Trys nekasdieniški, todėl neatsibodę patiekalai iš maltos mėsos

Dažniausiai malta mėsa naudojama gaminant tradicinius lietuviškus patiekalus – cepelinus, balandėlius, įvairius kotletus ar lietinius blynelius. Vis dėlto pasižvalgius į užsienio šalių virtuves ar pasitelkus šiek tiek fantazijos iš maistingo faršo galima pasigaminti kur kas įvairesnių ir ne mažiau skanių patiekalų.

Avienos kukuliai.<br>123rf nuotr.
Avienos kukuliai.<br>123rf nuotr.
Jautiena ir sūriu įdarytos cukinijos.<br>123rf nuotr.
Jautiena ir sūriu įdarytos cukinijos.<br>123rf nuotr.
Jautienos troškinys.<br>123rf nuotr.
Jautienos troškinys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 7, 2017, 11:36 AM, atnaujinta Feb 7, 2022, 12:08 PM

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pataria pasigaminti įdarytas cukinijas, vieno kąsnio avienos kukulius ant medinio iešmelio bei aštrų jautienos troškinį.

Jautiena ir kietuoju sūriu įdarytos cukinijos

Įdarytos daržovės – gana populiarus patiekalas Lietuvoje. Įprasta jas įdarinėti kiauliena bei vištiena, tačiau kulinarė pastebi, kad būtent gaminant su malta jautiena kitaip atsiskleidžia ir pačių daržovių skonis. Jautiena yra sausesnė, todėl išskiria mažiau sulčių ir neužgožia daržovių skonio.

„Perpjaukite 6 cukinijas per pusę, išskobkite jų vidurį, tačiau palikite apie 1 cm kraštus. Išskobtus cukinijos gabaliukus suberkite į įkaitintą keptuvę, pabarstykite žiupsneliu druskos, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.

Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną ir jį taip pat suberkite į keptuvę. Kepkite kol daržovės suminkštės, tuomet įpilkite 1 valgomąjį šaukštą pomidorų tyrės ir išmaišykite. Dubenyje sumaišykite 250 g maltos jautienos ir 80 g tarkuoto kietojo sūrio.

Mėsą sumaišykite su troškintomis daržovėmis, įberkite druskos ir žolelių. Pasiruošta mase įdarykite cukinijas ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių“, – sako kulinarė.

Vieno kąsnio kukuliai su jogurtiniu padažu

Maži kukuliai ant medinio iešmelio – puikus užkandis pavaišinti svečius. Kaip pasakoja maisto ekspertė, kukuliai ne tik atrodys skaniai ant jūsų stalo – dėl gana neįprasto priedo – džiovintų mėtų, tikėtina, kad sulauksite ir tikrų pagyrimų.

„Dideliame dubenyje sumaišykite 500 g maltos avienos, smulkiai pjaustytą svogūną ir 2 skilteles česnako. Atskirame inde sumaišykite 2 arbatinius šaukštelius džiovintų ir sutrintų mėtų, 1 arbatinį šaukštelį džiovinto raudonėlio ir baziliko. Įmuškite 1 didelį kiaušinį ir įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Viską gerai išplakite ir sumaišykite su mėsa. Iš gautos masės suformuokite pailgus mėsos kukulius. Per vidurį įsmeikite medinį pagaliuką ir dėkite bent valandai į šaldytuvą.

Tuomet sudėkite mėsos kukulius ant grotelių ir 15 minučių kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Nepamirškite po grotelėmis padėti kitą skardą su vandeniu, nes išsiskyrusios sultys, pridegins orkaitę. Kukuliukus patiekite su jogurtiniu padažu, kuriam paruošti prireiks vos 3 ingredientų – natūralaus jogurto, druskos ir citrinos sulčių“, – pasakoja IKI kulinarė.

Aštru: energijos suteiksiantis jautienos troškinys

IKI maisto ekspertė parengė receptą ir aštraus maisto mėgėjams. Sakoma, kad aštrus maistas pažadina visą organizmą, todėl neabejojame, kad adžika ir aitriaisiais pipirais pagardintas troškinys bus ne tik gardus, bet ir suteiks energijos.

„Į įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite 350 g maltos jautienos ir nuolat maišydami kepkite 5 minutes.

Nulupkite ir susmulkinkite 200 g svogūnų, kubeliais supjaustykite 150 g pomidorų, nedidelę cukiniją ir raudonąją papriką. Suberkite daržoves į keptuvę, kurioje kepa malta jautiena. Įpilkite į keptuvę 150 ml vandens, 200 g pomidorų tyrės ir 2 valgomuosius šaukštus adžikos.

Pabarstykite druska, rūkytos paprikos prieskoniais, aitriųjų pipirų prieskoniais ir džiovintu baziliku bei raudonėliu. Viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės ugnies, troškinkite 30-40 minučių.

Rekomenduoju patiekti su ryžiais arba makaronais“, – sako maisto ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.