumi. Palikite kelioms minutėms pasimarinuoti.

2.Įkaitinkite keptuvę. Įdėkite gabalėlį sviesto, kuriame iš abiejų pusių apkepkite vištienos gabalėlius. Apkeptą vištieną išimkite iš keptuvės.

3.Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, kuriuos taip pat lengvai apkepkite gabalėlyje sviesto.

4.Apkepus svogūnams bei česnakams, į keptuvę supilkite smulkintus pomidorus, šlakelį alyvuogių aliejaus. Viską pagardinkite druska, raudonėliais bei bazilikais. Įpilkite ½ stiklinės vandens arba vištienos sultinio. Užvirkite.

5.Suberkite ryžius, keptuvę uždenkite dangčiu, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 12 min. Praėjus šiam laikui, išjunkite kaitlentę ir neatidengę dangčio dar palaikykite 3 – 5 min.

6.Į paruoštus ryžius sudėkite vištieną, išmaišykite. Pagardinkite sūriu ir leiskite jam lengvai ištęžti. Patiekalą papuoškite žalumynais. 

Greitas vištienos ir ryžių troškinys

Tinklaraščio „Sigita Cooks“ autorės S.Valantiejūtės šeimos pietų receptas

Jums reikės:

1 v. š. alyvuogių aliejaus;

1 didelio svogūno;

1-2 vnt. morkų;

500 g vištienos filė;

200 g „Jasmine“ ryžių;

500 ml vandens ;

sultinio kubelio (vištienos ar daržovių);

1 a. š. džiovintų raudonėlių;

1/4 a. š. kajeno pipirų; žolelių ir pipirų mišinio – pagal skonį;

juodųjų pipirų ir citrinos mišinio – pagal skonį;

citrinos, petražolių ar kitų prieskonių pagardinimui.

1. Svogūnus bei morkas supjaustome smulkiais kubeliais.

2. Ant vidutinės ugnies įkaitiname keptuvę su alyvuogių aliejumi ir apkepame supjaustytas daržoves, kol suminkštės ir lengvai apskrus.

3. Kol kepa daržoves, vištieną supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais ir sudedame kepti kartu su daržovėmis. Kepame, kol mėsa pabals, tačiau nebus pilnai iškepusi.

4. Į keptuvę suberiame ryžius, visus prieskonius (sultinio kubelį, kajeno pipirus, raudonėlį, žolelių ir pipirų mišinį bei juodųjų pipirų ir citrinos mišinį), viską užpilame vandeniu, permaišome, uždengiame dangčiu ir verdame, kol ryžiai išvirs ir nebeliks skysčio (apie 10 min.). Jei skysčio neliko, bet ryžiai vis dar kieti, įpilame šiek tiek daugiau karšto vandens ar sultinio ir vėl kaitiname.

5. Išvirusį troškinį paliekame uždengtą penkias minutes, vėliau pagardiname pusės citrinos sultimis, smulkintomis petražolėmis ar kitomis žolelėmis.

6. Patiekiame su citrinos skiltele ir mėgstamomis salotomis, apšlakstytomis  balzamiko acto kremu.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.