4 receptai ir kelios taisyklės, kaip pagaminti tobulą užtepėlę

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės – nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai į svečius užsukusius svečius.

Avokadų užtepėlė, dažniau žinoma kaip gvakamolė, visuomet sulaukia itin didelio pasisekimo.<br>123rf nuotr.
Avokadų užtepėlė, dažniau žinoma kaip gvakamolė, visuomet sulaukia itin didelio pasisekimo.<br>123rf nuotr.
Sotesniems užkandžiams išbandykite avinžirnių užtepėlę.<br>123rf nuotr.
Sotesniems užkandžiams išbandykite avinžirnių užtepėlę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-15 08:33, atnaujinta 2017-11-06 17:29

Kaip pasakoja prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, gaminant užtepėles svarbiausia žinoti vos keletą taisyklių, kuriomis vadovaujantis galėsite ne tik pasigaminti siūlomus pagardus, tačiau ir bandyti, derinti ir kurti savo receptus.

Lengvas skonis: avokadų ir kreminio tepamo sūrio užkandis

Kreminis tepamas sūris – dažna tokių užtepėlių sudėtinė dalis. Jis suteikia lengvumo ir gaivumo, o jį suderinus su šviežiomis žolelėmis bei riešutais sukursite išskirtinį skonį.

Kaip pasakoja IKI kulinarė, svarbiausia gaminant nepadauginti ingredientų, tad geriausia naudotis 5-6 produktų taisykle.

„Nedideliame inde sumaišykite 100 g kreminio tepamo sūrio, 7 skilteles trinto česnako, 4 smulkintus graikinio riešuto branduolius bei truputį smulkintų šviežių petražolių ir bazilikų, druskos ir pipirų pagal skonį. Viską gerai išmaišykite. Ypač tinka su ruginėmis bandelėmis“, – pasakoja kulinarė.

Avokadų užtepėlė, dažniau žinoma kaip gvakamolė, visuomet sulaukia itin didelio pasisekimo.

Tačiau šįkart A.Rasmussen siūlo šiek tiek paimprovizuoti ir į užtepėlę įmaišyti keptos šoninės, kuri sužadins prie įprastos gvakamolės įpratusius skonio receptorius.

„Dubenyje sumaišykite išskobtą avokadą, 2 arbatinius šaukštelius citrinos sulčių, 2 skilteles česnako, 1 nedidelį pjaustytą svogūną, šviežios kalendros ir 3 gabaliukus keptos šoninės. Viską sumalkite ir pabarstykite druska ir pipirais. Prie šio pagardo puikiai derės šviesi „Ciabatta“ duonelė“, – patarė maisto ekspertė.

Gardu ir sotu: ančiuvių ir avinžirnių užtepėlės

Sotesniems užkandžiams kulinarė siūlo išbandyti avinžirnių, pelėsinio sūrio ir džiovintų pomidorų derinį, kuris puikiai tiks su visadalių grūdų duona.

„Dubenyje sumaišykite 400 g virtų ar konservuotų ir nuvarvintų avinžirnių, 3 skilteles saulėje džiovintų pomidorų, 2 skilteles česnakų, 1 šaukštą alyvuogių aliejaus, 1 arbatinį šaukštelį citrinos sulčių bei 50 g mėlynojo pelėsinio sūrio, druskos ir pipirų – pagal skonį. Visus ingredientus gerai sumalkite ir prieš patiekiant apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais“, – sako IKI maisto ekspertė.

Pasak jos, gaminant užtepėles su žuvimi bei sūriu svarbu laikytis tam tikros tvarkos – pirmiausia sumaišyti visus ingredientus, paragauti ir tik tuomet papildomai įdėti druskos.

„5 gabaliukus ančiuvių sumaišykite su 5 gabaliukais saulėje džiovintų pomidorų, 50 g juodųjų alyvuogių be kauliukų, 1 arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir 50 g tarkuoto kietojo sūrio. Visus ingredientus sumalkite į vientisą masę ir pagardinkite mėgstamais prieskoniais.

Kadangi į pagardo dėsite ančiuvių – nepadauginkite druskos. Rekomenduočiau užtepėlę patiekti su kietųjų kviečių duona“, – receptu dalinasi A. Rasmussen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.