Citrinų ir sutirštinto pieno pyragas – lyg gabalėlis rojaus žemėje

Norėčiau papasakoti apie, ko gero, vieną iš tobuliausių citrininių patiekalų. Pristatau – citrininis pyragas, kitaip – tarta. Vien  pagalvojus apie šį pyragą seilės kaupiasi… O paslaptis jo yra tokia: vietoje miltų – citrina.

Citrininis pyragas.<br>Nuotr. iš elesclovelab.wordpress.com
Citrininis pyragas.<br>Nuotr. iš elesclovelab.wordpress.com
Daugiau nuotraukų (1)

elesclovelab.wordpress.com

2018-11-05 15:31, atnaujinta 2021-11-02 10:41

Logikos, atrodo, mažoka, bet kai viską papasakosiu, suprasite, ką aš turiu omenyje.

Citrinų pyragas

Reikės:

  • poros pakelių sausainių (skonio reikalas, kokių. Tinka visi vaniliniai ir kitokie, kažkada naudojau imbierinius, man asmeniškai tai buvo tobulai skanu. Bet šitą klausimą palieku spręsti jums);
  • 120 gramų sviesto;
  • 130–150 mililitrų citrinų sulčių (kalbu apie visiškai natūralias citrinų sultis, nes iš pakelių nesuveiks, o jei gaminsite iš koncentrato, tai pyrago valgytojus sutrauks iki kaulų smegenų);
  • poros šaukštų citrinų žievelių;
  • 2-3 kiaušinių (kiekis priklauso nuo to, ar dėsite kiaušinį į pyrago pagrindą);
  • indelio kondensuoto pieno.

Gaminimo eiga

Pagaminti šį pyragą užtrunka gal 30 minučių.

Pirmiausia reikia įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių (originaliai reikėtų iki 200, tačiau man vis kraštai apsvyla, tad siūlau rinktis truputį mažesnę temperatūrą).

Trintuvu/smulkintuvu/vėzdu/plaktuku ar kuo tik geidžiate sutrinti sausainius. Kuo smulkiau sutrinsite, tuo bus geriau, tad negailėkite jėgų.

Kol vyksta sausainių traiškymas, reikėtų tirpinti sviestą, kurį reikia užpilti ant trupinių ir gerai išmaišyti. Čia, kaip supratote, darome pagrindą. Kelis kartus esu į trupinių ir sviesto masę įpylusi ir suplaktą kiaušinį, tuomet pagrindas gaunasi kiek mažiau trapus, nes šiaip jis gana stipriai trupa. Bet kaip ir dėl sausainių skonio (tiksliau, kvapo), šį klausimą palieku spręsti jums.

Paruoštą masę reikia sudėti į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi (galima ir išteptą sviestu, bet tuomet bus didesnė prisvilimo galimybė).

Man labiau patinka formuoti ne tiesų pagrindą, o kaip lėkštę, kiek pakeltais kraštais, tuomet geriau išsilaiko pati forma.

Paruoštą pagrindą dėti į orkaitę 15 minučių. Tuo tarpu suplakti du kiaušinius, sumaišyti juos su indeliu kondensuoto pieno.

O dabar prasideda magijos valandėlė! Į šitą masę lėtai supilti ir maišyti citrinų sultis. Įmaišyti šaukštą citrinų žievelės. Ją užpilti ant iškepto pagrindo ir dar pakepti 15 minučių.

Ištraukus apibarstyti citrinų žievelėmis ir leisti atvėsti, o atvėsus palikti apie valandą šaldytuve (kitu atveju reikėtų palaikyti apie 3 valandas kambario temperatūroje).

Taigi, tikiuosi pavyko puikiai ir tuoj paragausite šio tobulai rūgščiai saldaus gėrio! 

„Elės gvazdikėlių laboratorija“

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 lapkričio 16 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.