Privalomas patiekalas ant žydų švenčių stalo – silkė su grybais

Mūsų šventės yra neįsivaizduojamos be silkės. Ant žydų, ypač Rytų Europos, švenčių stalo ji irgi užima svarbią vietą. Sakoma, kad litvakai kasdien suvalgydavo bent po silkę.

„Matjės“ silkė su burokėlių jogurtu, žolelių aliejumi ir grybų duxelle.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Matjės“ silkė su burokėlių jogurtu, žolelių aliejumi ir grybų duxelle.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2016, 12:49 PM, atnaujinta Dec 6, 2021, 5:54 PM

Tad nenuostabu, kad žydai žino aibę receptų su silke.

„Silkė nuo seno buvo Lietuvos žydų mėgstamas užkandis. Žydai iš jos gamino daug ir įvairių patiekalų, kurių pats populiariausias – gehakte, arba kitaip – kapota silkė“, – paaiškino gerai žydų gastronomijos kultūrą išmananti knygos „Izraelio skoniai. Šventės ir kasdiena“ autorė Nida Degutienė.

Mūsų Naujųjų metų nešvenčia

Pas mus silkė yra populiarus Kalėdų patiekalas. Žydai Kalėdų nešvenčia. Juk tai – krikščioniška, ne žydų šventė. Užtat silkė būtinai būna ant jų naujametinio stalo.

Net ir naujametinis žydiškas palinkėjimas yra susijęs su silke. Linkima, kad metai būtų galvoje, o ne uodegoje.

Beje, žydų Naujieji metai prasideda ne sausio 1-ąją, kaip pas mus, o rudenį – maždaug spalį-rugsėjį. Maždaug, nes žydai laiką skaičiuoja pagal Mėnulio kalendorių, kuris nesutampa su Saulės, tad ir data būna vis kita.

Be to, skirtingai nei mes, žydai metus skaičiuoja ne nuo Jėzaus Kristaus gimimo, bet nuo Adomo ir Ievos laikų. Taigi šių metų spalio 3 dieną žydai atšventė jau 5777-sius metus!

O štai Sausio 1-oji Izraelyje yra įprasta darbo diena. Niekas Naujųjų metų tądien Izraelyje nešvenčia.

„Kai studijavau Izraelyje, Naujųjų metų išvakarėse man buvo paskaita. Atsimenu, joje gavom užduotį papasakoti, kas neįprasta yra nutikę gyvenime. Ir aš pasakiau, kad man labiausiai neįprasta per Naujuosius metus sėdėti paskaitose“, – juokėsi N.Degutienė.

Kas gi tas duxelle?

Kai N.Degutienė buvo pakviesta pristatyti šventinių žydų patiekalų projekte „Borjomi Kalėdų stalai“, neatsitiktinai vienas jų buvo silkės užkandis, kurį pagal N.Degutienės rekomendacijas jį paruošė restorano „Paralelė 39“ šefas Martynas Žymantas.

„Mes pamėginome supinti senoviškas žydiškas kulinarines tradicijas su naujausiomis tendencijomis, ir paruošti silkių užkandį, kuriame susipintų Artimųjų Rytų skoniai bei lietuviškos žiemos sezonui būdingi ingredientai“, – užkandį pristatė N.Degutienė.

Specialiai projektui N.Degutinė su M.Žymantu paruošė tikrą olandišką „Matjės“ silkę su burokėlių jogurtu, žolelių aliejumi ir grybų duxelle.

Skamba sudėtingai, ar ne? Ypač tas „duxelle“.

Tačiau M.Žymantas suskubo nuraminti: „Jeigu tą „duxelle“ išversime į normalią kalbą, tai bus paprasčiausias pas mus daromų grybų pyragėlių įdaras. Tiek pas juos, tiek ir pas mus tai plačiai naudojama“, – pastebėjo M.Žymantas, kuris, pabandęs gaminti žydų šventinius patiekalus, nustebo – kaip smarkiai kai kurie primena lietuviškus.

Siūlome pabandyti tokios silkės pasiruošti ir jums. Kūčių stalui ji tiks nebent be jogurto, bet mėgstantiems silkę bus skanu tokiu užkandžiu pasimėgauti ir kitomis progomis ar tiesiog be progos.

„Matjės“ silkė su burokėlių jogurtu, žolelių aliejumi ir grybų duxelle

Reikės :

  • 0,1 l lieso jogurto;
  • po 50 g petražolių ir krapų;
  • 0,1 kg džiovintų baravykų arba pievagrybių;
  • 4 vnt. silkės filė;
  • 5 šaukštų burokėlių sulčių;
  • žiupsnelio druskos ir pipirų;
  • aliejaus; svogūno; muskato riešuto.

Gaminimas:

Liesą jogurtą sumaišykite su burokėlių sultimis (geriausia šviežiai spaustomis), įberkite druskos bei pipirų ir palikite šaldytuve.

Petražoles ir krapus (maždaug saują) nuplaukite, gerai nusausinkite ir po truputį pildami aliejų, trintuvėje viską sutrinkite iki vientisos masės.

Palikite šaldytuve bent 2 – 3 val., kol žolelių masė nusės, o ant jos viršaus susidarys žalias aliejus. Jo spalvos intensyvumas priklauso nuo žolelių kiekio.

Džiovintus baravykus užpilkite karštu vandeniu ir palaukite, kol suminkštės, tuomet nusausinkite ir smulkiai sukapokite (galima trintuvėje arba su mėsmale). Jei džiovintų grybų neturite, puikiai tiks ir pievagrybiai.

Į keptuvę įpilkite aliejaus, kepkite smulkintą svogūną iki šis suminkštės, sudėkite smulkintus grybus ir kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies nuolat maišydami, kol išgaruos vanduo. Įberkite druskos, pipirų ir truputį tarkuoto muskato riešuto.

Šiame recepte naudojama „Matjės“ silkė, kuri yra kitokio skonio nei mums įprasta, tačiau drąsiai galima naudoti ir bet kurią kitą mums žinomą šios žuvies rūšį. Nerekomenduotina tik marinuota silkė su rūgštimi.

Lėkštės apačią patepkite jogurtu, silkės filė supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, ant viršaus užpilkite kelis šaukštus žolelių aliejaus, o patiekalą užbaikite uždėdami grybų.

Daugiau žydiškų šventinių patiekalų bus pristatyta kituose portalo lrytas.lt rubrikoje „Skonis“ ir internetiniame puslapyje www.kaledos.borjomi.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.