Dienoms, kai nesinori mėsos – trys vegetariški patiekalai

Nors vegetariškas maistas Lietuvoje kasmet vis populiaresnis, jį dažniausiai renkasi tikri vegetarai, apskritai atsisakantys mėsos. Norėdami sugriauti visavalgių mitus apie vegetarišką virtuvę, prie stalo be mėsos kviečiame visus, trokštančius atrasti naujų skonių.

Pupelių sriuba.<br>123rf nuotr.
Pupelių sriuba.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-17 14:02, atnaujinta 2017-05-10 18:05

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen vegetariškiems pietums siūlo išbandyti daržovių kukulius su bolivine balanda, baltu vynu pagardintą daržovių sriubą bei aitriųjų paprikų troškinį su saldžiosiomis bulvėmis.

Daržovių sriuba, paskaninta šlakeliu baltojo vyno

Baltuoju vynu ir aitriųjų paprikų prieskoniais paskaninta pupelių, pomidorų ir raudonosios paprikos sriuba idealiai tiks sušilti šaltą rudens vakarą. Kaip pasakoja kulinarė, gaminant šią sriubą galite eksperimentuoti ir papildomai įdėti kitų mėgstamų daržovių ar žolelių.

„Dideliame puode įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, suberkite 250 g smulkiai pjaustytų svogūnų, 250 g smulkiai pjaustytos raudonosios paprikos, 3 skilteles trinto česnako ir nuolat maišydami pakepkite kelias minutes. Tuomet užpilkite 1,5 l daržovių sultinio, įberkite 500 g raudonųjų pupelių, 250 g baltųjų pupelių bei 500 g gerai prinokusių, kubeliais pjaustytų pomidorų. Norint sriubai suteikti sodresnio skonio, įpilkite 150 ml balto vyno, įberkite žiupsnelį druskos, 1 šaukštelį čili prieskonių ir kelis lapelius šalavijo. Sriubą uždenkite ir virkite apie 20 minučių“, – pasakoja maisto ekspertė.

Vegetariški kukuliai su bolivine balanda

Inkų auksu vadinama bolivinė balanda arba kitaip kynva pasižymi gausiomis maistingomis medžiagomis – vertingais riebalais, ląsteliena bei vitaminais. Dietologai teigia, kad bolivinės balandos ypač naudingos vegetarams, kadangi yra puikus baltymų šaltinis. IKI maisto ekspertė pataria išbandyti vegetariškus kukulius iš bolivinių balandų, kuriuos tikrai pamėgs net ir prisiekę mėsos mėgėjai.

„Nedideliame puode užvirkite 500 ml vandens, supilkite 250 g bolivinės balandos ir virkite, kol suminkštės, po to nupilkite vandenį ir atvėsinkite. Smulkiai supjaustykite 3 skilteles česnako, 250 g gūžinio kopūsto bei sutarkuokite 100 g kietojo sūrio. Atskirame dubenėlyje suplakite 4 kiaušinius, įpilkite 1 šaukštelį citrinos sulčių, 1 šaukštą alyvuogių aliejaus bei žiupsnelį druskos. Visus ingredientus sumaišykite ir suformuokite nedidelius kukulius. Kepkite ant vidutinės ugnies su trupučiu kokosų aliejaus“, – sako kulinarė.

Aitriųjų paprikų troškinys su saldžiosiomis bulvėmis

Saldžioji bulvė – tai išskirtinė daržovė, kurioje gausu maistinių skaidulų, kalio bei vitamino A. Pasižyminčios mažu kaloringumu, jos ypač mėgstamos vegetarų bei dietos besilaikančių žmonių.

Kulinarė pasakoja, kad iš saldžiųjų bulvių galima pasigaminti itin gurmaniškų patiekalų, o derinant jas su imbieru, čili prieskoniu bei ciberžole galite atrasti ypatingą skonį.

„Smulkiai supjaustykite 1 raudonąjį svogūną, 1 čili pipirą ir nedidelį gabaliuką imbiero. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštelius sezamų aliejaus ir suberkite smulkintus ingredientus, pagardinkite juos žiupsneliu trintos ciberžolės ir kumino milteliais.

Kubeliais supjaustykite 2 nedideles saldžiąsias bulves ir jas suberkite į keptuvę. Viską užpilkite 600 ml daržovių sultinio, suberkite 250 g raudonųjų lęšių ir uždengę virkite apie 20 minučių.

Jei norite suteikti patiekalui daugiau žalumos, užberkite smulkintų svogūnų laiškų, šviežio baziliko bei špinatų lapų“, – dalinasi IKI maisto ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.