Išsikepkite pyrago, be kurio amerikiečiai neįsivaizduoja šventės

JAV šis pyragas yra kone nacionalinis desertas, kurį kiekvieną lapkritį būtinai kepa tūkstančiai amerikiečių. Be šio pyrago, kaip ir be kalakuto, sunkiai įsivaizduojama pati amerikietiškiausia šventė – Padėkos diena.

Moliūgų pyragas - svarbiausias Padėkos dienos desertas.<br>123rf nuotr.
Moliūgų pyragas - svarbiausias Padėkos dienos desertas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2016, 2:08 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 7:07 AM

Padėkos diena švenčiama kiekvieno lapkričio paskutinį ketvirtadienį. Tądien visi amerikiečiai stengiasi susitikti su savo šeima prie bendro vakarienės stalo. Šiemet ji bus švenčiama lapkričio 24 dieną.

Pagrindinis šios dienos patiekalas, be abejo, yra kalakutas, o štai svarbiausias desertas yra moliūgų pyragas, kuris labiau primena ne mums įprastus pyragus, bet kišą.

Amerikietiškas moliūgų pyragas yra kepinys su ant skardos dugno ir iš šonų išklota plona tešla ir ant jos uždėtu moliūgų įdaru. Toks pyragas paprastai gardinamas plakta grietinėle.

„Esu pyragą kepusi ir iš tikrų, ir iš konservuotų moliūgų – tokių negausite Lietuvoje. Skardinėse konservuoti moliūgai yra jau išvirti ir sutrinti. Jų tekstūra tokia pati, kaip ir tų, kuriuos virtum bei gamintum pats, tik su konservuotais iškepti pyragą galima greičiau. Tai reikalauja mažiau vargo“, – dienraščio „Lietuvos rytas“ priedui „Gyvenimo būdas“ duotame interviu pasakojo JAV ambasados Lietuvoje kultūros atašė Althea Cawley-Murphree.

Lietuvoje mes glaudžiai su JAV istorija susijusios Padėkos dienos, per kurią įprasta susėdus už bendro stalo kiekvienam padėkoti už tai, kas tais metais įvyko geriausio, nešvenčiame.

Tačiau pabandyti išsikepti moliūgų pyragą verta. Juk jo aromatas ir skonis bent mintimis nuskraidins jus į tolimąją Ameriką.

Moliūgų pyragas

Ingredientai pyrago pagrindui:

170 g miltų;

½ arbatinio šaukštelio druskos;

115 g kepimui skirto margarino;

apie 50 ml šalto vandens.

Ingredientai pyrago įdarui:

apie 600-700 g kepto ir pertrinto moliūgo (instrukcijos – žemiau);

apie 340 g. (arba 375 ml) sutirštinto pieno (nesaldinto);

2 kiaušiniai;

160 g. rudojo cukraus;

½ arbatinio šaukštelio malto cinamono;

½ arbatinio šaukštelio džiovinto malto imbiero;

½ arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto;

½ arbatinio šaukštelio druskos.

Paruošimas

Pirmiausia paruoškite pyrago įdarą. Norint gauti reikiamą įdaro kiekį reikės apie 700-800 g moliūgo. Supjaustykite moliūgą skiltelėmis, išimkite sėklas. Palikdami žievelę, supjaustykite maždaug 2-3 cm skersmens gabalais.

Į neaukštą, bet platų puodą įpilkite vandens taip kad užsipildytu maždaug 3 cm nuo dugno. Užvirinkite vandenį ir sudėkite smulkintą moliūgą. Palaukite kol užvirs.

Tada sumažinkite šilumą, uždenkite puodą dangčiu ir virkite ant lėtos ugnies apie 30 min.

Nupilkite vandenį, atvėsinkite moliūgo gabalus ir nulupkite nuo jų žievelę.

Sudėję moliūgo gabalėlius atgal į puodą sutrinkite bulvių košės trintuvu.

Kai moliūgo tyrė bus visai atvėsusi, į ją supilkite sutirštintą pieną, kiaušinius, cukrų, prieskonius ir druską ir gerai išmaišykite ranka ar elektriniu plakikliu. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių pagal Celsijų. Tešlą pyrago pagrindui gaminkite taip: sumaišykite miltus su druska. Į miltų mišinį smulkiais gabalėliais įpjaustykite margariną; pradėkite minkyti ir po vieną šaukštą pilkite į tešlą šaltą vandenį. Priklausomai nuo miltų sausumo, jums gali prireikti 3 ar 4 šaukštu.

Tešla turi gautis pakankamai tvirta, bet ir tinkama kočiojimui.

Padarius tešlą iškočiokite iš jos apskritimą, kad būtų maždaug 3-4 mm storio. Perkelkite iškočiotą tešlą į maždaug 24-25 cm. pyragų kepimo formą. Likusius kraštus nupjaukite. Supilkite įdarą į paruoštą pyrago kepimo formą ir kepkite jau įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, arba tol kol įsmeigus peilį į pyrago įdarą prie jo nebekibs įdaro masė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.