Spanguolių kisielius be krakmolo – itin naudingas skrandžiui ir žarnynui

Kūčios ir Kalėdos – pats karštymetis šventinį stalą ruošiantiems lietuviams. Kaip ir kasmet, ant daugelio stalus puoš silkės su įvairias pagardais, kūčiukai su tradiciniu aguonu pienu, žuvies patiekalai bei, žinoma, spanguolių kisielius.

Spanguolių kisielius, sutirštintas linų sėmenimis.<br>R.Ničajienės nuotr.
Spanguolių kisielius, sutirštintas linų sėmenimis.<br>R.Ničajienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2016, 10:45 AM, atnaujinta Dec 21, 2021, 8:54 AM

Kaip šventinį stalą padaryti šiek tiek sveikesniu, pasakoja kulinarė Renata Ničajienė ir dalinasi Kūčių stalo deserto su spanguolėmis receptais.

„Ruošdami Kūčių stalą lietuviai nelinkę eksperimentuoti ir dažniau pasirenka senus tradicinius, laiko išbandytus receptus. Manau, kad tai labai puiki tradicija. Nors vieną kartą metuose turėtume pagerbti laiko patikrintus tradicinius šventinius patiekalus iš vietinių ingredientų.

Ruošdama Kūčių stalo patiekalus stengiuosi žvelgti kiek sveikiau, nors nei vienos Kūčios nepraeina be įvairių silkių patiekalų, spanguolių kisieliaus, kūčiukų. Visus šiuos patiekalus gaminu šiek tiek sveikesnius.

Silkes ruošiu ne su keptomis daržovėmis ar majonezu, o su šviežiomis daržovėmis. Spanguolių kisielių tirštinu ne krakmolu, o linų sėmenimis, kūčiukus kepu ne iš rafinuotų kvietinių, o iš speltų miltų“, – pasakoja R.Ničajienė.

Spanguolių kisielius, sutirštintas linų sėmenimis

Kūčios be kisieliaus – ne Kūčios, bet šis kisielius kiek kitoks. Jis verdamas be krakmolo, sutirštinamas pavirtomis linų sėmenimis, kurios tampa klampūs kaip kisielius. Linų sėmenų nuoviras labai naudingas skrandžiui. Šį kisielių Renata verda ne tik Kūčioms. 

Reikės:

  • 100 g linų sėmenų;
  • 1 litro vandens;
  • 1 stiklinės šviežių spanguolių;
  • 1 cinamono lazdelės;
  • gabalėlio apelsino žievelės;
  • 1 stiklinės vandens;
  • 2 šaukštų rudojo cukraus.

Linų sėmenis užpilkite litru vandens, įmeskite cinamono lazdelę ir apelsinų žievelę ir virkite maždaug 15–20 minučių, kol nuoviras sutirštės ir taps panašus į klampų kisielių. 

Spanguoles suberkite į elektrinį trintuvą, įpilkite stiklinę vandens ir gerai sutrinkite. Į sėmenų nuovirą supilkite trintas uogas, suberkite cukrų ir dar kelias minutes pavirkite. Išvirtą kisielių perkoškite, kad neliktų linų sėmenų ir uogų likučių. Kisielių palikite praaušti. 

Dietistės verdiktas 

100 gramų šviežių spanguolių yra net 22 % vienai parai reikalingo vitamino C. O linų sėmenys gerina žarnyno veiklą, stabilizuoja cukraus lygį kraujyje ir turi įvairių mineralų bei omega-3 riebiųjų rūgščių. Šiuo kisieliumi dažnai mėgaukitės žiemą, kai mums ypač reikalingas vitaminas C.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.