TV gelbėtoja svečius vaišina patiekalu, kuris priverčia laižyti pirštus

Televizijos „gelbėtoja“ Sandra Žutautienė (34 m.) vaisių ir daržovių neperka parduotuvėje. Moteris mėgaujasi tik šviežiomis savo ir vyro tėvų daržuose bei soduose auginamomis gėrybėmis. Iš jų klaipėdietė ruošia sriubas, troškinius ir apkepėles.

S.Žutautienė mėgsta pasisukioti virtuvėje.
S.Žutautienė mėgsta pasisukioti virtuvėje.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („TV antena“)

Oct 12, 2016, 11:10 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 9:35 AM

Rudenį laidos „TV pagalba“ (TV3) vedėja iš Klaipėdos kone kiekvieną savaitgalį važiuoja pas užmiestyje gyvenančius artimuosius, rašo „TV antena“.

„Esu kilusi iš Nevarėnų miestelio, esančio Telšių rajone. Mano tėvai visą gyvenimą prie namų augina daržoves, vaisius.

Vyro Edvino tėvai Klaipėdos rajone turi sodą. Aplankę juos kaskart parsivežame šviežių ekologiškų produktų. Man patinka suktis virtuvėje ir ruošti gardžius patiekalus“, – kalbėjo S.Žutautienė.

– Kokius patiekalus dažniausiai ruošiate iš rudens sodo ir daržo gėrybių?

– Jeigu turiu cukinijų, kone kasdien kepu blynus. Man skaniausi su cukinijomis, vištiena, sūriu ir morkomis. Vyras labai mėgsta blynus su cukinijomis ir varške. Dar patinka ruošti troškinius, apkepėles.

– O daržovių sriubą mėgstate virti?

– Trinta moliūgų sriuba – mano mėgstamiausia. Kai iš tėvų parsivežame moliūgą, dalį jo sutarkuoju, kad turėčiau iš ko kepti blynus, ir padedu į šaldiklį.

Kitą dalį supjaustau kubeliais ir taip pat užšaldau. Iš jų kada panorėjusi galiu virti sriubą.

– Daržoves konservuojate, verdate kompotus, uogienes?

– Žinau daugybę įvairių būdų, kaip vaisius, uogas ir daržoves paruošti žiemai. Nuo mažens mamai padėdavau konservuoti agurkus, pomidorus, ruošti mišraines, kurios tinka prie mėsos ar sriubai.

Iki šiol drauge konservuojame vasaros ir rudens gėrybes.

– Ko visada turite šaldytuve?

– Pieno ir varškės, be kurių negali gyventi mano vyras. Aš labai mėgstu vištieną, kiaušinius ir alyvuoges, todėl jų taip pat būna nuolat. Žinoma, šaldytuvo neįsivaizduojame be daugybės stiklainių su konservuotomis sodo bei daržo gėrybėmis.

– Koks jūsų ypatingasis patiekalas?

– Greitai paruošiami sumuštiniai, kuriems reikia vištienos dešros, fermentinio sūrio, porų ir prancūziško batono.

– Šiais užkandžiais dažniausiai vaišinate ir svečius? O gal kaskart sugalvojate ką nors nauja?

– Mano bičiuliai ir artimieji žino, kad greitai paruošiamų sumuštinių visada pasiūlysiu. Alyvuogėmis vaišinu tuos, kurie jas mėgsta.

Kai turiu daugiau laiko, iškepu lazaniją su manų koše. Daugeliui tai nesuvokiamas derinys, tačiau kai paragauja, laižosi pirštus. (Juokiasi.)

– Esate smaližė? Saldumynus ruošti mokate?

– Dėl manęs saldumynų gali nebūti. Mano vyras juos labai mėgsta, tačiau juos ruošiu retai. Mano anyta kepa dieviško skonio pyragus, ypač iš moliūgų.

Keletą kartų pagal jos receptą mėginau kepti, bet man taip skaniai nepavyko, nes neturiu tiek kantrybės, kad rankomis pusvalandį sukčiau tešlą. Tiesa, esu sau pasižadėjusi, kad artimiausioje ateityje iškepsiu skanų gardumyną.

– Dažnai renkatės kavinių ar restoranų meistrų ruoštus patiekalus?

– Savaitgaliais su vyru ir draugais mėgstame nueiti į kavinę, ten dažniausiai užsisakau „Cezario“ salotų.

Aplinkiniai juokaudami mane vadina šio patiekalo eksperte. Jau galiu pasakyti, kur „Cezario“ salotas valgyti verta, o kur reikėtų rinktis kitą patiekalą.

Lazanija su manų koše

Patiekalui reikės:

200 g lakštinių makaronų,

0,5 kg maltos jautienos,

0,5 kg maltos kalakutienos,

1 česnako,

1 svogūno,

6 pomidorų,

3 morkų,

200 g fermentinio sūrio,

bazilikų, špinatų,

0,5 stiklinės manų kruopų,

cinamono,

alyvuogių aliejaus.

Maltą mėsą pakepinkite keptuvėje su aliejumi. Supjaustykite svogūną, česnaką, morkas ir subėrę į keptuvę pakepinkite dar kelias minutes.

Į indą, kuriame kepsite lazaniją, sluoksniais dėkite keptą mėsą, pjaustytus pomidorus, špinatus, bazilikus, tarkuotą sūrį ir lakštinius makaronus. Ant makaronų užpilkite skystai virtos manų košės ir pabarstykite cinamonu. Viršutinį sluoksnį dar apibarstykite sūriu.

Kepkite maždaug valandą iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: ES susitarė dėl naujų sankcijų Rusijai