Pikantiškas „Draugystės“ pyragas su varške ir cukinijomis

Kai labai pasiilgstu Lietuvos, man į galvą lenda visokios mintys apie lietuvišką maistą. Paskutinėmis dienomis vis niekaip negalėjau atsikratyti minčių apie „Draugystės“ pyragą – tokį šiltą ir mielą, ką tik iš orkaitės. Svarbiausia, kad saldumynų man nesinori, bet noriu to pyrago.

Pikantiškas cukinijų pyragas.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Pikantiškas cukinijų pyragas.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Pikantiškas cukinijų pyragas.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Pikantiškas cukinijų pyragas.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Daugiau nuotraukų (2)

Dangira Šimašiutė, „Duok druskos“

Aug 31, 2016, 10:19 AM, atnaujinta Sep 11, 2023, 10:50 AM

Tada į galvą šovė mintis – o kas, jei aš kepčiau ne saldų, o pikantišką šį pyragą?

Kadangi turėjau cukinijų, nutariau iškepti pikantišką ir su cukinijomis.

Pikantiškas „Draugystės“ pyragas su cukinijomis

Reikalingi produktai

Įdarui:

  • 4 jaunų cukinijų, viso apie 1,2 kg;
  • 2 šaukštų druskos, ir dar trupučio, jei prireiks;
  • 550 g varškės;
  • 3 kiaušinių, plius vieno viršui patepti;
  • 4 skiltelių česnako;
  • saujos kapotų svogūnų laiškų;
  • saujos kapotų krapų;
  • druskos, pipirų.

Tešlai:

  • 200 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 2 kiaušinių;
  • 2 šaukštų grietinės;
  • 350 g miltų;
  • 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos, pipirų.

Cukinijas supjaustykite labai plonais, tiesiog permatomais griežinėliais, geriausia tam naudoti mandoliną. Suberkite į kiaurasamtį, apiberkite druska, išmaišykite. Kiaurasamtį statykite į dubenį, kad surinktų bėgantį vandenį ir palaikykite cukinijas bent 30 minučių.

Tuo tarpu orkaitę įkaitinkite 180 laipsnių ir pasidarykite tešlą.

Mikseriu plakite kambario temperatūros sviestą, kol šis taps kremiškas ir purus, toliau plakant po vieną sudėkite kiaušinius, grietinę.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska, pipirais, rankomis įmaišykite į sviesto mišinį. Tešla turi būti minkšta, bet nelipti prie rankų, tad jeigu reikia – įberkite dar truputį miltų.

Imkite nelabai didelę kepimo skardą, manoji yra 27x27 cm. Išklokite ją kepimo popieriumi. Pusę tešlos iškočiokite ir gerai įspauskite į kepimo skardos dugną. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.

Nuvarvėjusias cukinijas nuplaukite po šaltu vandeniu, labai gerai nuspauskite rankomis, kad būtų kuo sausesnės, tada paberkite ant virtuvinio popieriaus, kad dar nusausėtų.

Varškę išsukite su kiaušiniais, pagardinkite trupučiu druskos, pipirais ir pertrintais česnakais. Suberkite nusausintas cukinijas ir kapotus svogūnų laiškus, bei krapus. Gerai išmaišykite.

Traukite apkepusį tešlos gabalą iš orkaitės, ant jo tolygiai paskirstykite įdarą. Iškočiokite likusią tešlą ir uždenkite ja įdarą. Viršų patepkite lengvai plaktu kiaušiniu su lašeliu šalto vandens, šakute išrašykite raštus ir peilio galu įpjaukite keletą mažyčių įpjovų, kad galėtų išeiti susikaupęs oras.

Kepkite įkaitintoje orkaitėje 40 minučių, o prieš pjaustant leiskite gerai atvėsti.

Tai bus šaunus užkandis vaišių stalui arba iškylai gamtoje, kai nesinori nei lėkščių nei šakučių.

Šaltinis – tinklaraštis „Duok druskos“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.