Grikių miltų blynai pagal lietuvę kulinarę, pretenduojančią į maisto „Oskarą“

Keturios kulinarijos knygos vos per vienus metus – žinoma tinklaraštininkė ir autorė Renata Ničajienė produktyvumu nustelbė ne vieną rašytoją ir už darbštumą sulaukė įvertinimo.

Bretanės grikių miltų blynai.
Bretanės grikių miltų blynai.
Bretanės grikių miltų blynai.
Bretanės grikių miltų blynai.
„Gero maisto dienoraštis“ pateko į tarptautinių kulinarinių knygų konkurso „Gourmand Awards 2017“ finalą ir pretenduoja tapti geriausia pasaulyje kulinarinių knygų serija.
„Gero maisto dienoraštis“ pateko į tarptautinių kulinarinių knygų konkurso „Gourmand Awards 2017“ finalą ir pretenduoja tapti geriausia pasaulyje kulinarinių knygų serija.
Visas keturias „Gero maisto dienoraščio“ serijos knygas R.Ničajienė parašė vos per metus.
Visas keturias „Gero maisto dienoraščio“ serijos knygas R.Ničajienė parašė vos per metus.
Trijų ingredientų blynai.
Trijų ingredientų blynai.
Bretanės grikių miltų blynai.
Bretanės grikių miltų blynai.
Trijų ingredientų blynai.
Trijų ingredientų blynai.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 23, 2017, 3:58 PM, atnaujinta Feb 20, 2023, 1:45 PM

Visos nuo 2015 metų lapkričio per 2016 metus išleistos R.Ničajienės knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“ dalys nuolat patekdavo į skaitomiausiųjų dešimtukus ir buvo taip gerai perkamos, kad jau užsakytas trečiasis jų tiražas (iš viso parduota 18 tūkst. egzempliorių šių knygų).

O dabar autorė sulaukė ir tarptautinio pripažinimo. „Gero maisto dienoraštis“ pateko į tarptautinių kulinarijos knygų konkurso „Gourmand Awards 2017“ finalą ir pretenduoja tapti geriausia pasaulyje kulinarijos knygų serija. Iš viso šioje kategorijoje varžosi atstovai iš septynių regionų: Kinijos, Prancūzijos, Honkongo, Lietuvos, Malaizijos, Meksikos ir Švedijos.

Apdovanojimų ceremonija, į kurią pakviesta R.Ničajienė, vyks šių metų gegužės 27 d. Kinijoje, Jantajuje.

Pasauliniai kulinarijos knygų apdovanojimai „Gourmand Awards“ organizuojami nuo 1995 metų. Kartais šie apdovanojimai yra vadinami maisto „Oskarais“.

Kasmet „Gourmand“ apdovanojimai teikiami kulinarijos knygų autoriams, virtuvės šefams, tinklaraštininkams, leidėjams, fotografams, leidiniams ir pan., kurie varžosi skirtingose kategorijose.

„Gero maisto dienoraštis“ yra išskirtinis tuo, kad visa keturių knygų serija buvo išleista vos per vienus metus. R.Ničajienė yra ne tik visų į šias knygas sudėtų receptų, bet ir jų fotografijų autorė. Be to, visus patiekalus, kurių nuotraukos atsidūrė knygose, nufotografavo pati. 

„Iš viso knygų serijoje yra 365 receptai, skirti kiekvienai metų dienai. Rašiau šias knygas dienoraščio forma, prie kiekvieno recepto parašydama ir po įžangą. Nenorėjau, kad tai būtų kaip albumas su receptais. Todėl ir nuotraukos nedidelės, tokios instagraminės, primenančios darytas „Polaroid“ aparatu“, – pasakojo R.Ničajienė.

Kiekvienas receptas palydimas ir dietistės Tomos Dvelytės komentaru bei smagiais dailininkės Ingos Dagilės nupieštais piešiniais.

Knyga „Gero maisto dienoraštis“ orientuota į tuos, kurie nori rinktis kiek sveikesnį maistą. R.Ničajienė pasakojo, kad anksčiau Lietuvoje nebuvo išleista knygų, kuriose būtų kalbama apie sveiką mitybą ne iš visiškai sveikuoliškos pusės.

Paklausta, kiek laiko skirdavo knygų rašymui, autorė nusišypsojusi prisipažino, kad pusę metų kasdien plušėdavo visą dieną – pirmą dienos dalį maistą ruošdavo, kol nesutemo, patiekalus fotografuodavo, nes būtinai reikėdavo natūralaus apšvietimo, o dažniausiai jau sutemus sėsdavo rašyti receptų ir tekstų.

Paruoštus patiekalus po fotosesijos suvalgydavo autorės šeima ir kaimynai.

„Gero maisto dienoraštis“ – nebe pirmas R.Ničajienės leidinys.

Lygiai prieš trejus metus buvo išleista šios autorės knyga „Sezoninė virtuvė“, pavadinta taip pat, kaip ir jos tinklaraštis. Vėliau dienos šviesą išvydo dar viena knyga smaližiams „Nostalgiški skanumynai“.

Paklausta, ar ketina naujų knygų išleisti ir šiemet, R.Ničajienė prisipažino, kad kol kas po intensyvių metų norėtų šiek tiek pailsėti.

Na, o mes jums siūlome porą puikių blynų receptų iš knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“, kurie ypač pravers per Užgavėnes arba pusryčiams.

Bretanės grikių miltų blynai

Šie blynai (pranc. galettes) kilę iš Šiaurės Prancūzijos ir yra kepami tik iš grikių miltų. Iš skrudintų grikių miltų tokių blynų neiškepsite, juos būtinai reikia kepti tik iš žalių grikių miltų, kurių jau galima rasti ir mūsų parduotuvėse. Vietoj vandens Bretanėje į tokius blynus pilamas net obuolių sidras, o patiekti juos galima pikantiškai: su sūriu, kumpiu, apkeptu kiaušiniu arba saldžiai – su keptais obuoliais.

6 blynai

Ruošimo laikas: 30 minučių

Be glitimo, be laktozės, be cukraus

Reikės:

  • 130 g neskrudintų grikių miltų;
  • 1 kiaušinio;
  • 300 ml vandens;
  • žiupsnelio jūros druskos.

Galimi priedai:

  • kiaušiniai;
  • tarkuotas sūris;
  • kumpis;
  • kapotos žolelės.

Kiaušinį išplakite su vandeniu ir druska, įmaišykite grikių miltus ir užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Ją palikite 15 minučių, kad išbrinktų.

Įkaitintą keptuvę apipurkškite aliejumi ir įpilkite samtį tešlos. Vartydami keptuvę vienodai paskirstykite tešlą ir kepkite ant vidutinės ugnies. Kai viena pusė apkeps, apverskite ant kitos.

Ant apverstos iškepusio blyno pusės per vidurį įmuškite kiaušinį, jį apibarstykite druska ir pipirais, o blyno kraštus užlenkite, kad būtų panašu į vokelį. Sumažinkite ugnį, uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite, kol baltymas sutirštės, o trynys išliks skystas. Taip pat iškepkite likusius blynus. Juos galite įdaryti kumpiu ir tarkuotu sūriu.

Grikinius blynus su kiaušiniais ir kitais priedais valgykite dar šiltus, apibarstytus žalumynais.

Dietistės verdiktas: Maistingi ir lengvai paruošiami blynai. Neskrudinti grikių miltai yra puikus vitamino B, geležies ir magnio šaltinis.

Trijų ingredientų blynai

Blynams saldumo suteikia trintas bananas, o tešlą sutirština avižiniai miltai. Tokie blynai, apipilti šaldytomis trintomis braškėmis, bus geidžiamiausi Užgavėnių pusryčiai.

Receptas 1 asmeniui

Ruošimo laikas: 15 min.

Be glitimo, be laktozės, be cukraus.

Reikės:

  • 1 prinokusio banano;
  • 1 kiaušinio;
  • 4 šaukštų avižinių miltų;
  • lydyto sviesto kepti.

Padažui:

  • 250 g šaldytų braškių;
  • 1 šaukšto skysto medaus;
  • 1 šaukštelio ispaninių šalavijų (angl. chia) sėklų.

Pirmiausia paruoškite padažą, kad trintose braškėse spėtų išbrinkti ispaninių šalavijų sėklos.

Atitirpintas šaldytas braškes sumaišykite su medumi į tyrę, įberkite šaukštelį ispaninių šalavijų sėklų, gerai išmaišykite ir palikite 15 minučių, kad išbrinktų.

Per tą laiką bananą sutrinkite šakute, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite iki vientisos masės. Tada suberkite avižinius miltus ir užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.

Blynus kepkite įkaitintoje keptuvėje su lydytu sviestu po kelias minutes iš abiejų pusių, kol apskrus ir iškeps.

Valgykite karštus, apipiltus iš anksto paruoštu braškių padažu su išbrinkusiomis ispaninių šalavijų sėklomis.

Dietistės verdiktas: Taip! Lengvai paruošiami ir maistingi blynai be pridėto cukraus nustebins ir pamalonins kiekvieną. Avižinius miltus kuo dažniau naudokite kepdami ne tik blynus, bet ir kitus kepinius. Tai puiki glitimo turinčių miltų alternatyva. Juose gausu įvairių mineralų ir vitamino B1, kuris yra svarbus mūsų nervų sistemai. Nors ir avižose nėra glitimo, jo gali patekti miltų gamybos ir pakavimo metu, todėl alergiją glitimui turintiems žmonėms reikia rinktis avižų miltus, pažymėtus ženklu „Be glitimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.