Baklažanų plovas nuo stalo dingsta greičiau už bet kokį mėsos patiekalą

Pomidorų padaže virti ryžiai su keptais baklažanais – tai vienas iš mano labai pamėgtų receptų. Gaminau šį patiekalą jau daugybę kartų, tik jis visada dingdavo man nespėjus nufotografuoti lėkštes, tad vis negalėjau juo su jumis pasidalinti.

Baklažanų plovas.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Baklažanų plovas.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Baklažanų plovas.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Baklažanų plovas.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Daugiau nuotraukų (2)

Dangira, „Duok druskos“

Nov 14, 2016, 10:58 AM, atnaujinta Nov 17, 2023, 5:05 PM

Šiandien išaušo ta diena, ir aš labai tuo džiaugiuosi – manau, kad jūs pamėgsite šį receptą taip pat, kaip ir aš.

Patiekiu aš šį plovą tiesiog kaip vegetarišką patiekalą arba kaip garnyrą prie mėsos. Kai juo vaišinu svečius, visiems jis labai patinka ir dingsta nuo stalo kur kas greičiau, nei mėsos patiekalai.

Šitą receptą aš pritaikiau iš Stellos Cohen knygos „Sephardic Table“. Artimųjų rytų virtuvė yra viena iš mano mėgstamiausių, o štai šitą Stella pritaikė iš turkiškos virtuvės. Jos receptą aš truputį pakeičiau, mat aš labai nemėgstu baklažanų kepti aliejuje, nes taip jie labai prisigeria aliejaus.

Jau daugybę metų baklažanus aš kepu labai karštoje orkaitėje su grilio funkcija. Supjaustau aš juos griežinėliais, patepu aliejumi, kepu, kol paruduos iš vienos pusės, o apvertus dar kepu, kol paruduos ir iš kitos pusės. Taip keptus baklažanus aš naudoju salotose, apkepuose arba štai šiame recepte su ryžiais.

Dažnai receptuose su baklažanais prašoma šias daržoves supjaustyti griežinėliais, apiberti druska ir palaikyti bent pusvalandį, o tada nuplauti, gerai nusausinti ir tik tada kepti. Esminė šio proceso paskirtis yra ištraukti kartų skystį iš šios Viduržemio jūros pakrantės regionų daržovės.

Aš turiu prisipažinti, kad beveik visada praleidžiu šią recepto dalį ir tiesiog pjaustau, patepu aliejumi ir iškart kepu orkaitėje. Ir niekada mano baklažanai nebuvo kartūs. Manau, kad šis procesas buvo labiau aktualus anksčiau, o dabar baklažanai yra auginami taip, kad juose nėra to kartumo, kuriuo šios daržovės pasižymėdavo anksčiau.

Tiesa, vienas šio proceso pliusų yra, kad druskos pagalba iš baklažanų ištraukus papildomą skystį, nesvarbu ar jis kartus ar ne, kepant juos keptuvėje, man regis, jie tikrai prisitraukia mažiau aliejaus. Vienaip ar kitaip, aš dažniausiai lieku ištikima savo patikrintam baklažanų kepimo būdui – orkaitėje žemiau grilio, ir tik labai retai juos kepu keptuvėje.

Baklažanų plovas

Reikės:

  • 2 baklažanų, viso maždaug 700 g;
  • 5 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 svogūno, pjaustyto kubeliais;
  • 2 skiltelių česnako, kapoto smulkiais kubeliais;
  • 1 šaukšto cukraus;
  • 1 arb. šaukštelio kumino, miltelių;
  • 1/2 arb. šaukštelio kalendros miltelių;
  • 1 cinamono lazdelės;
  • 1 stiklinės ilgagrūdžių ryžių;
  • 1 stiklinės trintų konservuotų pomidorų;
  • 1 stiklinės vištienos sultinio;
  • 50 g kedrinių pinijų riešutų;
  • saujos kapotų krapų;
  • druskos, pipirų.

Kaip gaminti

Orkaitę įkaitinkite iki 300°C, įjunkite grilio funkciją.

Baklažanus supjaustykite maždaug vieno centimetro griežinėliais, iš abiejų pusių patepkite juos plonu sluoksniu alyvuogių aliejaus, sudėkite į kepimo skardą vienu sluoksniu, apibarstykite druska.

Skardą dėkite į aukštesniąją orkaitės lentyną. Kepkite 6-8 minutes iš vienos pusės, kol baklažanai gražiai paruduos, apverskite ir kepkite dar 4-6 minutes, kol ir iš tos pusės jie paruduos. Šis procesas karštoje orkaitėje vyksta labai greitai, tad patarčiau orkaitę atidžiai prižiūrėti. Baklažanams iškepus, skardą ištraukite ir dėkite į šalį atvėsti.

Likusį alyvuogių aliejų įkaitinkite puode, kepkite su juo svogūnus 4-6 minutes, kol suminkštės, suberkite smulkintus česnakus, kepkite dar minutę, suberkite cukrų, kumino miltelius, kalendros miltelius, cinamono lazdelę. Pakaitinkite minutę, suberkite ryžius ir kaitinkite dar minutėlę, tada apliekite viską trintais konservuotais pomidorais ir vištienos sultiniu. Išmaišykite. Kai užvirs, puodą uždenkite, liepsną sumažinkite iki minimumo ir leiskite pamažu virsnoti 15 minučių.

Tuo tarpu sausoje keptuvėje paskrudinkite kedrinių pinijų riešutus. Keptus baklažanus supjaustykite kubeliais.

Pasibaigus ryžių virimo laikui, puodą nukelkite nuo ugnies, atidenkite, ryžius išmaišykite. Ryžiai neturi būti labai birūs, bet jei jums atrodo, kad ryžiai liko per daug drėgni, imkite skiautelę virtuvinio popieriaus, uždenkite puodą, o ant viršaus dėkite puodo dangtį, palaikykite taip 5-8 minutes.

Įmaišykite pjaustytus baklažanus, gruzdintus riešutus ir kapotus krapus.

Skanaus!

Pastaba: mano stiklinė, kurią aš naudojau gamindama šį patiekalą, yra gana didelė, net 270 ml. Tokio kiekio ryžių man užteko savo svečiams pavaišinti. Jei jūsų stiklinė bus kiek mažesnė, tai neturi labai didelės reikšmės, bet patariu labai nepasimažinti. Pažadu, net jei šio plovo dar ir liks, jį labai lengva pašildyti kitą dieną.

Šaltinis – „Duok druskos“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.