Kad žiedinis kopūstas yra vertingesnis už paprastą, suprato dar amerikiečių rašytojas Marcas Twainas (1835-1910), pasakęs: “Žiedinis kopūstas – tai paprastas kopūstas, turintis aukštąjį išsilavinimą“.
Šiuolaikiniai medikai ir dietologai jam neprieštarautų - žiedinį kopūstą jie vadina viena naudingiausių daržovių.
Ji yra nekaloringa, joje daug vertingųjų medžiagų, kurios lengvai pasisavinamos, ląstelienos, todėl šis valgis greitai ir ilgam pasotina.
Tad šiuos kopūstus dievina tie, kurie nori sulieknėti.
Yra svarbi priežastis, kodėl vyrai turėtų valgyti daugiau žiedinių kopūstų. Kanados ir JAV mokslininkai nustatė, kad žiediniai kopūstai gali sumažinti riziką sirgti prostatos vėžiu.
Ir galiausiai dar viena svarbi priežastis pamėgti žiedinius kopūstus – jie yra skanūs.
Kaip paruošti žiedinį kopūstą kuo pigiau ir skaniau? Siūlome tris receptus. Jeigu nepagailėsite atverti piniginės ir įsigysite šių daržovių, išbandykite.
Orkaitėje kepta žiedinio kopūsto galva
Kepta žiedinio kopūsto galva, paskaninta česnakais, citrinos žievele ir alyvuogių aliejumi, privers pamėgti šį patiekalą ir tuos, kurie nemėgsta žiedinių kopūstų. Įspūdingai atrodančiam patiekalui paruošti neužtruksite ir dešimties minučių – likusį darbą padarys orkaitė.
Prieskonius rinkitės pagal savo skonį – čia pateikiame allrecipes.com siūlomą derinį.
Reikės:
1 žiedinio kopūsto galvos,
6-8 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus (arba lydyto sviesto),
kelių česnako skiltelių,
1 arbatinio šaukštelio citrinos žievelės,
pusės arbatinio šaukštelio druskos,
ketvirtadalio arbatinio šaukštelio pipirų,
šviežių arba džiovintų krapų,
pusės arbatinio šaukštelio kumino.
Pašalinkite žiedinio kopūsto lapus, išlyginkite pagrindą, storiausią šerdies dalį išpjaukite.
Sumaišykite aliejų (sviestą) su prieskoniais ir aptepkite juo kopūsto galvą.
Dėkite į kepimo indą, uždenkite kopūstą folijos lakštu ir pašaukite į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę. Kepkite valandą ir 15 minučių. Po to nuimkite foliją ir dar 15 min. paskrudinkite kopūstą.
Peiliu patikrinkite, ar pakankamai minkštas. Jeigu kopūsto šerdis dar kietoka – palikite orkaitėje dar keliolikai minučių.
Patiekdami apibarstykite šviežiomis petražolėmis.
Žiedinių kopūstų ir sūrio blyneliai
Reikės:
2 puodelių virto ir smulkinto žiedinio kopūsto;
1 kiaušinio;
2 valgomųjų šaukštų kietojo sūrio;
skiltelės česnako (kapotos) arba žiupsnelio česnakų miltelių;
druskos.
Virtus kalafiorus sukapokite, įmaišykite kiaušinį, svogūnus, sūrį, druską ir česnakus. Gerai išmaišykite.
Kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol apskrus.
Žiedinio kopūsto salotos su obuoliais
Reikės:
nedidelės žiedinio kopūsto galvos;
3 kietų saldžiarūgščių obuolių;
pusės saujos graikinių riešutų arba saulėgrąžų,
petražolių;
bazilikų.
Jogurtiniam padažui reikės:
150 ml natūralaus jogurto;
skiltelės trinto česnako;
kelių lašų citrinos sulčių;
druskos.
Salotoms skiltelėmis supjaustykite obuolius, žiedinį kopūstą – žiedynėliais. Riešutus paskrudinkite ir sukapokite.
Sumaišykite padažą ir apliekite juo salotas.