Įdaryta lydeka: švenčių stalas be jos neįsivaizduojamas

„Sūnus ir vyras gaudydami lydekas mėgsta tarpusavyje pasivaržyti. Teko man išmokti jas įdarinėti. Tai darau įvairiai, bet manau, kad žiemos švenčių proga šia variantas tinkamiausias.

Daržovėmis ir lašiša įdaryta lydeka.<br>R.Račkauskienės nuotr.
Daržovėmis ir lašiša įdaryta lydeka.<br>R.Račkauskienės nuotr.
Daržovėmis ir lašiša įdaryta lydeka.<br>R.Račkauskienės nuotr.
Daržovėmis ir lašiša įdaryta lydeka.<br>R.Račkauskienės nuotr.
Daržovėmis ir lašiša įdaryta lydeka.<br>R.Račkauskienės nuotr.
Daržovėmis ir lašiša įdaryta lydeka.<br>R.Račkauskienės nuotr.
Daržovėmis ir lašiša įdaryta lydeka.<br>R.Račkauskienės nuotr.
Daržovėmis ir lašiša įdaryta lydeka.<br>R.Račkauskienės nuotr.
Daržovėmis ir lašiša įdaryta lydeka.<br>R.Račkauskienės nuotr.
Daržovėmis ir lašiša įdaryta lydeka.<br>R.Račkauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 30, 2016, 2:55 PM, atnaujinta Nov 23, 2023, 5:11 PM

Noriu nuraminti, kad lydeka sugauta leistinu laikotarpiu, laikyta šaldiklyje – kelis mėnesiukus ten prarymoti jai tikrai nekenkia, išbandyta, patikrinta daugybę kartų“, – rašė portalo lrytas.lt rubrikos „Skonis“ skaitytoja Regina Račkauskienė.

Ji pasidalijo savo šventiniu žuvies receptu, su kuriuo siūlome susipažinti ir jums.

Lydekos įdarui reikės:

  • 3 kg šaldytos lydekos;
  • 250 g šaldytos ar šviežios lašišos filė;
  • 2 morkų;
  • 2 svogūnų;
  • 1 poro stiebo;
  • saliero stiebo;
  • 1 saldžios paprikos;
  • 3 riekelių batono;
  • 2 šaukštų manų;
  • 80 g pieno;
  • 30–50 g grietinėlės;
  • 50 g sviesto;
  • 1 kiaušinio;
  • kelių žiupsnelių maltų laurų lapelių;
  • kelių žiupsnelių penkių rūšių pipirų mišinio;
  • kelių žiupsnelių juodųjų pipirų ir citrinos mišinio (lašišai);
  • žiupsnelio čiobrelių;
  • žiupsnelio raudonėlių;
  • šaukšto jūros druskos ir smulkiųjų žolelių mišinio;
  • 1 nubraukto šaukšto druskos su jodu;
  • kelių šakelių žalių petražolių;
  • kelių šakelių krapų;
  • kelių šakelių žalių bazilikų;
  • 4 šaukštų saulėgrąžų aliejaus (kepti ir aptepti);
  • norimos rūšies majonezo prie žuvies;

Papuošimui:

  • 2 citrinų;
  • žalumynų: poro, petražolių, saliero;
  • daržovių: agurkų, ridikėlių, paprikos ir pan.;
  • juodųjų alyvuogių.

Gaminimas:

Mūsų giminės šventėse vyro ar sūnaus pagauta, o mano paruošta lydeka yra tiesiog privalomas dalykas. Įdarui naudoju daug daržovių ir kitą dar kitą žuvį – lašišą.

Lydeką nuskusti, perpjauti pilvą kuo mažesniu pjūviu, išimti vidurius, gerai išplauti. Mėsą atskirti nuo odos ir ją sumalti kartu su daržovėmis, žolelėmis, bei piene mirkytu ir nusunktu batonu.

Įmušti kiaušinį, įdėti tirpinto sviesto, grietinėlės, manų, suberti druską ir prieskonius, išskyrus juodųjų pipirų ir citrinos mišinį, išmaišyti.

Būtų gerai, kad toks ruošinys pastovėtų bent pusvalandį. Jūros druską su žolelėmis geriau ištirpinti kiaušinyje, nes kristalai stamboki.

Lašišos filė apiberti juodųjų pipirų ir citrinos mišiniu. Kloti faršo, lašišos filė, vėl faršo. Užsiūti ir subadyti adata.

Aliejumi apteptą žuvį paguldyti į aliejuotą skardą, dėti į šaltą orkaitę ir penkiolikai minučių įjungti 50 laipsnių temperatūrą. Po to dar penkiolikai minučių įjungti 100 laipsnių temperatūrą.

Po to į skardą šalia žuvies supilti stiklinę vandens ir 50 min. kepti 170 laipsnių temperatūroje.

Kai iškepa, iš pilvo išimti siūlus, supjaustyti ir puošti daržovėmis, alyvuogėmis, citrinomis.

Galima įkomponuoti daržovių dubenėlį su majonezo padažu.

Skanaus!

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?