Neįprastai marinuota silkė pagal N. Degutienės receptą: švediškas marinatas daro stebuklus

Su silkėmis taip jau yra: kad būtų skanios, joms reikia laiko. Neišeina per pietus nusipirkti šviežių žuvų, ir vakarienei jau mėgautis sūdytomis ar marinuotomis. Tenka palaukti.

Skandinaviškai marinuota silkė.<br>N. Degutienės nuotr.
Skandinaviškai marinuota silkė.<br>N. Degutienės nuotr.
Skandinaviškai marinuota silkė.<br>N. Degutienės nuotr.
Skandinaviškai marinuota silkė.<br>N. Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nida Degutienė, „Nidos receptai“

Jan 9, 2017, 10:19 AM, atnaujinta Jan 3, 2023, 7:45 PM

Bet laukti tikrai verta, nes marinatas daro stebuklus. Ypač švediškas, saldusis. 

Šis receptas ypač reikalauja laiko, nes sūdyta silkė bus marinuojama du kartus: vienąkart saldžiame tradiciniame švediškame marinate (šio marinato jokiais būdais neišpilkite, nes panaudosite jį kitoms šviežiai sūdytoms silkėms užmarinuoti, jei mėgstate švelnaus skonio silkes), o paskui dar grietinės ir uogų padaže.

Jei labai labai skubate, galite pirmame marinate silkę palaikyti tik dvi dienas ir paskui jau dėti ją į antrą marinatą.

Bet geriausias skonis bus, jei pirmame marinate išlaikysite silkes 4 dienas. 

Aš dievinu skandinaviškas silkes, nes man tobulai dera sūrumas, saldumas ir rūgštumas.

Silkės su garstyčių ir medaus padažu, su juodaisiais serbentais ir su krapais –mano mėgstamiausios.

Nuo šiol šis sąrašas pasipildė dar ir šiomis  – su grietine, majonezu, miško uogomis ir rozmarinais.

Dukart marinuota silkė su grietine, miško uogomis ir rozmarinais

Pirmasis (klasikinis) švediškas marinatas

Reikalingi produktai:

  • 2 stiklinės vandens;
  • 1 stiklinė cukraus;
  • žiupsnis baltųjų pipirų žirnelių;
  • 3 lauro lapai;
  • 4 žirneliai kvapiųjų pipirų;
  • 1 morka, supjaustyta griežinėliais;
  • 1 svogūnas, supjaustytas plunksnelėmis;
  • 1/2 stiklinės 10% acto.

Antrasis marinatas – grietinės, uogų ir rozmarinų

Reikalingi produktai:

  • 8 sūdytų silkių filė, pasimarinavusių pirmame marinate;
  • 1 indelis 20% grietinės;
  • 3 šaukštai majonezo;
  • 1 šakelė rozmarino, susmulkinti lapeliai;
  • 3 šaukštai miško uogų džemo (mėlynių + aviečių);
  • 1/2 stiklinės šilauogių (gali būti šaldytos);
  • 1 šaukštelis druskos;
  • 3 žiupsneliai baltųjų pipirų.

Klasikinis švediškas marinatas

Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir sumeskite visus prieskonius. Užvirkite, tada sudėkite morkas ir svogūnus. Atvėsinkite ir tada supilkite actą. Išmaišykite ir užpilkite gabalėliais supjaustytas silkes. Palikite marinuotis uždengtame inde šaldytuve 1-4 dienas. Tada sudėkite silkes į antrąjį marinatą.

Grietinės, uogų ir rozmarinų marinatas

Dubenėlyje sumaišykite grietinę, majonezą, druską, pipirus ir 4 šaukštus pirmojo, klasikinio marinato. Sudėkite džemą ir susmulkintus rozmarinus. Sudėkite išimtas iš pirmojo marinato silkes. Palikite pasimarinuoti mažiausiai 6 valandas, o idealiai – 1-3 dienas.

Pastaba

Jei sūdytos silkės labai sūrios, išmirkykite jas gėlame vandenyje, keisdami vandenį, apie 2 valandas.

Šaltinis – „Nidos receptai“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.