Pieną, žinoma, žino visi, bet svogūnus naudoja retas virėjas.
Airišką košę gardinu svogūnų laiškais, košę valgymui su skryliais gardinu spirgučiais, o tiesiog bulvių košė yra štai tokia.
Tobula bulvių košė
1,5 kg bulvių nuskutu, nuplaunu ir supjaustau nedideliais kubeliais.
5 l puode kaičiu truputį daugiau nei pusę tūrio vandens, jam užvirus sudedu bulves ir 1,5 a. š. druskos.
Nulupu 2 vidutinius svogūnus ir supjaustau juos pusžiedžiais.
Maždaug 10-12 min. nuo bulvių virimo pradžios į vandenį sudedu svogūnus, puodą pridengiu dangčiu ir sumažinu ugnį. Verdu dar apie 15 min.
Tuo metu į nedidelį puodą pilu 300 ml pieno.
Jo jokiu būdu negalima užvirinti, tik kaitinti, kol taps karštu. Tuomet į pieną įmetu 100 g sviesto.
Išjungiu ugnį, dengiu dangtį. Bulves nukošiu, ant jų pilu pieno ir sviesto mišinį ir trintuvu viską sutrinu iki košės. Galima grūsti ir rankine grūstuve, tačiau trintuvas košę padaro elastinga.
Tiekiu kaip garnyrą, o kartais prisimename vaikystę ir suvalgome vakarienei po lėkštę košės su stiklinaite kefyro.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“.