Užderėjo per daug pomidorų? Štai kaip galite juos panaudoti

Pomidorai – viena iš populiariausių Lietuvoje augančių daržovių. Šviežiai užaugintas pomidoras išsiskiria savo spalva, kvapu ir sultingu skoniu, juose taip pat gausu vitaminų.

Nors iš pomidorų galima pagaminti salotas, sriubas, užkandžius ar net uogienes, daugelis neišnaudoja šios daržovės privalumų.<br>123rf nuotr.
Nors iš pomidorų galima pagaminti salotas, sriubas, užkandžius ar net uogienes, daugelis neišnaudoja šios daržovės privalumų.<br>123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 22, 2016, 3:05 PM, atnaujinta May 18, 2017, 2:31 AM

Ir nors iš pomidorų galima pagaminti salotas, sriubas, užkandžius ar net uogienes, daugelis neišnaudoja šios daržovės privalumų.

Stokojantiems minčių pateikiame būdus atskleisti visą pomidorų skonį.

Sūrio užtepėlė su gardžiais keptais pomidorais

Gaminantieji maistą žino, kad apetitą geriausiai galima sužadinti netradicinio skonio užkandžiais.

Tokiems atvejams prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos ekspertė A. Rasmussen siūlo išbandyti greitai paruošiamus keptus pomidorus.

„Pomidorus supjaustykite 2 cm pločio griežinėliais, užpilkite alyvuogių aliejaus, užberkite žiupsnelį druskos ir cukraus. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C temperatūros ir kepimo popieriumi išklotoje skardoje kepkite pomidorus apie 20 minučių“, – pasakoja maisto ekspertė.

Kulinarė prideda, kad druska ir cukrumi apibarstyti pomidorai išskiria daugiau sulčių, kurios neleidžia kepamiems pomidorams apdegti.

„Kol orkaitėje kepa pomidorai – pasidarykite sūrio užtepėlę. Minkštą ožkos sūrį ištrinkite spaustu česnaku ir apibarstykite druska. Į plokščią molinį indą sudėkite pagamintą užtepėlę, atvėsinkite pomidorus ir juos uždėkite ant viršaus, užpilkite truputį alyvuogių aliejaus. Paruošą gaminį tepkite ant šviesios duonos ar skrebučių“, – tęsia kulinarė.

Lietingai vasaros dienai – šildanti pomidorų sriuba

Lietuviška vasara pažeria tiek saulėtų, tiek lietingų dienų. Atėjus būtent pastarosioms prekybos tinklo „Iki“ kulinarė pataria išbandyti keptų pomidorų sriubą su prieskoninėmis žolelėmis.

„Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Į skardą sudėkite į keturias dalis perpjautus pomidorus (apie 1 kg), porą per pusę perpjautų svogūnų ir septynias česnako skilteles. Viską apipilkite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais“, – siūlo ekspertė.

Paruoštas daržoves orkaitėje kepkite apie vieną valandą. Iškeptą maistą sudėkite į puodą, užpilkite 300 ml daržovių sultinio, įmeskite kelis baziliko lapelius bei šviežios kalendros, tuomet viską suplakite iki vientisos masės ir mėgaukitės sočia sriuba.

Vegetariškas troškinys su kviečių miltų bandelėmis

Viena pagrindinių taisyklių gaminant troškinius – neperkrauti jų begale ingredientų. Kulinarė siūlo išbandyti lengvą ir greitai paruošiamą troškinį su bandelėmis.

„Pirmiausia troškiniui paruoškite daržoves – susmulkinkite svogūną ir du saliero stiebus bei griežinėliais supjaustykite dvi nedideles cukinijas.

Pagrindinius šio patiekalo ingredientus – keturis didelius pomidorus – užpilkite karštu vandeniu, truputį palaikykite, kad atšoktų odelė“, – sako kulinarė.

„Moliniame inde įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintą salierą ir svogūną – pakepkite, kol parusvės. Į molinį indą taip pat suberkite cukinijas, pomidorus bei 400 gr virtų avinžirnių.

Sultinio kubelį ištirpinkite puodeliu vandens ir skystį užpilkite ant daržovių. Dėl aitresnio skonio galite įberti čili pipiro miltelių“ – sako A.Rasmussen.

Troškiniui patariama naudoti molinį indą, kuris itin gerai sulaiko šilumą, tačiau kulinarė priduria, kad tokio indo neturintiems puikiai tiks ir folijos lakštais apvyniota skarda.

„Kol daržovės troškinamos, pasiruoškite bandeles. Gabaliukais supjaustykite 25 gr sviesto ir sumaišykite jį su 200 gr miltų, ant gautos masės užberkite šaukštelį kepimo miltelių ir druskos.

Į pasiruoštą tešlą įmaišykite 75 gr sūrio ir užpilkite 100 ml pieno. Iš tešlos iškočiokite pailgą ritinį ir supjaustykite jį 5 cm gabaliukais.

Ant moliniame inde troškinamų daržovių sudėkite tešlos gabaliukus. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros ir perkelkite molinį indą į orkaitę – kepkite 20 minučių“, – sako maisto ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.