Šakos lūžta nuo šermukšnių? Suskubkite virti uogienę

Ankstyvas ruduo – tinkamas metas ruošti pagardus iš šermukšnių.

Šermukšnių pagardas.<br>R.Šniolienės nuotr.
Šermukšnių pagardas.<br>R.Šniolienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

Sep 3, 2016, 10:48 AM, atnaujinta Sep 11, 2023, 10:53 AM

„Močiutė mane mokė skinti šermukšnius po šalnų – tuomet dingsta uogų aitrumas. Tačiau dabar kuriu šalnų imitaciją šaldymo kameroje. Šermukšnius geriausia skinti dabar – rugsėjį. Juk uogos jau tamsiai raudonos“, – patarė tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė vilnietė Renata Šniolienė, dalindamasi pagardo receptu.

Šermukšnių uogienė tinka prie kalakutienos patiekalų ir pyragams įdaryti.

Taip pat iš šermukšnių uogienės galite pasiruošti ir skanaus gėrimo, tereikia kelis šaukštelius praskiesti karštu vandeniu.

Šermukšnių uogienė

Gerai prinokusius šermukšnius dėkite į šaldiklį 2–3 dienoms. Ištrauktas iš kameros ir atšilusias uogas kruopščiai apvalykite, pašalinkite kotelius ir lapus, perplaukite, leiskite apdžiūti ir apskaičiuokite, kiek jų turite. Tai darykite litro talpos stiklainiu.

Uogas suberkite į puodą. Tuomet imkite cukrų. Jo reikės pusės tiek, kiek buvo uogų. Todėl 2 litrams uogų reikės 1 litro baltojo cukraus. Užpilkite juo uogas. Iš pradžių šliūkštelėkite stiklinaitę vandens ir užkaiskite puodą.

Kai pradės kunkuliuoti, uogas papildykite kriaušėmis. Vienam litrui uogų reikės 1 kriaušės. Jas nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite kubeliais, sumaišykite su uogomis.

Ant viryklės virkite apie 45 minutes – 1 valandą. Po to trintuvu sutrinkite masę iki vienalytės konsistencijos. Pasiruoškite mažus stiklainius, supilkite į juos kuo karštesnę uogienę. Užsukite dangtelius ir stiklainius palikite apverstus ant rankšluosčio per naktį.

Po nakties suneškite uogienę į vėsų rūsį.

Šiai uogienei virti visiškai netiks parduotuvėse parduodamos ’Conference’ veislės kriaušės, tad jei neturite savų, pirkite turguje paragavę. Kriaušės turi būti didelės, saldžios, sultingos ir standžios.

Receptas iš tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.