Trys būdai, kaip paruošti šonkauliukus: net pirštelius laižysite

Dietos – neatsiejama pavasario dalis. Bet užmirškime jas bent šį penktadienį, kada pasaulis mini tarptautinę dieną be dietų. Vienas smagiausių būdų tai padaryti – pasilepinti už Atlanto itin populiariais šonkauliukais. Pateikiame tris būdus, kaip atnaujinti kepsnių ant grilio tradicijas.

Šonkauliukus svarbu kepti ant vidutinės kaitros žarijų, kad per ilgą kepimo laiką mėsa įgautų dūmo skonį ir traškų paviršių, tačiau neperkeptų.<br>123rf nuotr.
Šonkauliukus svarbu kepti ant vidutinės kaitros žarijų, kad per ilgą kepimo laiką mėsa įgautų dūmo skonį ir traškų paviršių, tačiau neperkeptų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2016, 10:28 AM, atnaujinta May 26, 2017, 11:05 AM

Paprastai maistui ruošiami kiaulienos, jautienos arba ėrienos šonkauliukai. Jų kepimas yra gana sudėtingas ir trunkantis apie 2 valandas. Gerai paruošti šonkauliukai yra minkšti bei sultingi, o jų mėsa lengvai įkandama, bet neatkibusi nuo kaulo.

Kaip paruošti šias mėsos dalis, pataria prekybos tinklo „IKI“ kulinarijos žinovė Aistė Rasmussen.

Mėgstantiems pasiruošti iš anksto

Šonkauliukus galite iškepti iš anksto namuose, o gamtoje liks tik paskrudinti ant žarijų.

„Įtrinkite šviežius šonkauliukus ruduoju cukrumi, aitriųjų pipirų prieskoniais, raudonųjų paprikų milteliais, česnakine druska ir maltais juodaisiais pipirais. Tada suvyniokite į foliją ir kepkite 160 laipsnių orkaitėje maždaug pusantros valandos“, – receptu dalinasi A.Rasmussen.

Ji siūlo pasiruošti ir papildomą padažą kepimui ant žarijų. Keptuvėje, kaitinamoje ant mažos ugnies, reikia sumaišyti pomidorų padažo skardinę, porą didelių šaukštų rudojo cukraus, tiek pat citrinų sulčių, supjaustytą mažą svogūną bei kelis susmulkintus Chalapos pipirus ir pavirti maždaug 30 minučių.

Orkaitėje keptus šonkauliukus ekspertė pataria dar 10-15 minučių paskrudinti ant žarijų. Tai galima padaryti ir kitą dieną. Kepant svarbu nepamiršti aptepti šonkauliukus pasiruoštu padažu kas kartą apverčiant.

Ispaniško grilio gerbėjams

Kepsnių grilyje mėgėjų lūkesčius patenkins ispaniški šonkauliukų ruošimo receptai.

Šonkauliukus svarbu kepti ant vidutinės kaitros žarijų, kad per ilgą kepimo laiką mėsa įgautų dūmo skonį ir traškų paviršių, tačiau neperkeptų.

Maisto ekspertė dalinasi receptu: “Šonkauliukus įtrinkite druska, šviežiais maltais pipirais, raudonėliu, cukrumi ir palikite pastovėti kambario temperatūroje pusvalandžiui. Tada įkaitusias žarijas sustumkite į vieną grilio pusę ir padėkite šonkauliukus kepti ant aliejumi apteptų grotelių taip, kad mėsingoji dalis gulėtų ant vėsesnės grilio vietos. Uždenkite viską ir kepkite pusantros valandos.“ 

Nekantraujantiems išbandyti glazūruotus kepsnius

„Norintiems glazūruotų šonkauliukų su dūmo poskoniu siūlau juos kepti ant vidutiniškai karšto grilio apie dvi valandas. Sustumkite žarijas į vieną pusę arba išskirstykite į šonus prie grilio kraštų ir mėsingąją šonkauliukų dalį padėkite kepti toliau nuo tiesioginio žarijų karščio.

Po poros valandų nuimkite šonkauliukus ir paruoškite daugiau karštų žarijų. Vėl padėkite šonkauliukus ir kepkite dar penkiolika minučių, vis aptepdami padažu. Taip mėsa įgaus glazūruotą paviršių“, – sakė prekybos tinklo „IKI“ kulinarė.

Padažui ekspertė pataria sumaišyti skardinę giros, sojos padažą, ketvirtadalį puodelio pomidorų pastos ir porą šaukštelių aitriųjų paprikų padažo. Toks užpilas pravers ne tik ruošiant šonkauliukus, bet ir gardinant bet kurį kitą grilio patiekalą.

A.Rasmussen taip pat paruoštus šonkauliukus rekomenduoja dar dešimčiai minučių uždengti folija ir palikti, kad nusistovėtų mėsos sultys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.