Apkepas tinka ir savaitgalio pavakariams, bet dažniausiai kepu vakarienei. Jeigu moliūgų masę būnu paruošusi iš anksto, valgio ilgai laukti netenka.
Apkepas skaniausias dar šiltas. Bet dažniausiai jo ir nelieka – suvalgome vos tik iškeptą.
Moliūgų ir obuolių apkepas su manų kruopomis
Reikalingi produktai:
- 1 kg moliūgo (galima pakeisti cukinija, bet apkepas nebebus tokios gražios saulėtos spalvos);
- 4-5 tvirtesnių ir rūgštesnių obuolių (galima kepti ir be jų);
- 3 kiaušinių;
- 5 šaukštų cukraus;
- 0,5 stiklinės manų kruopų;
- maždaug 100 ml pieno;
- šaukšto sviesto;
- šiek tiek cinamono;
- žiupsnelio druskos.
- Padažui – stiklinės pieno, pusės šaukšto miltų, pusės šaukšto sviesto, druskos.
Kaip gaminti
Moliūgą nulupti, pašalinti sėklas, sutarkuoti. Tarkius dėti į puodą, dėti sviesto ir įpilti vos vos vandens. Viską patroškinti.
Obuolius nulupti, pašalinti sėklas, sutarkuoti ir sudėti į moliūgų masę. Dar šiek tiek pavirinti ir atvėsinti.
Manų kruopas užpilti pienu, sudrėkinti, sudėti į moliūgų masę. Atskirti trynius ir ištrinti su cukrumi. Dėti žiupsnį druskos ir sumaišyti su moliūgų mase.
Baltymus gerai išplakti ir atsargiai įmaišyti į moliūgus.
Masę pilti į sviestu pateptą formą, apdėti sviesto gabaliukais ir kepti 180 laipsnių orkaitėje maždaug 45 min., kol apkepas sutvirtės.
Patiekti su grietine arba pieno padažu. Miltus trumpai pakepinti svieste, nuolat maišant pilti po truputį karštą pieną ir užvirinti. Įberti druskos.