Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo pabandyti tris vaisių džemus iš gausaus Lietuvos sodų derliaus – slyvų džemas puikiai tiks prie paukštienos, o obuolių ar kriaušių – prie kiaulienos ar jautienos kepsnių.
Aštrus slyvų džemas prie paukštienos
Slyvų ir paukštienos derinys žinomas jau seniai. Maisto ekspertė teigė, kad Lietuvoje nuo seno buvo populiaru slyvomis įdarinėti paukštieną ar slyvų džemu pagardinti jau iškeptą mėsą. Azijos šalyse slyvomis yra dažnai glazūruojami sparneliai bei šlaunelės.
„Pasiruoškite apie kilogramą slyvų – pašalinkite kauliukus, suberkite slyvų masę į puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Kai slyvos su vandeniu užvirs, sumažinkite ugnį ir suberkite apie 500 g cukraus, porą šaukštų cinamono bei imbiero miltelių. Maišydami virinkite, kol susidarys vientisa masė. Kai atvės, galima tiekti prie mėsos“, – sako kulinarė.
Kriaušių džemas su ugningais aitriaisiais pipirais
Mėgstantiems valgyti aštriau kulinarė pataria pabandyti kriaušių džemą su šviežiais aitriaisiais pipirais. Kriaušes sumaišius kartu su cinamonu bei cukrumi, jos lengvai karamelizuosis ir džemui suteiks ypatingo skonio.
„Nulupkite bei pašalinkite sėklytes iš 10 vidutinio dydžio kriaušių ir jas apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis bei 3 šaukštais cukraus. Atskirame dubenyje sumaišykite 2 smulkiai supjaustytus šviežius aitriuosius pipirus, 3 smulkiai pjaustytas česnako skilteles, berkite cinamono bei kumino miltelių. Suberkite kriaušes bei visus priedus į puodą, užpilkite puse stiklinės vandens ir virinkite, kol masė taps vientisa ir klampi. Kaip ir kitus džemus – prieš patiekiant atvėsinkite“, – patarė „Iki“ maisto ekspertė.
Obuolių džemas su šviežio imbiero užtaisu
Prasidėjus obuolių sezonui sukame galvą, kaip dar galima panaudoti obuolius. Obuolių ir šviežio imbiero džemas tiks prie kiaulienos šonkauliukų, kepsnių bei pagardins orkaitėje kepamas bulves.
„Nulupkite 5 didelius obuolius ir pašalinkite sėklytes. Obuolius supjaustykite gabaliukais, apšlakstykite apelsinų sultimis, apibarstykite rūkytos paprikos milteliais. Sutarkuokite porą šaukštelių šviežio imbiero bei smulkiai supjaustykite porą skiltelių česnako. Sudėkite visus ingredientus į puodą, užberkite 2 šaukštus cukraus, užpilkite truputį vandens ir virinkite, kol masė taps vientisa“, – sako kulinarė.