Trys pikantiški mėsos pagardai – iš slyvų, obuolių ir kriaušių

Džemai su prieskoniais populiarūs visame pasaulyje. Nors Lietuvoje tradiciškai yra gaminamos uogienės, džemus pastaruoju metu pamėgo ir lietuviai. Dažniausiai tokie džemai naudojami kaip pagardai prie įvairios mėsos, tačiau jais galima ir aptepti mėsą prieš kepant orkaitėje ar kepsninėje.

Obuolių džemas.<br>123rf nuotr.
Obuolių džemas.<br>123rf nuotr.
Slyvų džemas.<br>123rf nuotr.
Slyvų džemas.<br>123rf nuotr.
Kriaušių džemas.<br>123rf nuotr.
Kriaušių džemas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 2, 2016, 10:03 AM, atnaujinta May 14, 2017, 5:57 AM

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo pabandyti tris vaisių džemus iš gausaus Lietuvos sodų derliaus – slyvų džemas puikiai tiks prie paukštienos, o obuolių ar kriaušių – prie kiaulienos ar jautienos kepsnių.

Aštrus slyvų džemas prie paukštienos

Slyvų ir paukštienos derinys žinomas jau seniai. Maisto ekspertė teigė, kad Lietuvoje nuo seno buvo populiaru slyvomis įdarinėti paukštieną ar slyvų džemu pagardinti jau iškeptą mėsą. Azijos šalyse slyvomis yra dažnai glazūruojami sparneliai bei šlaunelės.

„Pasiruoškite apie kilogramą slyvų – pašalinkite kauliukus, suberkite slyvų masę į puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Kai slyvos su vandeniu užvirs, sumažinkite ugnį ir suberkite apie 500 g cukraus, porą šaukštų cinamono bei imbiero miltelių. Maišydami virinkite, kol susidarys vientisa masė. Kai atvės, galima tiekti prie mėsos“, – sako kulinarė.

Kriaušių džemas su ugningais aitriaisiais pipirais

Mėgstantiems valgyti aštriau kulinarė pataria pabandyti kriaušių džemą su šviežiais aitriaisiais pipirais. Kriaušes sumaišius kartu su cinamonu bei cukrumi, jos lengvai karamelizuosis ir džemui suteiks ypatingo skonio.

„Nulupkite bei pašalinkite sėklytes iš 10 vidutinio dydžio kriaušių ir jas apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis bei 3 šaukštais cukraus. Atskirame dubenyje sumaišykite 2 smulkiai supjaustytus šviežius aitriuosius pipirus, 3 smulkiai pjaustytas česnako skilteles, berkite cinamono bei kumino miltelių. Suberkite kriaušes bei visus priedus į puodą, užpilkite puse stiklinės vandens ir virinkite, kol masė taps vientisa ir klampi. Kaip ir kitus džemus – prieš patiekiant atvėsinkite“, – patarė „Iki“ maisto ekspertė.

Obuolių džemas su šviežio imbiero užtaisu

Prasidėjus obuolių sezonui sukame galvą, kaip dar galima panaudoti obuolius. Obuolių ir šviežio imbiero džemas tiks prie kiaulienos šonkauliukų, kepsnių bei pagardins orkaitėje kepamas bulves.

„Nulupkite 5 didelius obuolius ir pašalinkite sėklytes. Obuolius supjaustykite gabaliukais, apšlakstykite apelsinų sultimis, apibarstykite rūkytos paprikos milteliais. Sutarkuokite porą šaukštelių šviežio imbiero bei smulkiai supjaustykite porą skiltelių česnako. Sudėkite visus ingredientus į puodą, užberkite 2 šaukštus cukraus, užpilkite truputį vandens ir virinkite, kol masė taps vientisa“, – sako kulinarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.