Švediški kalėdiniai sausainiai – išbandykite ir jūs

Keletą metų Švedijoje gyvenusi vilnietė maisto tinklaraštininkė Asta Eigėlytė-Gunnarsson (36 m.) mėgsta prieš Kalėdas ruošti tradicinį šios šalies gardumyną – pipirinius sausainius. Moteris įsitikinusi, kad paprastas meduolis ar imbierinis namelis beveik nieko nestebina, o jei šeimininkė pasirinks kabantį valgomą sodą, kurį suriš iš sausainių, daug kam bus naujiena.

Kalėdiniai sausainiai pagal švedišką receptą.
Kalėdiniai sausainiai pagal švedišką receptą.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“

2016-12-18 11:07, atnaujinta 2021-12-21 09:01

Ruošdama puošmeną moteris minko ne meduolių ar imbierinių sausainių tešlą, o renkasi vieną tradicinių švediškų kalėdinių skanėstų „pepparkakor“ – išvertus iš švedų kalbos tai reiškia pipirinius sausainius.

Šį receptą vilnietė jau išbandė ne kartą, todėl būna rami, kad sausainiai pavyks.

Kai Asta maišo sausainių tešlą, tuo labiausiai džiaugiasi du jos sūnūs. Jiems smagu iš tešlos spausti žmogeliukus, briedžius, žvaigždes, širdis.

Dvi dienas šaldytuve brandinama tešla nekimba prie rankų, iš jos lengva paruošti įvairių formų sausainius. Jie būna ploni, traškūs, tamsiai rudos spalvos ir aštroko skonio.

Kai tokie sausainiai kepa, kvepia visi namai, nes tvyro stiprus gvazdikėlių, cinamono, kardamonų ir imbierų kvapas.

Švedijoje tokiais kepiniais mėgaujamasi visą gruodį. Jie puikiai tinka prie arbatos ar kavos, karšto vyno, į kurį įberiama razinų, migdolų.

Taip pat smagu tokių sausainių dovanoti draugams.

Aštraus skonio sausainius pirmiausia pradėjo kepti vienuolės dėl medicininių tikslų. Į tešlą jos dėdavo daug prieskonių, ypač pipirų.

Ilgainiui atsisakyta pipirų, bet Švedijoje išliko pipirinių sausainių pavadinimas, kitose šalyse jie vadinami imbieriniais sausainiais.

A.Eigėlytė-Gunnarsson įsitikinusi, kad toks kabantis vainikas galėtų pakeisti tradicinius lietuviškus sodus, kuriuos pinant iš šiaudų reikia daug kantrybės.

„Laukiant Kalėdų visada norisi papuošti namus. Mieste nėra lengva gauti šiaudų, todėl galima pabandyti namus puošti kepiniais“, – įsitikinusi moteris.

Pipirinių sausainių tešla tinka ir Kalėdų nameliams statyti.

Kelių aukštų vainikas yra surišamas spalvotais kaspinais. Toks vainikas gali būti kabinamas virš stalo ar židinio.

Iš pipirinių sausainių nesunku pasidaryti tortą, kurio nereikės kepti. Sausainius reikia sugrūsti, trupinius pašlakstyti lydytu sviestu, ir bus torto pagrindas. Jam sustingus galima uždėti bruknių putėsių.

Aštraus skonio trupiniuose taip pat gali būti apvoliojami sūrio rutuliukai. Tai – gardus vieno kąsnio užkandis.

Švediški pipiriniai sausainiai

Reikės:

  • 50 ml šviesaus (auksaspalvio) cukraus sirupo;
  • 250 ml cukraus;
  • 150 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 750 ml miltų;
  • 0,5 arbatinio šaukštelio sodos;
  • 100 ml vandens;
  • 1 valgomojo šaukšto cinamono;
  • 0,5 valgomojo šaukšto malto imbiero;
  • 0,5 valgomojo šaukšto maltų gvazdikėlių;
  • 1 arbatinio šaukštelio malto kardamono.

Glajui reikės:

  • 1 kiaušinio baltymo;
  • 400 ml miltelinio cukraus;
  • 1 arbatinio šaukštelio acto (9 proc.).

Išsukite sviestą su cukrumi ir sirupu, įberkite prieskonių, įpilkite vandens ir miltų. Gerai išminkykite. Tešlą įvyniokite į plastikinę plėvelę ir laikykite šaldytuve vieną ar dvi paras.

Tada tešlą padalinkite į 4 vienodas dalis. Minkykite ir kočiokite po vieną dalį, o kitas laikykite šaldytuve. Jei norite kepti tik sausainius, iškočiokite tešlą labai plonai (maždaug 1 milimetro storio) ir išspauskite kokias norite formeles. Kepkite sausainius iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5 minutes. Kai jie atvės, papuoškite glajumi.

Ruošdami glajų išplakite kiaušinio baltymą, sumaišykite su cukrumi ir actu. Glajų sukrėskite į konditerinį maišelį, nukirpkite vieną jo galą. Kuo maišelio anga bus didesnė, tuo storesnis bus glajaus brūkšnys ant sausainio.

Jei norite turėti namuose valgomą sodą, kočiokite tešlą storiau (iki 3–4 milimetrų storio), išspauskite ar išpjaukite keletą vienodo ar skirtingo skersmens žiedų ir kitas formeles.

Kad galėtumėte perrišti sausainius kaspinėliu ar storu siūlu, nepamirškite gėrimų šiaudeliu padaryti juose skylučių. Sausainius kepkite 8–10 minučių, jie neturi būti suskrudę. Iškeptas sodo detales puoškite ir klijuokite glajumi. Kai glajus sukietės, suriškite jas kaspinėliais arba storu siūlu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.