Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen pataria dažniau į savo maisto racioną įtraukti šias daržoves. Ji siūlo tris naujus receptus, kuriuose pagrindinę partiją atlieka burokėliai – liesą daržovių sriubą, šiltas rudens daržovių salotas ir netgi desertą!
Šiltos salotos iš lietuviško daržo gėrybių
Lietuviškos daržo gėrybės, pagardintos alyvuogių aliejumi, medumi bei actu, kepdamos sukuria skonį, kuriam neatsispirs nė vienas daržovių gerbėjas. A.Rasmussen tikina, kad šios salotos tiks ir pietums, ir vakarienei, nes yra ne tik sveikos, bet ir sočios.
„Kubeliais supjaustykite 4 vidutinio dydžio morkas, 4 virtus burokėlius, 4 virtas bulves bei porą šviežių cukinijų. Visus ingredientus suberkite į dubenį, apibarstykite druska ir ant viršaus užpilkite po 1 šaukštelį balzaminio acto ir alyvuogių aliejaus, pagardinkite dviem šaukštais medaus – gerai išmaišykite.
Skardą išklokite kepimo popieriumi ir suberkite pasiruoštas daržoves. Daržoves kepkite apie 30 minučių 180 C temperatūroje. Iškepusias daržoves sudėkite į lėkštę ir apibarstykite lukštentomis moliūgų sėklomis“, – patarė maisto žinovė.
Burokėlių ir kukurūzų sriuba
Burokėlių sriuba arba kitaip – barščiai, bene populiariausia tradicinė lietuviška sriuba, kuriai pagaminti įprastai naudojamas riebesnis avienos ar kitos mėsos sultinys.
Norintiems lengvesnės sriubos siūlome išbandyti daržovienę, kurios pagrindas – lengvas daržovių ar vištienos sultinys.
„3 nedidelius virtus burokėlius nuplaukite ir supjaustykite didesniais kubeliais. Kukurūzų burbuoles nulupkite ir supjaustykite 5 cm griežinėliais. Baltąjį ridiką, kelias bulves bei morką nuskuskite ir supjaustykite panašiais kubeliais kaip ir burokėlius. Visus ingredientus sudėkite į puodą ir užpilkite daržovių ar vištienos sultiniu – virkite apie valandą ant mažos ugnies“, – patarė kulinarė.
Želė iš natūralių sulčių
Saldumynai dažniausiai patenka į tą maisto kategoriją, kurios produktų stengiamės suvartoti kuo mažiau. Bene didžiausi saldumynų gerbėjai – vaikai, todėl natūralu, kad saldumynus jiems renkame itin atsakingai.
Šį kartą maisto ekspertė siūlo pasigaminti natūraliomis sultimis praturtintus želė saldainius.
„Iš šviežių burokėlių bei obuolių išspauskite po 300 ml sulčių. Į puodą suberkite 700 g cukraus, 2 šaukštelius šviežių citrinos sulčių, 170 g pektino, kuris naudojamas džemų gamybai, bei šviežiai spaustas burokėlių ir obuolių sultis. Ant mažos ugnies pakaitinkite visus ingredientus, kol masė pradės tirštėti.
Paruoštą masę supilkite į formeles ar skardą ir leiskite atvėsti“, – receptu pasidalino kulinarė.